"Szolidaritás az uborkavédővel
Szóról szóra

"Az uborkavédő gazdálkodó óvadékára gyűjtenek környékbeliek." (a Magyar Hírlap mai cikkéből)

Tolvajok, uborka, villanypásztor – a végkifejlet emberhalál. Ha nem történt volna tragédia – azaz a kertjében zöldellő uborkát védő öreg gazdálkodó nem vezet áramot belső (!) kerítésébe, és a tolvajtrió sem olyan megátalkodott, hogy mindevvel tisztában lévén is megkísérelje a lopást –, akár hangosan kacaghatnánk a kesznyéteni incidensen. Ám haláleset történt, és bár a szándékosság józan ésszel felmérve is teljességgel kizárt, a közvélemény ezúttal is értetlenül állíthat fel diagnózist a hazai igazságszolgáltatás elferdült "gerincéről". A meghurcolt, börtönnel fenyegetett öregember közben amiatt aggodalmaskodik, hogy gazdátlanul maradt uborkaágyásából sötétebbnél sötétebb gazemberek tovább lopkodhatják a termést. Hogy még bambább – vagy torzabb – arccal kövessük az eseményeket, a hírhez hozzátartozik még: a bűnözők kéthetente kaptak ennivalót az őket mindvégig segítő gazdától. Ügyvédje nem győzi hangsúlyozni – miután egyes médiumok (Tv2, Tények), nyilván csak figyelmetlenségből, pár millió hírfogyasztót tájékoztattak félre –, hogy védence nem a kerítésbe, hanem az ágyás köré húzta fel a végül halált okozó védelmet. A tettest előzetesbe helyezték, tán jobb is, így legalább nem kell tartania a megtorlástól. Az igazságérzet nem hagyta el az ismerősöket: óvadékra gyűjtenek, hogy az öreg szabadulhasson.

Rossz példa, idézzük fel mégis a tulajdonvédelem Amerikában bevett gyakorlatát: haver, ha betörsz a birtokomra, az élteddel játszol! – nagyjából így. Itt nem volt sem lefűrészelt sörétes puska, sem taposóakna, de veszett őrzőkutya sem, bár érdemes eljátszani a gondolattal, vajon megérdemel-e mindezekből néhány szilánkot az, aki más – ráadásul jótevője – tulajdonára szemet vet. A törvény megengedi az erő alkalmazását a tulajdon védelmében, de ezek szerint meg kell várni, amíg a behatoló mondjuk egy húskéssel a hálószobánkba ér. Itt tartunk: a jog a pórul járt bűnözőt védi a tulajdonát védővel szemben, ám igaz, a bosszú elől védelmet biztosít – előzetes letartóztatással.

Az eset tanulsága egyszerű, mint a faék: ne lopj uborkát részegen, az esőben! Veszélyes.

Markovics Péter újságíró"
(MH)

Kuruc.info: ugyanez történt Gadnán, ahol a változatosság kedvéért a 80+ éves néni legyilkolása előtt még fejszével szépen fel is darabolták. Az ottani orkokat is segítette a néni. "Cserébe" mégis legyilkolták. Ezek ilyenek.