Számtalanszor hivatkoztunk (lásd pl. EZT) arra, hogy a többségében finoman szólva nem normakövető cigányok körében az a szokás, hogy bújtatják a fehér igazságszolgáltatás elől a bűnözőiket. Most mindezt egy cigányvezető maga erősítette meg. Kellően autentikus forrás, nemde? Biztosan öngyűlölő meg minden, és nem szabad komolyan venni (ezt mondanák erre a fajvédők, a Klecska Ernők, a Hell Istvánok, a Révész Sándorok), hát persze…

A hevesi rendőr-tőrbecsalás-ügyben a következőkben idézett cikk utolsó bekezdését olvassuk el.

Lapáttal mentek a rendőrökre

Nyílt levélben vonta felelősségre Csáki Zsigmond, Heves város polgármestere a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjét, miután a településen romák támadtak a rendőrökre.

A város első embere szerint lehetetlen együttműködni a kisebbségi önkormányzattal, ha a törvényeket nem tartják be. „Hogyan fordulhat elő, hogy olyan személyt bújtatnak a roma kisebbség tagjai, aki ellen elfogatóparancs van érvényben?” – kérdi Csáki. Egyúttal találkozót kezdeményez az országos rendőrfőkapitánnyal, mivel nagyobb közrendet szeretne a településen, ahol jelenleg is tíz rendőrrel kevesebb szolgál, mint kellene. Az önkormányzat a Dankó utcai balhék után még több üzemanyaggal támogatja a rendőrjárőröket, s erről megállapodást kötött a megyei főkapitánysággal.

A hevesi affér azzal kezdődött, hogy a múlt hétvégén egy női hang azzal hívta ki a rendőröket, hogy tömegverekedés van a Dankó Pista utcában. Semmi ilyesmiről nem volt szó, az egyenruhásokat viszont 20-30 fős, botokkal és kerti szerszámokkal felfegyverzett, haragos csapat fogadta. Soltész Bálint, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a romák azért nehezteltek, mert a járőrök az előző napokban körözött személyt kerestek a telepen. Ezért életveszélyesen megfenyegették a rend őreit, a kocsijukat ököllel és lapáttal csapkodták. A járőrök erre erősítést kértek, és nyolc személyt állítottak elő garázdaság gyanújával. Egyúttal megtalálták azt a személyt is, aki ellen korábban elfogatóparancsot adtak ki.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, Balogh Jánosné a nyílt levél után sem tagadta, hogy rokonainál húzta meg magát a körözött személy, de azzal érvelt: roma törvény, hogy nem adják ki egymást.

(Szabad Föld Online)