Számtalan (egyik legutolsó ITT) olyan öntámadásos, -gyújtogatásos provokációról adtunk már hírt, ahol romáink horogkereszteteket festegettek, hogy aztán arra hivatkozhassanak, amikor üldöztetésről, Gárdáról, neonáci támadókról vinnyognak.

Legújabb ilyen akciójukat Gyomaendrődön hajtották végre. A Békés Megyei Szó cikke következik:

Neonáci cigányok Gyomaendrődön?
Horogkereszteket és Adolf Hitlerre emlékeztető rajzokat festettek az aszfaltra Gyomaendrődön. Szerkesztőségünket ezzel a furcsa eseménnyel kereste fel Klimaj Zsolt, a Jobbik gyomaendrődi alapszervezetének elnöke.

- Hétfő hajnalban telefonon ébresztett fel az egyik helybeli ismerősöm. Elmondása szerint előző este, 9 óra körül egy kb. 6-8 fős, cigány fiatalokból álló csoport randalírozott, zajongott a közelükben, az utca végén. Ez rendszeresnek mondható azon a környéken, a kocsmák zárása után. Másnap, azaz hétfő reggel látta, hogy a fiatalok összefirkálták az aszfaltot, horogkereszteket, emberi alakot rajzoltak oda "ADOLF" felirattal. Értesítette a rendőrséget, és le is fényképezte az alkotásokat.

A rendőrök nagyjábül fél óra múlva ki is érkeztek, de különböző okokra hivatkozva nem kívántak foglalkozni az üggyel, ellenben az egyik járőr - feltehetően előljárói utasításra - egy ronggyal eltüntette a rajzokat.

- Ezt az eljárást én meglehetősen furcsának találom, mert a horogkereszt tiltott önkényuralmi jelképnek számít, ábrázolása büntetendő.

Elképzelhetőnek tartom, hogy provokációról van szó, még egyelőre gondolkodunk rajta, tegyünk -e feljelentést. Az elkövetők szerencséje, hogy még arra is képtelenek, hogy egy horogkeresztet helyesen ábrázoljanak, és a helyesírással is vannak problémáik - mondta el hírportálunknak Klimaj Zsolt.