Frissítés (febr. 23. 17.15): Az előző frissítésben már vázolt Mohácsi vs. KolOrbán-ellentmondáshoz  ráadásként van tovább is! A 2. függelékben teljességében idézett, pár perccel ezelőtt publikált cikkben a következő olvasható:

“Kolompár Orbán azt mondta: a most megtámadott család két éve vette az új házat, dolgoztak, nem volt tartozásuk, így az uzsorás leszámolást kizártnak tartja.”

és

“...mondta a Hírszerzőnek a cigány önkormányzat elnöke, aki szerint teljesen kizárt az, hogy az egy éve épült házban elektromos zárlat okozta volna a tüzet.”

Legalább az eldönthetné már Kolor Bán, hogy egy éve épült vagy két éve vették… Ennyire nem ura a saját gondolatainak? Ennyire képes csak? Egy országos, a mi pénzünkből kitartott cigányvezető?!

Ami pedig a szokásos “biztosan nem uzsorás volt!”-témát illeti, hadd utaljunk Nagycsécsre. Ott kísértetiesen ugyanezt mondták, vallották a cigányok (rokonyoktól kezdve az országos vezetőkig mindenki). Aztán mégiscsak kiderült, hogy uzsorások voltak ott (is) az elkövetők. Gyanúsan kussolnak is azóta a cigóvezetők. Ha kiderült volna, hogy magyarok tették, akkor egész álló nap azt hallanánk, és nem a jócskán lejárt szavatosságú (ha nincs ló, a szamár is megteszi…) Mór-témát…

Előzőleg írtuk (febr. 23. 16:36): a zsIndex újabb, az első híradásnál lényegesen bővebb cikkében, amelyet Függelékünkben idézünk, a két kulcsmondat:

“Szemtanúk beszámolója szerint az ötéves kisfiút és 27 éves édesapját akkor érte a halálos lövés, amikor menekültek az égő házból - tette hozzá [Mohácsi Viktória]”

és

“Mint [Kolompár Orbán] elmondta, a kiégett ház szomszédságában lakó szülők egyértelműnek látták, hogy először valaki lelőtte a család tagjait, és csak azt követően gyújtotta rájuk a házat."

Ugye, látható az, hogy még csak véletlenül sem vág egybe a két állítás? Igen, Mohácsi, ill. Kolompár mást-mást hazudik. Legalább egyeztetnének, mielőtt versenyben hazudnak a sajtónak… Egyáltalán, miért nem lehet egyenesen elismerni, hogy, akárcsak pl. Nagycsécsen, itt is “csupán” egy [természetesen, ahogy a - mivel SZDSZ-es volt – cigányellenes rászízmussal igazán nem vádolható Mali Zoltán nevezetes kijelentése óta is tudjuk, cigány] uzsorás fenyítette be nem fizető adósait (vagy esetleg azok rokonait), figyelmeztetésképp a többi “kuncsaftnak”?

Eredetileg írtuk: Agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akinek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra - állítja két cigány vezető.

Kolompár Orbán OCÖ-elnök, aki megjelent a Pest megyei településen, azt mondta: Molotov-koktéllal gyújtották fel a családi házat, és egy kisfiút, valamint édesapját sörétes fegyverrel agyonlőtték. A helyszínt Kolompár mellett Mohácsi Viktória az SZDSZ európai parlamenti képviselője is felkereste.
Nem hajlandó a rendőrség elismerni, hogy gyilkosság történt, ezért hívta őt a család a helyszínre - mondta telefonon Mohácsi Viktória az MTI-nek. Szemtanúk beszámolója szerint az ötéves kisfiút és 27 éves édesapját akkor érte a halálos lövés, amikor menekültek az égő házból - tette hozzá.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a két cigány vezető információját nem erősítette meg az MTI-nek, mint közölte, a halál pontos okát a boncolást követően állapítják meg.
(MTI)

Függelék: a zsIndex cikke: Agyonlőtték apát és fiát Tatárszentgyörgyön

Agyonlőtték azt az ötéves fiút és az édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra - közölte a boncolási jegyzőkönyv eddigi eredményét ismertetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője. Az első hírek még arról szóltak, hogy zárlat miatt égett le a ház. Roma politikusok azonban már hétfőn délelőtt azt nyilatkozták, hogy gyilkosság történt.
 
Mégsem egy zárlat miatt keletkezett tűz okozta füstmérgezésben halt meg egy ötéves fiú és az apja Tatárszentgyörgyön hétfőn hajnalban, hanem agyonlőtték őket - derült ki a soron kívüli boncoláson.

A kiégett házban egy háromgyerekes család volt. Az apa és 5 éves fia meghalt. A két másik gyerek, egy 3 és egy 6 éves súlyos sérüléseket szenvedett, őket külön kórházba, a Heim Pálba és a Madarász utcaiba szállították. Az anya sokkos állapotban van.

Az elsődleges szakvélemények szerint elektromos zárlat okozta a lakástüzet. Az elhunyt férfi édesapja, Csorba Csaba, illetve a vele együtt lévő több helybéli lakos azonban az udvaron a hóban töltényhüvelyeket és vérnyomokat, a ház bejáratánál összetört üvegpalackot, bent pedig sörétet találtak.

A rendőrség előbb csak annyit erősített meg, hogy a helyszíni szemlén valóban találtak a ház udvarán lőszerhüvelyeket, ám Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kora délután még azt mondta: nem tudni biztosan, hogy azok összefüggésbe hozhatók-e a tűzzel.

Az országos rendőrfőkapitány kora délután már nem cáfolta, hogy lövésnyomokat találtak a tatárszentgyörgyi tűzesetben meghalt férfin és gyermeken. Bencze József főkapitány közölte: a tűzvizsgáló egyértelműen azt állapította meg, hogy a tűz elektromos meghibásodásból eredt, a helyszínre érkező körzeti orvos pedig elsődlegesen füstmérgezést állapított meg a halál okaként. A rendőrök soron kívüli boncolást rendeltek el, ennek során idegenkezűségre utaló nyomokat találtak. Erről azonban a főkapitány ekkor bővebben még nem beszélt, arra hivatkozva, hogy délutánra lesz meg az eredménye az ennek nyomán elrendelt igazságügyi boncolásnak. Hangsúlyozta: idegenkezűségre utaló sérülésekről a helyszíni szemle során az eljáró orvos nem számolt be.

Az MTI helyszínről származó információja szerint Tatárszentörgy cigánytelepén, a falu szélén lévő, erdő melletti házban történt a tragédia. A sárga, mintegy 60 négyzetméteres ház tetőszerkezete teljesen kiégett, a tető beszakadt, a mennyezetet beomlott, így a berendezési tárgyak egy része is megégett. A falakon lövésnyomokat, míg a lakás bejáratától 15-20 méterre, az 5-10 centiméteres hóban egy vértócsát láttak, attól nem messze találták meg a rokonok azt a négy, sörétes puskából származó töltényhüvelyt, amit átadtak a rendőröknek.

Az épület közvetlen közelében találtak egy tízliteres fém benzineskannát is, egyelőre nem tudni, kié és mikor került oda - mondta az Index kérdésére Velikóvszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok. A sérülteket még nem tudták kihallgatni. Veszilóvszki Zoltán szerint senki nem volt az épületben, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre.

Külsérelmi nyomok

Az apa a háztól körülbelül tíz méterre feküdt, "külsérelmi nyomok voltak rajta". A tűzoltóparancsnok szerint a sérüléseket akár mennyezetről lehulló deszkák is okozhatták, de további találgatásokba a vizsgálat lezárásáig nem kívánt belemenni.

A Pest megyei településen megjelent Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, aki azt mondta: Molotov-koktéllal gyújtották fel a családi házat, és egy kisfiút, valamint édesapját sörétes fegyverrel agyonlőtték.
 
Nem hajlandó a rendőrség elismerni, hogy gyilkosság történt, ezért hívta őt a család a helyszínre - mondta telefonon Mohácsi Viktória az MTI-nek. Szemtanúk beszámolója szerint az ötéves kisfiút és 27 éves édesapját akkor érte a halálos lövés, amikor menekültek az égő házból - tette hozzá.

Papp Péter ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője hétfőn délután azt nyilatkozta, hogy az elsődleges tűzvizsgálat még elektromos tüzet állapított meg. Ezért közigazgatási eljárásban indítottak vizsgálatot, majd miután lövésnyomokat fedeztek fel az áldozatokon, azonnal átminősítették a nyomozást emberölési ügyre. Az ügyet értesülésnk szerint a kiemelt ügyeket kezelő Nemzeti Nyomozó Iroda vette át.

Láttak egy fekete dzsipet

Kolompár Orbán, az OCÖ helyszínen tartózkodó elnöke szerint a rendőrség a délelőtt folyamán a hozzátartozók és a cigány vezetők felhívására kezdte emberölési és nem szimpla gyújtogatási ügyként kezelni a történteket. Mint elmondta, a kiégett ház szomszédságában lakó szülők egyértelműnek látták, hogy először valaki lelőtte a család tagjait, és csak azt követően gyújtotta rájuk a házat.

A roma vezető az Index kérdésére elmondta, hogy véleménye szerint a tatárszentgyörgyi eset számos körülményben hasonlít a nagycsécsi lövöldözésre. Itt is egy cigánysoron álló, a falutól távol eső házat ért támadás. A környéken nincs megfelelő közvilágítás, és a tanúk szerint a bűntényt megelőző napon itt is megjelent egy fekete, ismeretlenek által vezetett dzsip a településen.

Tavaly novemberben Nagycsécsen történt ehhez hasonló eset. A cigánysor utolsó, közvilágítás nélküli részén két egymással szemközt álló házat gyújtottak fel állítólag Molotov-koktéllal, egy férfit és egy nőt az égő házból való menekülés közben lőttek le. A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, Bartha László az Indexnek azt mondta: a nyomozás érdekében még nem kívánnak nyilatkozni a nagycsécsi ügy jelenlegi állásáról.

Nyugodt, szimpatikus család

Berente Imréné, Tatárszentgyörgy polgármestere az Indexnek azt mondta: reggel ő is csak a tűzesetről értesült, és amikor kiment a helyszínre, a hozzátartozók ott kezdték el mondogatni neki, hogy ez nem egyszerű tűzeset volt. A család 50 ezer forintos gyorssegélyt kapott, és a Vöröskereszttől még fognak kapni ruhákat, illetve az önkormányzat anyagi segítséget nyújt majd a temetéshez. "Nagyon szimpatikus fiatal család volt" - mondta az áldozatokról a polgármester asszony - "szocpol lakásban laktak, viszonylag rendezett anyagi körülmények között, legalább is hozzám nem jártak segélyért". Ezt erősítették meg munkatársunknak a szomszédok is.

Tatárszentgyörgy cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke döbbenten áll az eset előtt. Zsigár Angéla kérdésünkre elmondta, hogy egy rendkívül nyugodt családról van szó, nem tud róla, hogy lennének ellenségeik. Zsigár Angéla járt a helyszínen, azt mondta, a ház teteje teljesen leégett, beszakadt, a falon pedig lövedékek okozta lyukakat lehet látni, amelyek vadászpuskából származnak. Tatárszentgyörgyön azt beszélik, hogy mindkét halálos áldozat testében találtak lövedéket. Zsigár Angéla azt mondta, hogy az édesanyát a két gyerekkel rokonok fogadják be, és a településen gyűjtenek adományt is nekik.
 
Az alig kétezer lakosú Pest megyei falu 2007 végén került a hírekbe, amikor a Magyar Gárda vonulást hirdetett a településre. A gárda a „vidék közbiztonságáért” tartott rendezvényre kért engedélyt, amit előbb megadott a tepeülés polgármestere, majd visszavont, mert a szervezet félrevezette az önkormányzatot, és a területet nem a kért célra, hanem a roma bűnözés és a roma társadalom elleni demonstrációra kívánják felhasználni. Végül 2007. december 9-én délelőtt előbb a romák, délután a Magyar Gárda tartott itt felvonulást. A gárdisták végül tartottak egy rendezvényt, három-négyszázan vonultak körbe-körbe, de a romák által sűrűn lakott részen nem masírozhattak.

A Fővárosi Főügyészség a tatárszentgyörgyi felvonulás után döntött arról, hogy a bíróság előtt kezdeményezi a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatására irányuló pert. A Fővárosi Bíróság december 18-án első fokon, nem jogerősen, a tatárszentgyörgyi vonulásra hivatkozva oszlatta fel az egyesületet.
2. függelék: a Hírszerző cikke: Agyonlőtték őket - mit kerestek a fekete BMW-k Tatárszentgyörgyön?

A boncolás szerint agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra. Jogvédők szerint a rendőrség hosszú órákon keresztül nem volt hajlandó átvenni azokat a lőszerhüvelyeket, amelyeket az éjjel a Tatárszentgyörgyön kiégett családi ház mellett találtak. Úgy tudjuk, az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda átvette a megyétől.

Igaza lett a kétkedőknek: a boncolás után kiderült, agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra. Bencze József korábban nem cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint lövésnyomok találhatók az elhunytakon. Az országos rendőrfőkapitány tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a gyilkosság ügyében.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és Mohácsi Viktória SZDSZ-es EP-képviselő a helyszínen szerzett rendőrségi információkra alapozva délután közölte: agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akinek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra.

"Hajnali kettőkor bedobták a molotovot, aztán a menekülő apát és gyerekét lelőtték" - kérdésünkre így foglalta össze a történteket tömören Mohácsi Viktória. A politikusnő, akit a tatárszentgyörgyi család szomszédai riasztották az eset miatt, elmondta: botrányosnak tartja, hogy a rendőrség még reggel tíz órakor sem volt hajlandó átvenni a kiégett ház mellett talált hüvelyeket, ez végül fél 12-kor megtörtént.

Mohácsi Viktória, aki az MTI-nek előtte úgy nyilatkozott, "nem hajlandó a rendőrség elismerni, hogy gyilkosság történt", azt is különösnek tartja, hogy 30 percig tartott, amíg a rendőrök a helyszínre értek, majd a mentőorvos kijelentette, hogy nem történt gyilkosság.

Felmérték a terepet?

A helyszínen értük utol Kolompár Orbán OCÖ-elnököt, aki megerősítette: minden jel gyilkosságra utal. "Vérfoltok voltak a hóban, sörétes puska hüvelyeit találták meg a kiégett ház mellett, volt, aki hallotta a 3-4 leadott lövést" - mondta a Hírszerzőnek a cigány önkormányzat elnöke, aki szerint teljesen kizárt az, hogy az egy éve épült házban elektromos zárlat okozta volna a tüzet. "Ráadásul benzines ruhadarabokat is találtak a ház mellett."

Bencze József rendőrfőkapitány ezzel szemben közölte: a tűzvizsgáló egyértelműen azt állapította meg, hogy a tűz elektromos meghibásodásból eredt, a helyszínre érkező körzeti orvos pedig elsődlegesen füstmérgezést állapított meg a halál okaként.

Kolompár Orbán személyesen ismerte a meggyilkolt fiatalembert, szerinte teljesen kizárt az a lehetőség, hogy uzsorás-bosszúról lehetett szó: "a férfinak volt munkája, alkalmi meg önkormányzati ugyan, de volt. Nem voltak haragosai. Itt a környéken nincs is uzsorás" - tette hozzá helyi ismeretei alapján.
 
Kolompár Orbán felhívta a figyelmünket egy olyan mozzanatra, ami teljesen hasonlatos a Nagycsécsen történt sörétes puskás gyilkossághoz: "A helyiek felfigyeltek arra, hogy az utóbbi napokban többször járt erre egy sötét vagy fekete színű BMW X5-ös terepjáró, még az is felmerült bennük, hogy rendőrjárőr." Nagycsécsen is ugyanilyen színű és típusú autót láttak a helyiek a környéken cirkálni a gyilkosság előtt.

Tavaly november 3-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő a helyszínen életét vesztette.

Tatárszentgyörgy polgármestere, Berente Imréné nem tud fekete BMW-kről. Mint kérdésünkre elmondta, sem uzsoraprobléma, sem komoly roma-nem roma konfliktus nincs a faluban, "értetlenül állunk a történtek előtt". A fiatal, szimpatikus párral sem volt senkinek baja, nem jártak segélyért, a férfi nem jelezte, hogy ne tudná fizetni a lakáshitelt. A polgármester beszélt az érintett családdal, ők csak azzal tudják magyarázni a támadás okát, hogy romák.

Az OCÖ elnöke is megerősítette lapunknak : sem a családot, sem más helybélieket nem értek fenyegetések, atrocitások az elmúlt időszakban.

Még tart a szemle és a boncolás

A Havaria Press információi szerint hétfőn éjszaka, 0 óra 51 perckor riasztották a tűzoltókat a Pest megyei településre, mert lángok csaptak fel egy családi házból. A helyszínre a tűzoltók mellett kivonultak a dabasi rendőrök is, de a házban élő családtagok közül egy 5 éves kisfiún és édesapján már nem tudtak segíteni, ők a helyszínen életüket vesztették.

Másik két gyerek - egyikük 3, másikuk 6 éves -, valamint az édesanyjuk súlyos sérüléseket szenvedett, a gyerekeket jelenleg is kórházban ápolják, az anyjuk azonban a nap folyamán eltűnt az egészségügyi intézményből. Az elsődleges tűzvizsgálói vélemény szerint elektromos zárlat okozta a tüzet, sérüléseik pedig részint füstmérgezés miatti, részint az épület összedőléséből eredő fizikai sebesülések voltak.

A későbbi helyszínelés során azonban a helyszín közelében lőszerhüvelyeket is találtak, illetve a boncoláskor a holttesteken is lőtt sérülésre utaló nyomokat találtak.

A részletes helyszíni szemle és az elhunytak boncolása még jelenleg is tart, a rendőrség ezek eredményeinek megérkezéséig továbbra is közigazgatási eljárásban vizsgálja az eset körülményeit. Úgy tudjuk, a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

(Forrás: Hírszerző, MTI, Havaria Press)