Csúzlival lövöldözik és szemétlerakónak használják a 2006-ban Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos emlékművét. Nem, dehogy az ártatlan romák... Az ÁVH és a rezsim nem foglalkozik a magyarellenes gyűlöletbűncselekményekkel.

Itt verték agyon Szögi Lajost, de az emlékhely sincs biztonságban
(Fotó: Hegedüs Róbert)
Kislányai szeme láttára gyilkolták meg brutálisan Olaszliszkán 2006 októberében Szögi Lajos tiszavasvári tanárt néhányan a hazai - általunk eltartott, zsidóink által tenyésztett - cigány hordából. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntetőpere jelenleg is zajlik, s úgy tűnik, egyre több lincselő kerüli el büntetését. Hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság mikor hoz ítéletet az immár harmadik éve folyó perben, nem tudni. A gyilkosság ügyében megvádolt nyolc cigányt, akik között két fiatalkorú is van, tíz-tizenöt évig, vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik, de az már rasszizmus volna, tehát nem valószínű.
Ők viszont holtában is meggyalázzák a brutálisan agyonvert tanárt (ennyire "bánták meg"), a kegyeletsértéstől sem riad vissza Olaszliszka néhány lakója.
"Családi nap volt vasárnap Olaszliszkán" – mesélte a Magyar Hírlapnak az egyik helybeli asszony. Éppen virágcsokrot akart elhelyezni az emlékhelyen, amikor azt látta, hogy H. Krisztián – a gyilkosság nyolcadrendű vádlottja – és barátai csúzlival lövöldöznek Szögi Lajos fényképére. A vádlott jelenleg házi őrizetben van, s az emlékhellyel szemközti otthonának udvaráról csúzlizott barátaival.
Pórné Nagy Katalin szintén rendszeresen ápolja, virágokkal díszíti az emlékhelyet. Elmondta, a csúzlizás csupán egyike a kegyeletsértés számos módjának, amivel már találkoztak. Tavaly januárban például különös levelet talált az emlékmű mellett, Szögi Lajosnak címezve. Szerette volna elérni, hogy a hatóságok vizsgálják ki az ügyet, ezért feljelentést tett a Sárospataki Rendőrkapitányságon. Ott azonban elutasították a feljelentését, arra hivatkozva, hogy az emlékhely meggyalázása nem minősül kegyeletsértésnek, hiszen az nem temető, és a halott nem ott nyugszik. "
A probléma azonban éppen az, hogy néhány megfékezhetetlen helybéli gondoskodik arról, hogy sehol se nyugodjon békében az agyonvert férfi" – mondta Pórné. Szerinte a napokban elkövetett rongálás nem előzmények nélküli: "Amikor április 22-én észleltük, hogy az emlékmű körül minden váza és mécses ripityára van törve, kihívtuk a rendőrséget. Érthetetlen, hogy semmiféle feljegyzést nem készített a két sárospataki rendőr, mindössze annyit közöltek velünk, hogy ez a helyi polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik" – mondta Pórné.
Az olaszliszkai képviselő-testület már tavaly elfogadta az emlékmű körbekerítésére vonatkozó javaslatot, ám mindeddig nem következtek be gyakorlati lépések. Fekete Gyula, a falu polgármestere a lap kérdésére megerősítette, hogy ő is látta a rongálás nyomait. "Mi annyit tudunk tenni, hogy körbekerítjük az emlékművet, és ezt két héten belül meg is tesszük" – mondta.

(Magyar Hírlap nyomán)