Az érdi cigánybűnöző lepuffantásával kapcsolatban érdemes felidézni, mi is történt a városban 2005. szeptember 15-én: egy természetesen cigány a buszmegállóba jogosítvány nélkül, 120-szal belehajtott. Egy olyan BMW-ben, ami már ki volt vonva a forgalomból.

Nem ez az első eset, amikor segílyeseink hasonlót csinálnak. Érden (is) szórakozásuk az ilyen; lásd pl. EZT  a régi hírünket. Más településeket is félelemben tartanak: valószínűleg sokan emlékeznek még a nevezetes hódmezővásárhelyi száguldozásra, ill. a vecsési "versenyre"  is. Mindegyik halálesetekkel járt.

Hogy aztán mit kapott a cigus? Első fokon két év hat hónap letöltendő fogházbüntetést (lásd a 2. Függelékben lehozott, 2006. okt. 12-i cikket). Jól tetszettek érteni: a legenyhébb büntetési formát: még csak nem is börtönt, fegyházról nem is beszélve. Valószínűleg sztárügyvéd védte a gyilkost, vagy nemes egyszerűséggel csak megfenyegették a "rokonyok" a bírót. Vajon ha egy fehér csinálja ugyanezt, mennyit kap?!

1.    Függelék: az eredeti esetről a cikk:

Százhússzal hajtott a buszra várók közé egy BMW Érden

Egy 39 éves nő meghalt, heten - köztük egy állapotos asszony - megsérültek, amikor csütörtök reggel egy BMW 120 kilométeres sebeséggel a buszra várók közé hajtott Érden. A vétkes sofőrnek nem volt jogosítványa.

Egy régebbi típusú BMW Budapest felől hajtott Érd belvárosa felé, amikor eddig ismeretlen okból előbb áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd vissza a saját sávjába, ahonnan végül az út mentén lévő buszmegálló épületébe csapódott a Bajcsy-Zsilinszky és a Riminyáki utcánál lévő kereszteződésben, mondta el Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa az Indexnek. Az autó sofőrjének nem volt jogosítványa, tette hozzá a rendőrségi sajtós. A balesetet okozó autó legalább 120 kilométer/órás sebességgel száguldott, tájékoztatta egy rendőr a helyszínen az MTI-t.

Egy halott, hét sérült

A mentők öt rohamkocsival vonultak ki a balesethez, és egy motorkerékpáros orvost is a helyszínre küldtek, tudtuk meg Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől. A mentők egy 39 éves nő életét már nem tudták megmenteni, rajta kívül még hét sérültje van a balesetnek.

Négy buszra váró állapota súlyos, közöttük van egy kismama is, de a magzat életben maradt. Hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek. A mentők a János kórházba, a Merényi kórházba és az országos Baleseti intézetbe vitték a hét sérültet, tette hozzá a szóvivő.

Fékezés nélkül

Egyelőre nem tudni hogy miért csapódott a várakozók közé az autó, a baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja.

Az MTI úgy értesült, hogy a forgalomból már kivont kocsi fékezés nélkül rohant a buszmegállóba. A sofőr, egy 29 éves budapesti férfi, karcolás nélkül szállt ki az autóból, őt a rendőrségen előállították, míg utasát, aki szintén nem sérült meg, elengedték, jelentette a hírügynökség. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök délután azt közölte, hogy a baleset okozóját kihallgatása után kiengedik, ellene az érdi rendőrkapitányság indít büntetőeljárást halálos baleset gondatlan okozása gyanúja miatt.

Lincshangulat

A buszmegállóban lévő esővédő pavilon "a felismerhetetlenségig összetört", az azt tartó betonoszlop és a megállót jelző tábla kidőlt, az autó egy darabon beszakította a megálló mögötti téglakerítést. A jármű totálkáros lett, áll az MTI helyszíni tudósításában. Szemtanúk a helyszínen elmondták: az áldozat egy közeli házban lakott. A balesetet okozó autót már korában is többször látták a városban "száguldozni". A zokogó hozzátartozók között "lincshangulat uralkodott", amikor a sofőr az autóból kiszállt.

Hatályos törvények szerint legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt. Azonban ha jogosítvány nélkül okoz valaki balesetet, akkor sokkal súlyosabb, akár 5 évig tartó büntetésre is számíthat.

(zsIndex)

2.    Függelék: az ítéletről a tudósítás:

Két és fél évet kapott az érdi gázoló

Két év hat hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte első fokon a bíróság az érdi gázolót. A férfinak nem volt jogosítványa és forgalmija sem.

A vádlott tavaly szeptemberben egy érdi buszmegállóban nyolc embert elütött, akik közül egy életét vesztette.

Az ügyészség szerint a férfi lakott területen körülbelül 80 kilométeres sebességgel haladt, a balesetet gyorshajtás és vezetéstechnikai hiba okozta.

A vádlottnak nem volt járművezetői engedélye és forgalomból kivont járművel közlekedett.A bíróság első fokon 2 év 6 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a vádlottat, és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől. (Híradó)

Az ámokfutó tavaly szeptember 15-én rohant bele a buszmegállóban várakozók közé. Az akkor 29 éves férfi és utasa sértetlenül megúszta a balesetet.

Szemtanúk szerint a baleset után a feldühödött tömeg meg akarta lincselni a 29 éves sofőrt, aki sértetlenül szállt ki a kocsiból. Mellette ült testvére, ő sem sérült meg. Az ütközéskor egy 39 éves asszony azonnal meghalt, négyen súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg. Őket - köztük egy kismamát és több fiatalt - fővárosi kórházakba szállították. Kiderült, a BMW-nek nincs érvényes műszaki vizsgája, sőt a vezetőnek jogosítványa sem volt. Az egyik helyszínelő szerint a kocsi 120 km/h- val mehetett.

(Városi blog)