"Meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek" - ez volt Tatai-Tóth András kijelentése.

Tatai-Tóth András szocialista parlamenti képviselő szerint nem az íróasztalnál ülő politikusoknak kell eldöntenie, hogyan lehet eredményesen együttnevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit. A politikus ezt csütörtökön közölte az MTI-vel, miután a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) tiltakozott egyik nyilatkozata miatt. Az SZDSZ értetlenül fogadja, hogy az oktatási tárca hallgat az ügyben. Tatai-Tóth András közleményében azt írta: mondanivalóját félreértették, mivel abból nem következnek az alapítványnak az ő pedagógiai elveire és "kirekesztő szándékára" vonatkozó megállapításai.

A kormánypárti politikus közölte: a Népszabadságban megjelent nyilatkozatának lényege éppen az, hogy ne politikusok íróasztalnál határozzák meg, miként lehet eredményesen együttnevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit. A politikus, aki az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője, azt írta: nem konzultációs előadásokat kívánnak szervezni a "téveszmék" terjesztésére, hanem azoknak a pedagógusoknak a tapasztalatait, véleményét szeretnénk megismerni, akik minden nap végzik azt az integrált nevelő és oktatómunkát, amit a törvényekben előírtak számukra.

Sok olyan jelzést kaptunk, hogy az integráció elrendelése után nem dőlhetünk elégedetten hátra, mert a gyermekek egy tanterembe terelése önmagában nem garantálja a sikert és az integrált nevelés feltételeit kevés iskola tudja biztosítani - vélekedett Tatai-Tóth András. A Roma Polgárjogi Alapítvány szerdán tiltakozott Tatai-Tóth Andrásnak az oktatási szegregáció kérdésében tett, a Népszabadságban megjelent nyilatkozata miatt. A képviselő a cikkben azt mondta, "a szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen a roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárni".

Az alapítvány szerint pedagógiai szakmai szempontból teljes hozzá nem értésről tanúskodik a megnyilatkozás, "hiszen bizonyított, hogy az elkülönítés mindig alacsonyabb színvonalú oktatást eredményez". Az SZDSZ értetlenül fogadja, hogy bár egy nap eltelt a szocialista politikus kijelentésének megjelenése óra, az Oktatási Minisztérium azóta is hallgat - írta Horn Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A liberális párt ügyvivője szerint a legutálatosabb előítéletekre támaszkodik a szocialista oktatáspolitikus azon kijelentése, miszerint "meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek". Horn Gábor hozzátette: eszerint a romák szellemileg nem, csak fizikailag lehetnek érettek.

"Az SZDSZ a leghatározottabban elhatárolódik ettől a kijelentéstől, és az általa megjelenített szemlélettől. Az SZDSZ ragaszkodik a kormányprogram vállalásához, amely kimondja, hogy a kormány fellép a szegregációval szemben" - írta közleményében az ügyvivő. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: nincs az a felzárkóztató oktatás, amely többet érne annál, mint amikor, lerombolva a falakat, romák és nem romák együtt tanulhatnak. Semmilyen vizsgálat nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy az osztályokban lévő roma gyerekek visszatartják a többieket. Éppen ellenkezőleg: tény, hogy az integrált oktatás segíti egyedül a felzárkózást - szerepel Horn Gábor közleményében."

(hirado.hu)

Kuruc.info: Sokkal több Tatai-Tóth András kellene a politikai életbe. Végre egy politikus, aki nem dugja homokba a fejét, hanem a valós problémákra próbál használható megoldást találni. Persze tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat, főleg amiatt, mert a szocik vállalták a koalíciós szerződésben, folytatják Magyar Bálint többség és magyarellenes oktatáspolitikáját (forrás: A koalíciós pártok által elfogadott reformok a Koaliciós szerzödés 3. melléklete.)

A történetben amúgy az a legjobb, hogy Tatai-Tóth egy árva szót sem szólt sem cigány, sem roma, sem hottentotta gyerekekről. Csak azt mondta, hogy a "lemaradtak ne tartsák fel társaikat".  Mármost, ha ezt a Roma Polgárjogi Alapítvány nevében beszélők kapiból úgy értelmezik, hogy lemaradt=cigány, akkor simán rájuk lehet bizonyítani, hogy ők a rasszisták. Mert normális ember nem képzelheti, hogy a tanulásban lemaradt gyerekek egytől egyig egy bizonyos népcsoporthoz tartoznak. Ez ugyanis annak a népcsoportnak a csökkentértelmûségét jelenti, ez pedig per definitionem rasszizmus. Összeegyeztethetetlen az Alkotmánnyal stb... Hoppá!

Gondolom ez vágta ki liberáliséknál a biztosítékot:
"...a szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen a roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárni." Egyszerûen nem viselik el, ha a fehérekre nem erőltethetik rá a cigányokat. A puszta lehetőségtől is hisztériás rohamot kapnak.

Amúgy itt a hivatkozott cikk: Döcög az oktatási tárca?, valamint a jogvédős tombolás: Horváth Aladár: Ne rontsák tovább gyermekeink esélyeit!


Kapcsolódó cikk

Nem vicc: Mohácsiviki Lenin fiú-akciócsoportja a cigány-szegregáció ellen + tanulmányok

Kuruc.info - Arppi S.