Egy hónapra letartóztatásba helyezte a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn azt a 19 éves cigányt, Kalányos Dánielt aki a gyanú szerint pénteken megölte unokatestvérét, egy hatéves kislányt Szekszárdon.
Kovács Ildikó, a járásbíróság szóvivője Szekszárdon, sajtótájékoztatón közölte: a letartóztatás indoka a többi között az eljárás sikere meghiúsításának és a tanúk befolyásolásának veszélye. A bíró azt is elrendelte, hogy a gyanúsítottat később egy hónapra át kell szállítani az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe.

Kalányos Dániel (kép: Privát Kopó)
A letartóztatást elrendelő végzés nem jogerős, a "férfi" védője fellebbezett.
Kalányos Leonetta holttestét péntek este nem sokkal hét óra előtt találták meg a rendőrök a szekszárdi Séd patak medrében, miután a gyermek édesanyja bejelentette a kislány eltűnését.
Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a gyanúsítottat szombat reggel vették őrizetbe.
Sajnos aznap csak egy gyilkossági kísérlete sikerült
A most valami rejtélyes okból kifolyólag nem fiatalnak, hanem férfinak titulált cigány a meggyilkolt kislány unokabátyja, a két család egy közös udvarú ingatlanban lényegében együtt élt. A szóvivő közölte: a "férfi" egyelőre nem tisztázott indokkal elhívta a kislányt a patak mentén sétálni, majd egy nagyobb tárggyal bántalmazta az áldozatot, legalább hat ütést mért a fejére.
Amikor értesült a holttest megtalálásáról, a gyanúsított öngyilkosságot kísérelt meg.
Így várta Kalányos Dániel elszállítását a Kalányos család:
Kiss Yvette kérdésre válaszolva elmondta: a bűncselekmény részleteiről a nyomozás jelenlegi szakaszában és kegyeleti okból nem adnak tájékoztatást, az indítékot vizsgálják.
Hozzátette: a gyanúsítottnak pszichés állapota miatt a bíróság 2017 őszén elrendelte a cselekvőképességet részleges korlátozó gondnokságát, gondnoka egyik szülője volt. A férfival szemben korábban folyt és jelenleg is folyamatban van eljárás vagyon elleni bűncselekmények miatt.
Az ügyészség közleménye szerint a bűncselekmény 10 és 20 év közötti szabadságvesztéssel sújtható, életfogytiglani büntetés azonban nem szabható ki, mivel a gyanúsított még nem töltötte be a 20. életévét.
(MTI nyomán)