Kötelezővé tenné a román himnusz eléneklését hétfőnként az elemi és az általános iskolai osztályokban egy kormánypárti képviselőnő törvényjavaslata, amelynek értelmében a tábla fölött minden osztályteremben ki kell függeszteni a román zászlót.

Basescu ötlete ez is

A PDL-s Maria Stavrositu a múlt héten a szenátusban nyújtotta be a tervezetet. A döntéshozó kamara a képviselőház.
A képviselő indoklása szerint a tervezet „törvényes keretet teremt ahhoz, hogy a diákok tudatosítsák a nemzeti szimbólumok fontosságát országunk identitásának kinyilvánításában azáltal, hogy ezeket a szimbólumokat folyamatosan, intézményes keretek között használják”.
Daniel Funeriu oktatási miniszter vasárnap közölte: felkérte a megyei főtanfelügyelőket, hogy az iskolai évnyitó rendezvényeken hangozzon el a román himnusznak legalább négy versszaka.
A közelmúltban botrányt okozott, hogy a Románia-Franciaország Európa-bajnoki labdarúgó-selejtező előtt az énekes hibásan énekelte a himnuszt, amiért ötezer lejes bírságot róttak ki rá - írja a Krónika.
 
A Háromszék így számol be a kezdeményezésről:
Ébredj, román az iskolákban
Minden osztályteremben a tábla fölé helyeznék ki a román zászlót, hétfőnként pedig kötelezővé válna a himnusz éneklése az elemi és általános iskolai osztályokban – ezek a főbb elemei annak a törvényjavaslatnak, amelyet Maria Stavrositu demokrata-liberális képviselő kezdeményezett.
Szerinte a jogszabály "megteremtené a törvényes keretet ahhoz, hogy a tanulók tudatosítsák a nemzeti szimbólumok fontosságát az ország identitásának kinyilvánításában a jelképek folyamatos megmutatása, használata révén, intézményes keretek között".
A téma azóta foglalkoztatja a politikusokat, hogy a múlt heti Románia–Franciaország focimeccsen Marcel Pavel a román himnuszt módosított változatban adta elő, a második szakasz utolsó két sora helyett az első versszak utolsó sorait énekelte. Mint magyarázta, politikai félreértések elkerülése végett nem akarta kiejteni a Traianus nevet, és azt szerette volna, ha a közönség vele énekel.
Traian Basescu államfő kínosnak nevezte az esetet, és kijelentette: kezdeményezni kellene, hogy az iskolákban énekeljék.
 
Barbár zsarnokok ellen (ezek volnánk mi) uszít a "himnusz"
A himnusz szövegét Andrei Muresanu (1816–1863) írta, a zenéjét pedig George Enescu (1830–1896) komponálta. A dalt először Un rasunet (Visszhang) címen publikálták az 1848-as forradalom alatt, ahol Desteapta-te, romane néven azonnal a nemzeti mozgalom egyik fő dalává vált.
Megtalálható benne az összes nagyromán hazugság a római vértől a román Mátyás királyon át az ősi román (erdélyi) földig - és ezt kellene az oláh megszállás alatt élő magyar diáknak minden héten énekelnie...
Magyar fordításban:
Ébredj fel, ó, román
Ébredj, román, ébredj halotti álmodból,
Melybe süllyesztettek barbár zsarnokok!
Most vagy soha teremts magadnak eljövendő sorsot,
Melynek kegyetlen ellenséged is meghajolni fog!
Most vagy soha bizonyítsd be a világnak
Hogy még folyik a római vér ereidben
És hogy szívünkben még őrzünk büszkén egy nevet
Csaták győztesét, egy nevet: Traianus
Nézzétek, ti dicső árnyak: Mihály, István, Mátyás király
Román nemzet, a ti dédunokáitok,
Felfegyverkezve, a ti tüzetekkel ereinkben
Mind azt kiáltjuk "Élet szabadon vagy halál!"
Papok kereszttel az élen! Hisz a had keresztény,
A mottó a szabadság, a cél szent,
Inkább meghalunk csatában, teljes glóriában,
Mint hogy újból rabszolgák legyünk régi földünkön.
(Wikipédia nyomán)