Botrány robbant ki Románia 16 éven aluliak jégkorong-válogatottjánál, miután az U16-os csapat egyetlen román nemzetiségű tagja azzal vádolta meg magyar társait, hogy megverték. A román média úgy tálalja az incidenst, hogy Florin Cosmin Marinescut románsága miatt bántalmazták, hangsúlyozva, hogy az eset éppen december 1-jén, a román nemzeti ünnepen történt. Azt azonban maga a bántalmazott hokis is beismeri, hogy a magyarokat hergelő kijelentéseket tett az öltözőben. Az ügyben vizsgálatot indított a jégkorongszövetség és a diszkriminációellenes tanács is - írja az erdélyi Krónika.
Lerománozta a magyarokat
Florin Cosmin Marinescu, az U16-os válogatott egyetlen román nemzetiségű tagjának elmondása szerint december elsején, a román nemzeti ünnepnapon a csíkszeredai Vákár Lajos-műjégpálya öltözőjében egyik csapattársa, Antal Alfréd valamiért magyar nyelven összeszidta őt. Erre Marinescu arra kérte Antalt, románul mondja el, mi a baja, hiszen éppen Románia nemzeti ünnepe van, és amúgy "ők is románok". Ekkor Marinescu szerint csapattársai elkezdték kiabálni, hogy ők nem románok, majd állítólag Romániát is szidni kezdték. "Ezután a zuhanyzóban lekapcsolták a villanyt, és mindenhonnan ütni kezdtek vizes törölközőkkel" – olvasható abban a panaszlevélben, amelyet a fiatal játékos édesapja juttatott el a jégkorongszövetséghez.
"Magyar" elnök akarja kizáratni őket
A FRHG azonnal elítélte a történteket. Tánczos Barna, a jégkorongszövetség elnöke szerdán közölte: javasolni fogja a Román Olimpiai Bizottságnak (COSR) a társuk bántalmazását beismerő három jégkorongozó, Antal Alfréd, Geréb István és Molnár Ákos kizárását a román U16-os válogatottból, amely az U15-össel együtt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (angol nyelvű rövidítése EYOF, románul FOTE-ként ismert) készül – az EYOF téli játékait 2013-ban Brassóban rendezik meg.
A románozást bezzeg nem büntetik, csak az általa kiváltott reakciót
Tánczos szerint a román szövetség nem tolerálhat ilyen agresszív magatartást, ezért javasolják a COSR etikai bizottságának a további vétkesek felkutatását, illetve a három, tettét beismerő fiatal játékos kizárását, ugyanakkor jelezte, nem szabadna örökre száműzni őket a válogatottól.
"Végül is csak 15 éves gyerekekről van szó, akik nem drogoztak, nem fogyasztottak tiltott szereket. Természetesen súlyos és megengedhetetlen, amit tettek, de nem szabad tönkretennünk a karrierjüket, ha mondjuk évek múlva a tehetségük szerint beférnének az U18-as válogatottba" – fogalmazott Tánczos, aki szerint az ügyből nem kell etnikai konfliktust fabrikálni, már csak azért sem, mert a vizes törülközős verés – bár elítélendő gyakorlat –, elterjedt nem hivatalos büntetési forma több sportág öltözőiben.
"Nem úgy gondolkodnak, mint a felnőttek, nem fogják fel, mit mondanak és mit cselekednek. Amióta a szövetségnél dolgozom, nem hallottam nacionalista megnyilvánulásokról egyik válogatottnál sem. Amúgy Marinescu, a keret egyetlen steauás játékosa osztálytárs és baráti viszonyban van Alfréddal, aki miatt kialakult az incidens. Mindketten egy román iskolába, a csíkszeredai Octavian Goga Gimnáziumba járnak, nem történt más, mint egy veszekedés két gyerek között."
A FRHG elnöke éppen ezért úgy véli, felfújták az ügyet, és nem hiszi, hogy egyes követeléseknek eleget téve fel kellene oszlatni a román U16-os válogatottat.
Az ügyet a COSR és a FRHG képviselői által alkotott bizottság vizsgálja, amelynek vezetőjévé Ioan Dobrescut, a COSR főtitkárát nevezték ki, szankciókról várhatóan pénteken döntenek.
Dobrescu egyetértett Tánczossal abban, hogy az U16-os csapat feloszlatása túl szigorú büntetés lenne. "A szankció egyfajta sárga lap kell hogy legyen, és ha megismétlődnek az efféle konfliktusok, akkor felmerülhet a keret feloszlatása" – mondta a COSR főtitkára, aki szerint nevelés kérdése, hogy előfordulhat-e még ilyen incidens. Dobrescu hozzátette, az sem lenne megoldás, ha csökkentenék a COSR által a korosztályos válogatottakhoz juttatott pénzösszeget, a szakmai stáb esetleges leváltása pedig a FRHG hatáskörébe tartozik.
Nagy Attila, a román U15-ös és U16-os hokiválogatottat magában foglaló EYOF-keret menedzsere kijelentette, a válogatotton belül már meghozták az Antal Alfréddal, Geréb Istvánnal és Molnár Ákossal szembeni fegyelmi ítéleteket, de ezek egyelőre nem nyilvánosak, és addig, amíg le nem zárul a vizsgálat, nem kommentálja a történéseket.
Cristian Carlan, a Steaua jégkorongszakosztályának elnöke szerint először egyértelműen az U16-os csapat edzőjét, Keresztes Ottót kell felelősségre vonni és meneszteni. Carlan ugyanakkor elmondta, játékosai eddig sohasem keveredtek etnikai konfliktusba, annak ellenére, hogy a román válogatottakban hosszú idő óta együtt játszanak románok és magyarok. "Éppen ezért gondolom azt, hogy csak gyerekes kivagyiságról van szó, ezzel együtt ilyesminek nem szabad többé előfordulnia" – nyilatkozta Carlan.
Közben az Országos Diszkriminációellenes Tanács jelezte: hivatalból eljárást indít az ügyben.
(Krónika nyomán)