Bûnpártolás, rendőrterroristák tisztára mosása felsőfokon, munkában a gyurcsányista ügyészség és bíróság. Több, a 2006. október 23-i rendőrterrorhoz kapcsolódó döntést hozott csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla. A Révész Máriusz fideszes képviselőt megverő rendőrt ugyan még mindig nem találták meg, két társa ellen viszont vádat emeltek. Több „ismeretlenül maradt” egyenruhás ellen nem indult eljárás.
A Révész Máriusz fideszes képviselőt megverő rendőr nincs meg, két társa ellen viszont vádat emelt az ügyészség. Egyiküket különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésben való bûnsegédlettel, a másikat bûnpártolással vádolják. A helyszínen bevetett egység parancsnoka a 2006. október 23-i tömegoszlatáskor látta a történteket, de nem lépett közbe, és írásban sem rögzítette a verést. Azt a rendőrt viszont, aki ténylegesen bántotta a politikust, még nem találták meg.
Két felmentett, egy próbára bocsátott
Két rendőrt felmentett, egyet próbára bocsátott jogerősen a 2006. őszi budapesti zavargások miatt indult két büntetőeljárásban a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A határozatok szóbeli indoklásában elhangzott, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a sértettekkel rendkívül durván bánó személyek az eljárás során ismeretlenek maradtak, és a bíróság csak azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akiket az ügyészség megvádol.
„Helyet keresve rúgta oldalba a földön fekvőt”
Három év próbára bocsátotta hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt a tábla G. Sándort, aki az eljárás adatai szerint egyszer kis erővel oldalba rúgta a földön fekvő sértettet. Az eset 2006. október 23-án délután a Nyugati pályaudvarnál történt. A sértettet az eljárás során ismeretlenül maradt rendőrök lefogták, földre teperték, s legalább kétszer megütötték. Ekkor a vádlott – elmondása szerint futva – odaérkezett, nem tudott megállni, és a lábának helyet keresve érhette el a földön fekvő sértett oldalát. A tábla szerint a vádlott terhére az eset kapcsán ez az egyetlen mozzanat róható. Ezután ismeretlenül maradt rendőrök többször megütötték a sértettet, és a kezénél, lábánál fogva durván végighúzták az úttesten.
Az eset egyetlen vádlottját – akit négy hónap rendőri szolgálat után, tömegoszlatásra vonatkozó kiképzés nélkül vezényeltek ki a Nyugatihoz – ez év januárjában a Fővárosi Bíróság három év próbára bocsátotta. Ez ellen fellebbezett az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében, ám a tábla helybenhagyta és jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet. Az ügyészség korábban könnyû testi sértéssel is vádolta a rendőrt, ám abban a vádpontban már első fokon jogerős felmentő rendelkezés született.
Földre vitték, és a fején, a testén ütötték, rúgták
A másik ügyben három rendőrt vádoltak meg a 2006. szeptember 19-ről 20-ra virradóra történt elfogás kapcsán. A sértett a József körút és a Baross utca kereszteződésében kövekkel, üvegekkel dobálta a rendőröket, mire ismeretlenül maradt rendőrök földre vitték, és a fején, a testén ütötték, rúgták. Az egyik vádlott volt az, aki elfogáskor megragadta a sértettet, a másik kettő pedig megbilincselte. A Fővárosi Bíróság ebben az ügyben első fokon januárban mindhárom vádlottat felmentette, az egyik fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, a másik kettő ügyében csütörtökön másodfokon hirdetett jogerős felmentő határozatot a tábla.
A súlyos bántalmazásokat ebben az ügyben is ismeretlenül maradt rendőrök követték el. A sértettet viszont hivatalos személy elleni, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak miatt egy másik eljárásban első fokon nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, jelenleg a másodfokú eljárás van folyamatban.
(MNO nyomán)