Bocsánatkérésre szólította fel Répás József kiskunlacházai polgármestert Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a polgármester korábbi, romaellenes kijelentései miatt. A polgármester a kiskunlacházi 14 éves kislány meggyilkolása után egy tiltakozó demonstráción mondta, hogy "elég volt a roma erőszakból". A gyilkost péntekre virradóra elfogták és úgy tudni: nem roma.

Kolompár Orbán pénteken, Kiskunlacházán újságírók előtt részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozói, barátai, ismerősi számára. Egyben kijelentette, hogy visszautasítják a település polgármesterének korábbi, roma-ellenes kirohanásait. A polgármesternek Kolompár szerint minden kiskunlacházai roma családtól bocsánatot kellene kérnie, mert korábbi viselkedésével felelőssé tehető a Kiskunlacházán eluralkodott roma-ellenes hangulatért.

Kérjen bocsánatot ezen felül minden magyarországi romától is, mert utalásaival megbélyegezte őket, holott akkor még nem tudhatta, hogy roma, vagy nem roma a gyilkos. Ezen felül szerinte Répás Józsefnek el kellene gondolkodnia, hogy viselkedése, hozzáállása alapján alkalmas-e a település vezetésére.

Az OCÖ elnöke beszélt arról is, hogy a jövő héten békemenetet szerveznek Kiskunlacházára, melyre romákat, nem romákat egyaránt várnak. Az OCÖ szakértői csapata egyébként azon dolgozik, hogy milyen eljárást tudnának indítani a polgármester és a sajtó egyes tagjai ellen, a gyilkosság után elhangzott roma-ellenes kijelentések kapcsán.
(FH)

Kuruc.info / A.S.:

1.) Még ellentmondó információink vannak (ezekben a pillanatokban kezdődik csak a sündőrség tájékoztatója), hogy ki is a gyilkos. Két verzió van: P. József és  T. Sándor. Arról sem tudunk (még) semmit, voltak-e tettestársaik, és hogy azok kik, mik voltak. Emlékezet-frissítésként: egészen februárig több elkövetőről beszélt a rendőrség (lásd a Függelékben szereplő idézetet); azóta csak egyről.

2.) Répás József soha nem mondta azt, hogy szerinte a gyilkos(ok) cigány(ok). Csupán a településen dúló cigánybűnözésről beszélt. Ha ezt a CKÖ, ill. bűnözőkolompár másképp tudja, lássuk a bizonyítékait.

3.) Répás védelmében még: képzeljük magunkat a helyébe. A településen a cigányok randalíroznak, lopnak, csalnak, kötekednek, verekednek, mindennaposak a balhék, a lakosság fél tőlük, és Répás hiába polgármester, teljesen tehetetlen, hiszen nincs a kezében végrehajtó hatalom, rendőrök. Naná, hogy utálja őket - teljesen érthető.

Ekkor történik egy ilyen esemény: egy fiatal lány hirtelen erőszakos halált hal. Egy olyan helyen, ahol gyakori a roma atrocitás. A reakciója emberileg teljesen érthető, a helyében a legtöbben ugyanígy viselkednének. És persze igaza van: elég a roma erőszakból. Legfeljebb tévedett, amikor összekapcsolta a gyilkosság miatti tüntetést a romaerőszak elleni fellépéssel.
4.) Arról nem is szólva, hogy nem Kolor Bán az az ember, aki bárkin bármit is számon kérhet, de még csak nem is Teleki (lásd a pécsi eset utáni “szeretném, ha kiderülne, rasszista támadás volt!”) és társai. Dancs thesója elsőfokú, elmarasztaló ítélete után mintha nem hallottunk volna tőle semmit. Azt sem hallottam, hogy a tatárszentgyörgyi, öngyújtogató, biztosítási csaló Horváth Lídiát bármire is felszólította volna. És jó lenne, ha előbb saját viselt dolgain (sikkasztások; a családtagok bűnözése stb.) is elgondolkodna.
Frissítés (jún. 26. 16.46): ahogy már az előbb említettük, Répás soha nem mondott olyat, hogy biztos abban, cigányok gyilkoltak. Ezt természetesen az MTI-nek az imént eljuttatott közleményében is hangsúlyozza:
Répás József, Kiskunlacháza polgármestere azt mondta: nincs oka a bocsánatkérésre, mert soha sem állította, hogy cigányok lennének a bűntény gyanúsítottjai. A tettes vélhetően kézre került, a helyi lakosság problémái azonban még nem oldódnak meg.

Ennek érdekében viszont az önkormányzat egy tíz pontból álló alapszabály-tervezetet állított össze, amely a helyi roma és nem roma közösség együttműködésének feltételeit foglalja magába. A dokumentumot most egyeztetik a roma vezetőkkel, és megvan rá az esély, hogy ennek nyomán a békés egymás mellett élés ideje is elérkezzen - tette hozzá.

MTI