Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Mortimer-ügy sértettjeként elhíresült Patai József ellen, aki másfél éve négy társával együtt viperával vert szét egy társaságot.
     

Patai József a Mortimer-perben sértettként tanúskodott (Fotó: Mti/Hornéczy Barnabás)

Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és garázdaság miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a húszéves Patai József és négy társa ellen – értesült lapunk Skoda Gabriella szóvivőtől, aki azt is hozzátette, hogy a vádat a Fővárosi Bíróságra továbbították.

A vádirat szerint a Patai József vezette cigány társaság 2007. december 17-én éjjel a IX. kerületi Catch the Club nevű diszkóban szórakozott, majd ott összeverekedett egy másik társasággal. Ezért a cigányokat a biztonsági őrség kitessékelte a szórakozóhelyről. Ugyanitt töltötte az estét a későbbi sértett, B. Ferenc és két barátja is, de nekik a verekedéshez nem volt közük. Másnap hajnali két órakor indultak haza a Ferenc körúton, ahol Patai Józsefék éppen autóval hajtottak egy másik szórakozóhely felé. Egyikük szólt a többieknek, hogy az utcán megy az a társaság, akikkel összeverekedtek a diszkóban. Megálltak, majd Patai József és B. József viperával a kezükben kiugrottak az autóból, és rátámadtak a háromfős csoportra, amelynek tagjai menekülni kezdtek. Egyiküknek sikerült elszaladni, de két sértettet utolértek a cigányok. Patai József ököllel ütötte meg K. Mihályt, B. József pedig B. Ferenc után eredt. Pillanatok múlva mindketten elszaladtak a Mester utca irányába, ahol már három cigány üldözte őket, a többi pedig kocsival követte a felfegyverkezett bandát. K. Mihálynak sikerült egy kocsi mögé rejtőznie, míg B. Ferencet utolérték, és hárman körbe állták. Viperával, ököllel ütlegelték a fegyvertelen sértettet, majd amikor az a földre esett és összegörnyedt, Patai többször fejbe rúgta. Amikor már nem mozdult, a cigány banda elmenekült a helyszínről. A sértett hat héten túl gyógyuló sérüléseket szenvedett: eltört a homlokcsontja, több ujja, és egyéb zúzódásai voltak. Mivel viperával ütötték B. Ferenc fejét, az orvosszakértő szerint akár életveszélyes sérüléseket is okozhattak volna neki.
Keretes anyag: "Egy fiút leszúrtak a fasiszták" – és így lesz az áldozatból vádlott 

A Mortimer becenévre hallgató Gyurcsa Mihály 17 éves szakközépiskolai tanuló 2005. május 8-án a Moszkva téren egy autóbuszon egy nyolcvan centiméteres karddal megszúrta az akkor 15 éves Patai Józsefet. A baloldal azonnal rasszizmust kiáltott, ám kiderült, hogy nemcsak a sértett, hanem az elkövető is roma származású. "Egy fiút leszúrtak a fasiszták – ezért mi most kijöttünk az utcára" – mondta el az akkor megtartott tiltakozó nagygyűlésen Tamás Gáspár Miklós filozófus. "Itt senki sem megy az utcára azért, mert az oktatásban szegregáció van, vagy azért, mert alig vannak cigány egyetemisták, vagy a nyilvánosság előtti megalázásokért, vagy azért, mert az állítólagos demokratikus politikai közösség magától értetődőnek veszi, hogy ez a fehér férfiak politikai közössége" – mondta el azóta is gyakran idézett beszédében. Amikor kiderült, hogy a támadó is cigány származású, ő volt az egyetlen, aki a nyilvánosság előtt bocsánatot kért az ott elmondott szavaiért. Az akkori áldozat, Patai József azonos azzal a fiúval, aki ellen most vádat emelt a Fővárosi Főügyészség. Gyurcsa Mihályt 2007 szeptemberében jogerősen három év, tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság emberölés kísérlete miatt.

(Szenvedi Zoltán - MH)