Rengeteg videó terjed az interneten fényűző lagzikról, születésnapokról, ballagásokról, szabaduló bulikról. A máskor rejtett erőforrások ezeken a felvételeken igen jól láthatók. Nagy kérdés azonban, a NAV szokott-e ezek alapján vagyonosodási vizsgálatot indítani?

Hihetetlen fényűzés, gazdagság és pompa: röviden így jellemezhetőek azok a dőzsölő cigányokról szóló, többnyire saját megrendelésükre készült videók, melyek időről időre feltűnnek a legnépszerűbb hazai videomegosztó oldalakon. A legutóbb például az alábbi videó kapott nagyobb sajtóvisszhangot:
"Jónás Imi kislányának, Henikének a lagzija!"
Gyakorta merül fel a kérdés: vajon a NAV szokott ezek alapján vagyonosodási vizsgálatot indítani? A Pénzcentrum megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, volt-e már ilyen esetük. Íme a NAV válasza, vágatlanul:
Konkrét üggyel, konkrét adózóval kapcsolatosan az adótitok védelme miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem adhat ki semmilyen információt.
Vagyonosodási vizsgálatok során az adóhivatal minden rendelkezésére álló eszközt kihasználva megteszi a szükséges lépéseket, azonban arra vonatkozóan nem létezik statisztika, hogy egy-egy ilyen típusú ellenőrzés milyen okok miatt, milyen csatolt dokumentumok stb. alapján indult meg.
A NAV azokat választja ki ellenőrzésre, akik jelentős összegű jövedelmet titkoltak el bevallásaikban. Ezt támasztja alá az a statisztikai adat is, hogy az egy vizsgálatra jutó átlagos adókülönbözet magánszemélyenként meghaladja a 10 millió forintot.
2012-ben 2029 vagyonosodási vizsgálat indult, a revizorok 1578 esetben tártak fel eltitkolt jövedelmet. Az 1578 jövedelmet eltitkoló magánszemélynél összesen 20,64 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel az adóhivatal. (2013. első félévében a számok a következőképpen alakultak: 1165 ellenőrzés ebből 926 zárult megállapítással. A feltárt adókülönbözet pedig 15,37 milliárd forint.)
Nesze semmi, magyar! A retkek pedig nyugodtan dőzsölhetnek tovább.
A cigány magamutogatás további gyöngyszemeit is ajánlanánk a NAV figyelmébe - jellemzően ezen a YouTube-os csatornán -, de nem tesszük, mert a jelek szerint őket úgysem érdekli.
(Kuruc.info - Pénzcentrum nyomán)