Ítéletet hirdetett a bíróság Gáspár Győző (39) és Balla Bea (39) adócsalási ügyében. A nyilvánosság előtti teátrális kiborulás, öngyilkossággal fenyegetőzés és a többi megszokott cigány praktika a "független" bíróságra is hatással volt: csak 1 év 8 hónap börtönt kapott, de azt is három évre felfüggesztve - sajnos nem egy kötélen - a védett faj tagja. A "celeb cigány" felesége szintén jelképes dorgálást kapott: 1 év hat hónap, három évre felfüggesztve.
Egy hete az ügyész 2-12 évig terjedő, letöltendő szabadságvesztést kért a cigányokra, míg a vádirat szerint B. Atilla harmadrendű vádlottra felfüggesztett börtönt. A bíróság másképp gondolta, hiszen a füstös adócsaló és felesége is felfüggesztettet kaptak, sőt menedzserük is: őt 1 év 4 hónapra ítélték, szintén 3 évre felfüggesztve. A vádlottaknak meg kell fizetniük a minimális 800 ezer forintos bűnügyi költséget.
Az eredeti vádakat is enyhítette a bíróság: a bűnszövetségben és jelentős értékben elkövetett többrendbeli adócsalás helyett Győzikét két rendbeli adóbevételt jelentősen csökkentő adócsalás bűntette és annak bűnsegédlete, kisebb csalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás miatt ítélték el. Bea asszonyt ugyanezen bűncselekményekben, a menedzserüket pedig csak bűnsegédlet és magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a bíróság.
Az ítélethirdetés napja
A vádiratban több mint 22 milliós adócsalással vádolt Gáspár Győző érdemi vallomás helyett - amit egyébként eddig sem tett -, élettörténetét mesélte el az utolsó szó jogán. Közben kioktatta az ügyészt, majd cigány dagályossággal megkérte a bírónőt, hogy ne Győzikét ítélje el, hanem Gáspár Győzőt, a két gyermekes családapát, akinek a mai naptól új időszámítás kezdődik: boldogan akar élni.
- Inkább maradtam volna hentes, ha ezt tudom, nem akarok híres lenni - mondta ártatlanságát hangsúlyozva és a vádbeli bűncselekményeket tagadva Gáspár. - Én vagyok Gáspár Győző, egy országnak példát kell mutatnom. Ha egy ilyen származású ember elvesz valamit, az kétszer annyinak számít - mondta, hosszasan sorolva nehéz fiatalkorának és életének egyéb történéseit. Azt is állította, hogy ügye sajtóvisszhangja miatt esett el egy filmszereptől, így nem jutott pénzhez, amiből törleszthetett volna az adóhivatalnak.
Ezek után 13 év "munkájáról" beszélt, arról, hogy milyen "keményen dolgozott", hogy valamit létrehozhasson. Természetesen célzott arra is, hogy feltehetőleg származása miatt lehetett elfogult vele szemben a vádhatóság és a szakértő. Majd hangsúlyozta állítólagos jótékonykodásait, és sorolta agysorvasztó műsorának - számlával soha sem igazolt - költségeit.
Az adócsaló hangsúlyozta, hogy a sajtó igyekezett őt rossz színben feltüntetni, "tönkretették az álmait", a "gyerekeinek pedig az életét". Hosszasan hazudozott arról, miként támadta meg egy 50 éves férfi és, hogy a gyerekeket milyen inzultusok érik az iskolában.
Felesége, Balla Bea, akit több mint 10 millió forintos adócsalással és bűnsegédlettel vádolnak, határozottan, de kapkodva papírból olvasta föl mondandóját. - Megpróbálok tömörebb lenni, az egész ügy alatt semmilyen vallomást nem tettem, de Attila, a menedzser nélkül a műsorok nem jöhettek volna létre, a média befolyásolja ellenünk a közvéleményt, és a bíróságot is. Az ügyész súlyosbításnak értékelte, hogy luxusban élünk, de ez a műsor koncepciója volt, minden a férjem akarata szerint történt. Nem érzem magam bűnösnek, nem követtem el bűncselekményt - hazudta Balla.
Menedzserük, B. Attila, csak annyit mondott: nem érzi magát bűnösnek.
Az indoklás: rossz példát mutattak
A bírónő indoklása szerint Gáspár Győző gyermekkora óta ismerte B. Attilát, ezért kérte meg, hogy vállalja el névlegesen a tévécsatornával szerződést kötő menedzsercég szerepét, cserébe reklámidőt kap a csatornától. A férfi tudta, hogy az ő közreműködésére éppen azért volt szükség, hogy Gáspárék mentesüljenek az adóbevallás – és fizetés – alól. Kiderült egyébként, hogy Gáspár csak bevallást "felejtett el" kitölteni, a visszaigényléseket azonban jól észben tartotta. Ő azonban legalább törlesztett az adóhatóságnak valamennyit, Bea asszony ezt nem tette meg.
A menedzser, B. Attila sem az elvégzett munkáról, sem az eszközeiről, alkalmazottairól, sem az RTL Klubtól kapott pénzről nem tudott számot adni a hatóságoknak. B. Attila azt mondta, hogy a bankból három részletben vett fel 79 millió forintot a produkció pénzéből, de "nem emlékszik", mit csinált vele. A bíróság szerint a bizonyítékok és vallomások alapján kétségtelen, hogy a tévécsatorna és Gáspárék közé beiktatott menedzseriroda valójában nem végzett semmiféle tevékenységet. Egyértelmű cél volt a jövedelemszerzés és a pénzt meg is kapták, de eltitkolták, a pénz felvételére létrehozott menedzsercéget pedig megszüntették, vélhetően korábbi adótartozások miatt, illetve, hogy eltüntessék a könyvelést.
A bíróság enyhítő körülményként értékelte a büntetlen előéletet, a két gyereket és hogy Gáspár elkezdett törleszteni. Súlyosbító körülményként vette figyelembe a bíróság a többszörös elkövetést, az országszerte elszaporodó adócsalásokat és azt, hogy rossz példát mutattak a társadalomnak. A cigányok felmentésért fellebbeztek.
(Blikk nyomán - Kuruc.info)