Finnország közéletét két hónapja az ország legfőbb cigányfajvédője, a Mohácsi Viktóriához hasonlíthatóan militáns, maga is cigány Miranda Vuolasranta, valamint egy “kiugrott”, a cigány “kultúrát” megtagadott Kiba Lumberg vitája borzolja – a Rainer Friman-féle Manne-TV mellett.
Nézzük, mi is történt, mi váltotta ki azt, hogy most már nem csak a másik, közismert, kiugrott cigány, Rainer Frimannak (a Manne-TV főgurujának) kell rendőri védelemmel közlekednie, hogy megvédje a fajtájától, akik vérbosszút esküdtek ellene. Most ehhez csatlakozott Kiba Lumberg is, aki ellen, jó cigány szokás szerint, szintúgy vérbosszút esküdtek a “kulturált”, “civilizált”  finnországi cigányok. Amolyan ősemberi szinten – ott volt szokás a vérbosszú intézménye. (Amelyről egyébként EZT és EZT a cikket érdemes MINDENKÉPP elolvasni.)


Miranda Vuolasranta cigány népviseletben szónokol. Ahogy látható, a finnországi cigányok nem feltétlenül fekete hajúak, ahogy azt már ITT (kötelező olvasmány azzal kapcsolatban, hogy Finnországban a cigányok hány százaléka írástudatlan) és ITT, a Porvoo-ban egy 76 éves holland turistát meggyilkoló, drogos cigányt mutató képen is látható.
Hogy tudjuk, kiről is van szó, először egy kis kitekintés. Kiba Lumberg munkáiról pl. EZ a Népszabi-cikk olvasható magyarul. Rövid élettörténetét (finnül) pl. ITT és  ITT olvashatjuk, magyarul pedig egy hosszabbat ITT, az Amaro Drom honlapján, amelyből idézünk is, mert érdemes, és (igaz, erősen “finomítva” (cenzúrázva)), tartalmazza mindazt, amit Kiba Lumberg általában nyilatkozik a finnországi cigányság “kultúrájáról”.
Még egyszer hangsúlyozzuk: mindez az Amaro Drom honlapján található, NEM a kuruc.infón, NEM valami "szélsőnáci" honlapon.
Hogyan jellemezné a közkeletû adatok szerint mintegy tízezresre becsülhető finnországi roma kisebbség helyzetét?
A kérdést ma már csak kívülről tudom megítélni, mert nem a roma közösség tagjainak életét, mindennapjait élem (Kuruc.info kommentár: értsd: 13 évesen megtagadta a cigány “kultúrát”. Akkor “legfőbb érték a gyerek” családja visszahúzó ereje elől zárt gyerekotthonba menekült, ahol nem tudta utólérni a famíliája. Igen, sokszor csak így, ilyen eszközökkel lehet elmenekülni a cigányok elől. Minden tiszteletet megérdemel Kiba, hogy 13 éves kislányként mindezt be merte vállalni, fel merte adni addigi életét, családját, csak hogy megmeneküljön a tradícionális cigány “kultúra” szorításából! Persze ez nem jelent meg az interjúban, nehogy megkérdezze a T. Olvasó: milyen az a “kultúra”, miért tagadta meg.). Úgy vélem, Finnországban valamennyi állampolgár számára igen jók a lehetőségek a tanuláshoz, a gazdasági életben való boldoguláshoz. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy sokan nem élnek ezekkel a lehetőségekkel. A lakhatási körülmények is többnyire perspektivikusak, a szociális feltételek ugyancsak adottak, az oktatási rendszer pedig alapvetően ingyenes az állampolgárok számára. (Kuruc.info kommentár: “A lakhatási körülmények is többnyire perspektivikusak, a szociális feltételek ugyancsak adottak”. Megint egy hatalmas pofon azoknak –pl. az Index cigánytopicjaiban johjon-nak –, akik azt próbálják bizonygatni, hogy szegíny cigányok alig kapnak segílykét, ingyenkéglit a finn államtól) Lehetőségek és állások tehát lennének, de mintha senki nem akarna élni velük. (Kuruc.info kommentár: Milyen szépen megfogalmazta Kiba, hogy a cigányok b*sznak tanulni, dolgozni!) Inkább mindenki „sztár” akar lenni – ahelyett, hogy kitanulna valamilyen szakmát. Így aztán a romák egy része kirekesztődik. Nagy gond az alkohol és a kábítószer-használat elterjedtsége is. (Kuruc.info kommentár: Kedves Olvasóink, ehhez sem kell kommentár, annak megjegyzésén túl, hogy Finnországban a természetesen ott is munka- és iskolakerülő, bûnöző fiatal cigány férfiak a hivatalos statisztikák szerint 40%-ban keménydrogosok…)
A vezető finn napilapnak, a Helsingin Sanomatnak nemrég a tabuk folytatólagosan meghatározó szerepét és a generációs ellentéteket említette a lehetséges okok között.
Igen, az idősebbek sokszor maradiak, és emiatt akadályozzák a fiatalok előrehaladását. Az öregek elzárkóznak attól, hogy a fiatalok azzal foglalkozzanak, amit szeretnének. Ahelyett hogy szabadságot adnának nekik, inkább ragaszkodnak a szabályokhoz. (Kuruc.info: értsd: a szülők kiveszik azokat az esetleg kitörni vágyó gyerekeket IS az általánosból, akik végleg szakítani szeretnének a cigány “kultúrával”. Ez volt Kiba sorsa is, de szerencséjére ki tudott törni, és meg tudta tagadni a finnországi cigányságot. Ezért is lett mára Friman mellett az első számú cigány közellenség.) Ez aztán gyakran visszaüt, a fiatalok között gyakran vezet a feleslegesség érzéséhez – márpedig a felesleges ember könnyen válik agresszívvá és jelenthet veszélyt a környezetére. (Kuruc.info: vesd össze: fiatalkorú cigány bûnözési és drogozási arányok.)
Ahogy a fent már idézett, régebbi cikkekből, interjúkból is látható, Kiba mindig is támadta a finnországi cigányságot annak “kultúrája” miatt. Ennek csúcspontja következett be az YLE (finn közszolgálati) TV-adásában, ahol július tizedikén minden eddiginél élesebben támadta a hazai cigányságot, és – többek között – elismételte az általunk is jól ismert hivatalos finnországi cigánybûnözési, drogozási statisztikákat. Egy kis emlékezet-frissítés: a finnországi cigány férfiak 50%-a börtönviselt, 68%-a már volt büntetve (állt bíróság előtt) és 92%-át már gyanusítottként kihallgatta a rendőrség. Körükben igen magas az írástudatlanság és igen alacsony a felsőfokú képzésben részt vevők / vettek aránya. Például, rendőrnek csak egy félcigány ment EGÉSZ Finnországban (bővebb infó ITT), és tanárt sem sikerült találniuk EGÉSZ Finnországban. Ez utóbbival kapcsolatban lásd pl. EZT. A finnek 95%-a rühelli a cigányokat, amely százalékarány mellesleg nem sokban tér el a többi nyugat-európai országtól (Olaszország példája ITT)
Nem kell ezután csodálkoznunk azon, hogy vérbosszút esküdtek ellene a finnországi, ott IS bûnöző, ingyenélő, élősködő cigányok, akárcsak Rainer Friman (Manne-TV) ellen. Ehhez kell kommentár? Ezt nevezik “civilizált” “kultúrának”, Kedves Olvasók? Hány száz, ezer évet kell visszamennünk a fehérek történelmében ahhoz, hogy nyomát lássuk a vérbosszúnak? Legalább ezret, ha nem többet, ugye. A cigányok, igen, több száz, de lehet, ezer évvel vannak lemaradva tőlünk.
De nem maradt mindez annyiban! A Rainer Friman-eset fényében már várt vérbosszú mellett Miranda Vuolasranta (a fő cigányfajvédő, a finnországi Mohácsi Viktória) is színre lépett, és az YLE vezetésének írt nyílt levelében minősíthetetlen hangvételben nyilatkozott Kiba Lumbergről. „Mondanvalóját“ a következőképp foglalhatjuk össze: Kiba Lumbergnek nem szabad nyilatkoznia a romákról, mivel nem tartja a cigány szokásokat, „kiugrott“ cigány. Ezen felül olyan szinten tett sértő megjegyzéseket Kiba Lumbergre, annak előéletére, családi kapcsolataira (azaz konkrétan elmesélte a 13 évesen történt kiugrásának történetét, ezzel aláhúzva azt, hogy, mivel így “faképnél hagyta” a cigányságot, ezért SEM nyilatkozhat róla), amelyek valóban többszörösen kimerítették a becsületsértés fogalmát.
Kedves Olvasónk, nem kell ahhoz különösen magas IQ, hogy valaki megértse, miért idiotizmus azt elvárni egy kiugrott cigánytól, hogy NE ejtsen egy szót sem a cigányságról, annak bûnözéséről, több száz éves kulturális, szellemi lemaradásáról, drogozásáról, iskola- és munkakerüléséről, élősködéséről.
Tegyük fel, Kedves Olvasónk, hogy Ön kiugrott drog-, nikotinfüggő vagy alkoholista. „Kiugrása“ után már nem lenne szabad arról beszélnie, hogy miért rossz a drog-, nikotinfüggőség vagy alkoholizálás? Ugye, a válasz egyértelmû. És az is egyértelmû, hogy Miranda Vuolasranta „érvei“ egyszerûen szánalmasak. Az pedig, hogy ezen felül Kiba Lumberg családi hátteréről, kiugrásának körülményeiről értekezik, csak hab a tortán.
Természetesen a cigányfajvédő Miranda Vuolasranta a bûnözési, drogfüggőségi, írástudatlansági stb. tényeket is megpróbálta elhazudni. Például, megeresztett egy ilyen mondatot: „egyáltalán nem olyan általános a vérbosszú a finnországi romák között, mint ahogy Kiba Lumberg állította. Az viszont igaz, hogy a romák a legkitaszítottabbak.“ („Vuolasrannan mukaan verikosto ei suinkaan  ole enää yleistä Suomen romaneilla, kuten Lumberg on väittänyt. Mutta se on totta, että romanit ovat Suomen syrjityin vähemmistö.").
Aztán, ha az ember továbblapoz a Miranda Vuolasranta válaszát lehozó Helsingin Sanomatban, Finnország első számú napilapjában (ugyanabban a számban – az augusztus 1-jeiben), belerohan ebbe a hírbe (eredeti ITT): “A Lappenranta-i lövöldözés kapcsán három roma (Kuruc.info kommentár: igen, a Helsingin Sanomat leírta, hogy cigányokról van szó!!! Ezt bárki ellenőrizheti, aki a megadott linket követi!) család került a rendőrség látókörébe, akik között már régóta feszültségek vannak. ("Lappeenrannan ampumistapauksessa kolme epäiltyä sukua poliisille. Välikohtauksen taustalla arvellaan olevan pitkään jatkunut romanisukujen välinen vihanpito.")
Hahaha, Miranda, látja, szinte minden egyes napra jut egy-egy cigány vérbosszúról, leszámolásról szóló jelentés! Ennyit érnek az "érvei"!
Kiba Lumberg nem hagyta annyiban a cigányfajvédő Miranda Vuolasranta durván személyeskedő és hazudozó, a finnországi Cigánytanács, azaz minden “igazi” cigány nevében írt nyílt levelét, hanem feljelentést tett a rendőrségen Vuolasranta ellen jó hírnév megsértése miatt. Teljesen jogosan, tegyük hozzá.
Most itt áll az ügy, de biztos lesznek fejlemények, amelyekről mindenképp írunk majd. Például, ha olyan híreket kapunk, hogy Kiba Lumberget (vagy a Manne-TV-s, szintén vérbosszúval megfenyegetett Rainer Friman-t) meggyilkolták, akkor jól tudjuk majd, hogy ki gyilkolt meg kit. Igen, megint a cigányok - ki más?!?
Kuruc.info - AS