A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya több évre visszanyúló közvetlen bűnügyi együttműködést folytat a Helsinki Rendőrkapitányság Emberkereskedelem Elleni Egységével a finn társhatóság által üzletszerű kerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott finn nemzeti nyomozások támogatása érdekében.
A finn társhatóság 2024 áprilisában a KR NNI munkatársaitól két magyar (értsd: magyar állampolgárságú - a szerk.) nő felkutatását kérte. A gyanú szerint a nők részt vettek a Finnországban 2024 márciusa óta letartóztatásban lévő másik három "magyar" bűntársukkal együtt több tucat "magyar" nő finnországi prostitúciós munkájának megszervezésében, előkészítésében és koordinálásban. Közreműködtek a prostitúcióra jelentkező nők kiutazásának és finnországi szállásának lefoglalásában, szobákat biztosítottak részükre a munkavégzésükhöz, segédkeztek továbbá online hirdetéseik elkészítésében, kezelésében, reklámozásában.
A bűnbanda idén márciusban Helsinkiben elfogott és letartóztatott egyik "magyar" tagja telefonon tartotta a kapcsolatot a szexuális hirdetésekre jelentkező ügyfelekkel, így szervezve a lányok napi ügyfélforgalmát. Ezt a munkát bűntársai bevonásával, ha kellett, Magyarországról intézte. A magyar elkövetők ezért cserébe a prostituáltak bevételének 50%-át kérték el. Tevékenységüket több éven keresztül szervezetten, üzletszerűen valósították meg, a prostitúcióra beszervezett nők száma eléri a harmincat.
A finn bíróság európai elfogatóparancsot bocsátott ki a még szabadlábon lévő két "magyar" nővel szemben. A finn célkörözési egység az ENFAST-csatornán tájékoztatta a KR NNI Célkörözési Osztályának munkatársait, akik haladéktalanul megkezdték az elkövetők felkutatását.
A finn hatósággal előzetesen egyeztetve a 23 éves Sz. Patríciát budapesti tartózkodási helyén az Emberkereskedelem Elleni Osztály és a KR rendészeti állománya, míg a 27 éves A. Evelint Kiskunlacházán a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetést Támogató Osztály és a Célkörözési Osztály munkatársai július 2-án reggel fogták el. Lakásaikban a nyomozók kutatást tartottak, majd őrizetbe vették őket. Jelenleg mindketten letartóztatásban várják átadásukat a finn hatóságok részére.