"Sziasztok Kurucok!

Sokat írtatok, sok példát hoztatok arra (Kuruc.info: lásd pl. EZT - kövessük visszafelé a linkeket az egyes idézetekért!), hogy a cigányok szinte minden esetben visszautasítják a felkínált munkákat. Hadd meséljek erről kicsit bővebben. Például a Rimaszombaton történtekről.

Kezdjük a földosztással. Elsőkézbeni tapasztalatom (egy rokon polgármester egy keleti határszélen lévő községben) is akadt a cigány földosztásról. Kaptak földet, vetőmagot, gépidőt, agronómusi segítséget - egyetlen cigány sem művelte meg a kapott földjét. Ki sem néztek soha többé, csak a gaz verte fel. "Nem szokta a cigány a paraszti munkát, jó lesz nekünk a segílyke is", volt az álláspontjuk.

Gyalázat, még nagyobb gyalázat, hogy bikacsök, meg szuronnyal kapálni kihajtás helyett megkapták a segélyeket. Saját magunkat hekkeljük...

A szlovákiai (helyesen: felvidéki - a szerk.) cigánylázadásoknál is bájos történés volt, amikor Rimaszombaton tüntettek a romák munkáért. Széles mosollyal kiment eléjük a polgármester, és közölte: állami segédlettel sikerült 300 közmunkahelyet teremteni, azonnal fel lehet venni a munkát. Itt és most, azonnal! Óriási pfujolás, tiltakozás után földhözverték a "Munkát-Kenyeret" táblákat, ordítozva-anyázva hazamentek. Egyetlen egy - egyetlen egy!!! - cigány sem vette fel a munkát.

A legnagyobb kiszúrás az lenne, ha a holnapi nap reggelre kivétel nélkül az összes "szegény, kirekesztett, elesett munkanélküli" romának kreálnánk egy munkahelyet. Szerintem azonnal fellázadnának. Mégis ezt kellene tenni, túl nagy kockázata nincs, mert az álláshelyek pár százalékánál többet úgysem akarnának betölteni, viszont az egész világ végre tisztán láthatna. Nem munka nincs, hanem szándék, akarat.

Amúgy egyre inkább úgy kezdem érezni, azért is nem teremtenek a cigánylakta körzetekben semmilyen, még mű- és közmunka lehetőséget sem, mert éppen ezt akarják elkerülni: hogy kiderüljön, ezek az emberek nem is akarnak dolgozni. Még a segélyekről is lemondanának, csak ne kelljen dolgozni, megpróbálnának tisztán bűnözésből megélni...

Sajnos, nagyon erős a "jogvédő" lobbi nyomása. Amiért lóhalálában eltörölték a csp. iskolalátogatáshoz kötését is.

Egyszerűen van egy megélhetési-életvezetési szinten ködös álmokból, hazug ideákból élő jogvédő társaság, mögöttük szabályszerű iparág: felzárkóztatási pályázatok, tanácsadó hálózatok, jogsegélyszolgálatok, mindenféle álprogramok, segélyek egyebek elköltésére szakosodott soktízmilliárdos "iparág", amelynek létalapját jelenti a jelenlegi állapot.
És ők egyszerűen nem engedhetik meg, hogy az igazság kiderüljön. Ha az történne országosan, mint Rimaszombaton, miszerint az összes szegénysége-elesettsége miatt ordítozó cigánynak azonnal adnánk munkát - akkor a sok tájékozatlan, megvezetett jószándékú, a helyzetet nem ismerő ember, de mindenekelőtt a komoly nyomást gyakorló külső szemlélők is rádöbbenhetnének arra: nem munka nincs, hanem hajlandóság. Nem is akar dolgozni a cigánysorok népének legalább 98%-a, csak azt hajtogatja: én nagyon szeretnék dolgozni, csak a gádzsók nem hagynak.

No, ennek vége lenne, mint a botnak, ha bekeményítenénk. És egész napos gátépítés után már este fát lopni sem mennének olyan serényen az érintettek, pláne, ha szokássá válna, hogy az erdőőr UZI-val azonnal tüzet nyit. Vége lenne a jó világnak, a cigányinkubátornak, amelyben sikerrel neveljük már a második-harmadik semmihez sem értő, semmire sem jó, semmire sem képes generációt.

Nagyon-nagyon sokaknak lenne ez ellenére. Előbb-utóbb erre mégis sor fog kerülni, mert a lakosság mind nagyobb és nagyobb hányada számára központi kérdéssé kezd válni, a gazdaság számára pedig elviselhetetlen teherré nőni a cigányprobléma. A plurális demokráciát játékszabályai szerint pedig ilyen helyzetben úgyis jönni fog valaki, akinek központi programeleme foglalkozni végre a témával, és az fog kapni elégséges támogatást.

Megkockáztatom, hogy egy igen kemény hangú bűnözés- és élősködésellenes programmal fellépő, jól szervezett és országos megjelenésre képes (sajnos ez jelentős anyagi hátteret igényel) szervezet már ma igen komoly sikereket érhetne el. Sokaknál hajlandóság is lenne erre, csak egyelőre még túl erős a liberális lobby hangja és igazságszolgáltatásra gyakorolt befolyása, így nem merik megkockáztatni. Azonnal nyomás alá kerülnének, ahogy a Gárdát is kézzel-lábbal próbálja betiltani a szoclib társaság, és hideg verejtéket izzadva verik az asztalt betiltásáért a cigányszervezetek is. Holott jogállami gondolkodásmóddal az mondható, hogy a Gárda a világon semmi törvényelleneset nem csinált, szervezeti szabályzata és deklarált céljai sem ütköznek semmiféle szabályba, tehát jogi értelemben rajta fogást találni nem lehet. Erős a gyanúm, hogy Drazsé nyomásgyakorlása ellenére nem is fog találni semmit az ügyészség sem.

És a jogvédők éppen ettől félnek: kiszabadul a szellem a palackból. Megjegyzem: ideje volna..."