Feje tetejére állt a világ. A szegedi pedagógusok, akiket (végső soron – végül is, ők tehetnek arról, hogy a Móra, a fehérek elmenekülése miatt, full cigány lett, és emiatt az oktatási tárca bezáratta) a cigányok miatt rúgtak ki a Móra bezárásakor (kapcsolódó cikk ITT) , ismét utcára kerülnek. Nem ám, hogy a terrorista, mások tanulását tönkretevő, deviáns cigánypurdékat fegyelmeznék be inkább, nem. A hibás csakis a tanár lehet, aki le meri írni, hogy milyen módon teszik tönkre a cigányok az oktatást. Meddig tűrjük még ezt?!

Az alább idézett cikkben különösen a kép, ill. (szintén) eredeti aláírása igényel különösebb figyelmet. Szegín romákoknak valahogy csak le kell vezetni a többségi rasszista társadalom miatti frusztrációjukat, pl. mert nem adunk elég segílykét, hogy egész hónapban kocsmázhassanak és a nyerőautomatát tömjék... A sorok között azért néha ott van az igazság is, ugye?!
Természetesen mondanunk sem kell, hogy a szélsőbaloldali Délmagyar valahogy nem kérdezte meg a CKÖ-t, hogy ugyan hol van az adófizetők zsebéből általuk elsikkasztott 35 millió (amelyről a cikkre érkezett kommentárokban is olvashatunk). Ez a Délmagyar, és természetesen ez az (ottani) CKÖ, Kedves Olvasóink.

"CKÖ: rúgják ki az orkozó pedagógusokat!

Bálint Csaba
2008.10.16. 03:00

Szeged – A szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint el kell elbocsátani azokat a tanárokat, akik rasszista kijelentéseket tettek egy internetes fórumon. Lapunk úgy tudja: az érintett iskolákban fegyelmi vizsgálatok indulnak.


– Egy ilyen ügyben mindenképpen fegyelmi vizsgálatot kell indítani, és semmiképpen sem lehet szó nélkül hagyni a történteket – nyilatkozta lapunknak az egyik szegedi általános iskola vezetője. A névtelenséget kérő igazgató szerint őt és a tanári kart egyaránt meglepte, hogy kollégájuk rasszista kifejezésekkel illette diákjait egy nyilvános internetes fórumon. Az általa vezetett iskolában dolgozó pedagógussal már ismertette a lehetőségeit: a tanár csütörtökig kért gondolkodási időt, hogy eldöntse, önként távozik-e az intézményből vagy vállalja a fegyelmi vizsgálatot.

Egy másik érintett iskola igazgatója egyáltalán nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

CKÖ: még iskola közelébe se kerüljenek többé!

Kolompár László, a szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke lapunknak azt nyilatkozta: a CKÖ minden eszközt bevet annak érdekében, hogy az ügynek a lehető legsúlyosabb következményei legyenek a tanárokra nézve. – Fegyelmivel el kell őket bocsátani, de úgy, hogy még iskola közelébe se kerüljenek többé – közölte az elnök, aki hozzátette: akiben van hivatástudat, az nem így dolgozik. Szerinte vannak a diákok között nehezen kezelhető gyerekek, de az ő tanításuk és nevelésük is a tanár feladata.

Az egykori Kolozsvári téri „romaiskola" belső sérülései mutatják: ott sem volt konfliktusmentes az élet. Fotó: Schmidt Andrea


Az elnök csalódottságának adott hangot, hiszen – mint fogalmazott – a Móra Ferenc Általános Iskola bezárásakor a CKÖ is a mórás tanárok mentorként való továbbfoglalkoztatása mellett lobbizott. Ennek köszönhető, hogy mintegy 20 pedagógus helyezkedhetett el 11 intézményben. Kiemelte, hogy a mórás tanárokkal jó viszonyt ápolnak, és biztos abban: nem ez a hozzáállás jellemzi a teljes volt tanári kart.

Vizsgálatok indulnak

A szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője kérdésünkre elmondta: mindenben a hatályos jogszabályok szerint fognak eljárni. Kardos János szerint az érintett iskolák igazgatóinak 5 napjuk van arra, hogy vizsgálóbiztost nevezzenek ki, aki jelentést készít a fegyelmi tanács számára. A legrosszabb esetben a tanárokat akár el is bocsáthatják munkahelyükről."

(Délmagyar; NAGYOn ajánljuk itt is a kommentárok elolvasását!)