Dr. Pásztor Albert ezredest, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetőjét már sokan ismerjük: a minap jelentette ki, hogy a miskolci bűnözők túlnyomó többsége (94%-a) cigány. Legújabb nyilatkozata hasonlóképp szókimondó:

"„Adunk” másoknak is a bűnözőkből Miskolcon
Miskolc - a város a kilencedik helyen van a bűnügyi toplistán. Ennyire jó a helyzet vagy mégsem? Megyei adatok

A grafikán egy kiugróan magas oszlop, mellette Miskolc neve, a többi megyeszékhely csak ezután következik. Nem kell örülnünk, nem vezetünk semmiben, illetve vezetni vezetünk: nálunk történt 2007-ben a legtöbb rablás, az Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ERÜBS) kimutatása szerint. Ennek ellenére a bűnügyi toplistán nem Miskolc jár az élen, hanem Békéscsaba, itt regisztrálták ugyanis a legtöbb közvádas bűncselekményt tavaly. Békés megye fővárosa azzal került az élre, hogy egy nagyobb kamionos okirathamisítási bűncselekmény-sorozatot lepleztek le. A közbiztonsági helyzet éppen ezért nem olyan rossz náluk, mint a lista további szereplőinél, köztük Miskolcon is.

Ezt erősítette meg dr. Pásztor Albert ezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője is, amikor óvatosságra intett: „Nem kell túlmisztifikálni ezt a statisztikát. Tételesen kell ugyanis ezeket az adatokat megnézni, azaz látni kell, hogy miből áll össze. Például Békéscsabán egy okirathamisítási csalássorozat dobott a számokon, míg Miskolcon egészen más a bűnesetek összetétele.”
A rendőrkapitány állítását látszik igazolni egy másik adat, miszerint Miskolc magasan vezet a rablások számában. „Nálunk ugyanis az esetek kétharmada vagyon elleni bűncselekmény – válaszolta. A borsodi megyeszékhelyre nem a súlyos bűncselekmények, sokkal inkább a tömeges, de alacsony kárértékűek a jellemzőek. Itt például alig van autólopás, illetve a fémlopás szintjén jelentkezik, azaz régi autókat lopnak, amelyeket fémhulladékként értékesítenek.”

Tömegesen

A bűnelkövetők számát tekintve kimondottan rossz a helyzet, a listán csupán Salgótarján előzi meg városunkat. „Ebben a statisztikában jelentkezik az, hogy nálunk a tömeges elkövetés jellemző – hangsúlyozta dr. Pásztor Albert. – De ez az adat a lakossági összetétellel is magyarázható, hiszen a kisebbség követi el a bűncselekmények jelentős részét. Sokat lopnak, gyakorlatilag mindent, ami nincs lehegesztve. Lassan azonban elfogynak a rögzített tárgyak, így a nehezebben mozdíthatók következnek.”

Van olyan bűncselekmény, amely egyáltalán nincs, vagy csak csekély mértékben a városban? Nem adott megnyugtató választ Pásztor Albert: „Miskolc teljes skálán mozog, olyan mint az állatorvosi ló, ami megtörténhet, meg is történik.”

(boon; kommentálható)