Átányban ugyanazt csinálják fiatalabb cigóink, mint a régi, szegedi, bezárt Mórában (anyag, képpel, ITT) – rombolják a 100%-ban ork önkormányzati sulit (a településen van még egy református általános iskola is).

Az önkormányzat odáig ment, hogy kínjában már az elkövetők szüleinek segílykéjéből akarja levonni a rombolás ellenértékét. (Jól teszi!) Ezen felül, mivel az iskolán kívül is igencsak eldurvult a helyzet, az orkpurgyék esténkénti, éjszakánkénti bűnözése, randalírozása miatt este 8 után számukra gyakorlatilag kijárási tilalmat vezetnek be. Egészen biztosan azért, mert mintadiákok és otthon készülnek a másnapi oktatásra...

Érdemes megjegyezni, hogy a Szuromi Rita (cigányügyben korrekt, jó tollú, tabudöntögető újságíró) által írt cikkben megfogalmazottak jó része megjelent az MTI kapcsolódó (itt nem idézett, Google megtalálja), rövidebb anyagában is, de – mit ad Isten! – valahogy pont az ominózus, a szociális segílyes rész maradt ki. Vajon miért? Tán csak nem azért, mert abból a „hívószóból” a helyismerettel (a cigányfertőzöttségi arányszámokkal) nem rendelkező médiafogyasztó is azonnal kapcsolt volna, hogy, bizony, megint segílyeseink azok, akik vadállatként rombolják az iskolát és terrorizálják tanítási idő után a települést?
A cikk:

Vandalizmus az iskolában

Önkormányzati rendeletet kellett alkotnia az átányi képviselő-testületnek az iskolában kialakult helyzet miatt. Hasonló gondokkal települések százai küzdenek.

Egyedülálló, precedens értékű helyi rendelettel kíván megálljt parancsolni az iskolai vandalizmusnak Átány önkormányzata. Az épületen a közelmúltban végeztek jelentős felújítást, ám a tapasztalatok szerint az ide járó tanulók ezt nem becsülik meg. A négy pedellus jelenléte mellett is többször megrongáltak bútorokat, berendezéseket.

- A 14 év alatti személy nem büntethető, ezzel tisztában van szülő és tanuló egyaránt - fogalmaz Gönczi Mihály polgármester. - Ezért hosszabb egyeztetés után, a tantestülettel együtt, olyan rendeletet alkottunk, amely a szülői felelősségvállalás irányában hat. Megbeszéltük azokkal a szülőkkel is, akiknek a gyermeke a helyi általános iskolába jár, vagyis mostantól tudják, mire számíthatnak, ha a csemetéjük az iskolában, közterületen tör-zúz, megrongálja a közösség értékeit, ellehetetleníti a tanítást.

A faluvezető hozzátette: a többséget védik az iskolai munkát, együttélést folyamatosan megzavaró törpe kisebbség ellen. A képviselő-testület által elfogadott rendelet szerint a kihirdetés napjától, november 15-től a helység közterületein este 8 óra után szülői felügyelet nélkül 14 éven aluli gyermek nem tartózkodhat. Az iskola területén okozott károkat a szülő vagy a törvényes képviselő köteles megtéríteni. Ha az oktatási intézményben ismételt rendzavarás, rongálás, a normális magatartástól eltérő viselkedés tapasztalható, s ezt a szülő nem képes meggátolni, akkor a grémium elrendelheti az általa folyósított szociális és egyéb juttatások megvonását. A szülőt e passzus értelmében akár 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatják.

A testület által jóváhagyott normarendszert a körjegyzőség - Átány, Hevesvezekény, Tenk - vendéglátóinak is megküldték, hiszen rájuk is érvényes egy paragrafus: a 14 éven aluli gyermekek szeszes itallal, cigarettával nem szolgálhatók ki. A tanintézmény főigazgatójának és tantestületének is lesznek feladatai: a helyi tantervet úgy kell átalakítani, hogy abban hangsúlyos szerepet kapjanak a személyiségfejlesztő, mentálhigiénés és kommunikációs tréningek. Erősíteniük kell a kapcsolatot a szülőkkel.

A falu vezetésére háruló teendő a napközi otthonos rendszer bevezethetőségének vizsgálata, pedagógiai asszisztens foglalkoztatási lehetőségének megteremtése.

- A közösség védelme érdekében el kell jutni odáig - magyarázza a polgármester -, hogy a szülő vállaljon felelősséget a gyerekéért, nevelje meg, különben szabálysértési bírságot fizet, és megtéríti az utódja okozta kárt! Aki gyereket szült, az felelősséget is vállalt érte. Ezt végre tudomásul kellene venni. A testületi tagok hangsúlyozták: rendeletük nem a gyerek ellen, hanem a szülői felelősségvállalás irányában hat. Ez partnerséget is feltételez azokkal, akik hagyták, hogy csemetéjüket eddig az utca nevelje.

Minden szülővel egyeztettek

Az önkormányzat új rendeletét a szülők is megismerték. A fogadtatásból azonban egyelőre nem lehet következtetéseket levonni. Akik leginkább érintettek voltak, azok azzal védekeztek, hogy nem az ő gyerekük úgymond a "bűnös", vagy csak adott esetben védte magát. A rendelet visszatartó erejét hosszú távon lehet mérni.

Erőszakos cselekedet eddig még nem történt

Az átányi általános iskolában eddig szerencsére nem történt címlapokra kívánkozó botrány, például tanárverés vagy bármilyen más erőszakos cselekedet, diákok verekedése. Ám a tanóra megzavarása, a rongálás sajnos szinte mindennapos dolognak számít. Hiába fordítottak rengeteg pénzt az oktatási intézmény felújítására, ha azt nem becsülik, hiába szépítenék a közterületeket, ha azt a randalírozó fiatalok folyamatosan tönkreteszik.

(Heves Megyei Hírlap)