"A régi rommá lett, egy szép másik házról álmodik a cigány kisebbség

Verpelét - A romhalmazra aligha lehetne pályázaton pénzt nyerni - ebből kiindulva szeretne új székházat a verpeléti cigány kisebbségi önkormányzat frissen választott vezetősége.

Az új vezetőségnek új székház kell. Erről ábrándozik Verpeléten Suhaj Béla, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

– A kisebbségi önkormányzat lemondott, mi, az új vezetőség két hónapja kezdtünk munkához – vázolja a helyzetüket Suhaj Béla elnök. – Amikor bejöttünk ide a Malom utcai épületbe, az irodánkba, elképesztő látvány fogadott bennünket. Ez a ház csaknem összedől.

Amikor Suhaj Béla meghívására ellátogattunk oda, meggyőződhettünk róla, hogy nemcsak a köztéglák tűntek el, de felszedték a padlót és a párnafákat is. Helyén most homokágyazat ásítozik kedélytelenül. Kívülről sem barátságos az épület.

Suhaj Béla azt mondja, ez a hely nem alkalmas arra, hogy komoly, tárgyalásra kész partnereket fogadhasson. Erre a romhalmazra tuti nem szerezhetnek pénzt az Országos Cigány Önkormányzat közbenjárásával az EU-s pályázatokon. Van viszont a nagyközség centrumában egy kihasználatlan épület. Az már igen. Azt régebben is kultúrháznak használták, most viszont üresen árválkodik. Arra biztosan lehetne pénzt kapni. Csakhogy a település önkormányzata erről hallani sem akar. (Kuruc.info: mindjárt kiderül, miért...)

– Még szép, hogy nem – jegyzi meg indulatát alig palástolva Zrónik István jegyző. – Sorolhatnám, hogy hány irodát tettek eddig tönkre. Először az övék lett a Hazafias Népfront volt irodája. Aztán a pinceklub. Lidérces álmaimban jön elő, hogy amikor lepusztítva otthagyták, ürüléket találtunk a televízió kibelezett, üres dobozában. (Kuruc.info: hát igen. Az őrzendő, becsülendő, védendő cigány "kultúra".)

A témával a Heves Megyei Hírlap hétfői számában részletesebben is foglalkozik.

Keretes anyag: Anyagi segítséget ígért a polgármester

Farkas Sándor polgármester elmondta, hogy a nagy önkormányzat képviselői nem vesznek fel tiszteletdíjat. Ezzel is segítik a települést. A nagyközség sem dúskál a pénzben. Ennek ellenére felajánlották a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, hogy egy-két százezer forintból építőanyagot vásárolnak, már csak a társadalmi munkásokat kell toboroznia a kisebbségi önkormányzatnak (Kuruc.info: Hát ezt meg hogy képzeli? Hiszen még vasárnap is mind a földeken dolgoznak - ahogy Kolompártól tudjuk...), s rendben lehetne a székházuk."

(heol; vannak hozzászólások is! Egy jobb: "Ez a helyi vajda valami különös oknál fogva nem nagyon kommentálta a nagyközségi önkormányzat javaslatának azt a részét, hogy ők adnak építőanyagot, nekik csak a társadalmi munkát kéne megszervezniük. Helyette inkább mellébeszél, hogy romhalmazra nem lehet pályázatokat építeni. Talán ha pont ama építési javaslatot fogadnák meg, lehetne a romhalmazból pályázatokhoz alkalmas állapot teremteni. Akkor mi a baj? Nem lenne társadalmi romákocska, mert úgy de úgy elvannak foglalva a fémlopással, kocsmázással, az azzal járó közmegbotránkoztató üvöltőzéssekkel, az egyáltalán nem fajgyűlöletből fakadó, a többségi társadalmat terrorizáló nagylegénykedéseikkel? De amikor már melóról lenne szó (nem is a rohadt, utálatos gádzsók, hanem a saját érdekükben!), akkor az már avétos? Nekik mindent készen kell a seggük alá tenni, hogy ők csak nyugodtan összeszarhassák (ezt szó szerint is lehet érteni a "telibekínált" tv okán), hogy aztán next please!? Ahhoz előbb nekik is lekéne tenni valamit a közös asztalra - és lehetőleg ne az antiszociális gazemberkedéseiket, mert azzal már nagyon tele van az összes hóbakancsunk. De annyira, hogy az abból kilógó lóláb már Auschwitzig is elérne. Ez hiányzik nekik már megint??? Ezekkel másképp már nem lehet bírni???  Phű, micsoda köpedelem népség!!!!!")
Kuruc.info / Arppi S.: Kifosztott nyaralókba is beszarnak az akció után. Ez az üres TV dobozba szarás tulajdonképp  még kulturált is, mert a falra is kenhették volna vagy a templomban a freskókra...  Idézzük EZT: "Az óvodát már ötvenhat esetben törték fel, elvitték az ott található élelmiszert, illetve élelmiszer-nyersanyagokat - mondja Gadna polgármestere, Szemán Emil. - Most azt csináljuk, hogy csak két napra való nyersanyagot hozunk, ha feltörik az óvodát, mégsem olyan nagy a kárunk. Betörtek a rendelőbe is, szó szerint összeszarták, összekenték az ürülékükkel a hófehér falakat."

Egyesek erről a következőt gondolják (letisztázott idézet öreg rockertől a zsIndex témabeli topicjából): "Állatoknál értjük, mi ez – területfoglalás, -kijelölés stb. A roma embereknél még nem sikerült megfejteni az okát.... Rendőrségi körökben ismert, hogy amikor a tetthelyen székletürítéssel találkoztak, akkor szinte biztos a cigány elkövető. A rendőrök kíváncsiak voltak a kiváltó okokra. Az erre vonatkozó kérdésekre válaszolva kiderült, hogy a betörés fokozott stresszhelyzetet okozott és automatizmusként történt az, hogy a padlóra szartak. Mivel betörni nem mehettek csoportosan, így a tömeg ereje kölcsönözte magabiztos agresszivitásuk helyett kijött a valódi énjük, a gyáva, de önkényesen szabályrendszert felrúgó elkövető, aki félelmében remeg a normaszegéskor, de annyi intelligenciája nincs, hogy ne csináljon olyasmit, ami ezer problémán kívül még frusztrálja."
Mások (ahogy mi) szerint ez a szarral-falat-összekenés, a tetthely összecsinálása viszont egyértelműen a cigányság felsőbbrendűségi és/vagy “most is legyőztelek benneteket, nyavalyás parasztok” érzésének kifejezése. Esetleg az esztelen rombolásé – amely szintén a rétinéger “kultúra” része.