Számtalan példát láttunk már arra (lásd pl. Zajkot, Kaposvárt vagy a Cserepes sori cigó művelődési házat), hogy cigányaink seperc alatt leamortizálják, lerombolják a nekik adófizetői pénzből juttatott ingatlanokat.

Az alábbi hírben egyenesen 800 millióról beszélnek. Amiből normális, dolgozó magyaroknak is lehetett volna házat, lakást venni. Ők legalább mind a munkájukon keresztül meghálálták volna ezt, mind garantálták volna, hogy nem rombolják le az ingatlant pár év alatt. Szemben a segílyescigányokkal. De nem, magyaroknak semmit, bűnöző/deviánsorkoknak mindent. Természetesen a mi (adófizetők) pénzéből. Talán mondanunk sem kell, semmiféle állagmegóvási szerződést nem kötnek mokkáékkal (hogy pl. ezentúl nuku segíly, vagy esetleg azonnal „befigyel” a börtön, ha lerombolják azt [is])  – pedig egy normális országban kellene.
Házakat dózeroltak le Zalamerenyén

Több házat is ledózeroltak csütörtökön Zalamerenyén. A tulajdonosok közül páran el is sírták magukat. Szerencsére a könnyeik nem a bánat, hanem az öröm miatt hullott.

A telepfelszámolás újabb állomásaként ugyanis új házakba költözhettek a romák.

- Nézd már, semmi sem maradt a tetőből - bökte oldalba testvérét Bogdán László, miközben a markoló ép-pen vályogházuk tetejét zúzta be. - Egy kicsit sajnálom ezta házikót, én magam építettem a két kezemmel.

Azonnal eldózerolták a régi kalyibákat költözés után, hogy a telepi életnek nyoma se maradjon - Fotó: Szakony Attila

Bogdánék bánata persze csak a nosztalgiának szólt, a tegnap estét ugyanis már egy másik, lényegesen jobb infrastruktúrával rendelkező házban töltötte. A tavaly indult romatelep-felszámolási program keretében Zalamerenyén és Zalaszentjakabon össze-sen 16 család lakhatási és életkörülményein változtatott a Hálózat az Integrációért Alapítvány.

 - Eredetileg 14 roma családon próbáltunk segíteni, ám a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól e célra nyert 101 millió forintból végül további 3 családnak tudtunk új otthont biztosítani - mondta Gérczei Ildikó, az alapítvány elnöke. - A mai napig 14 házat adtunk át, az utolsó kettőt még nem tudtuk kifizetni, mivel a szaktárca ez idáig nem utalta a pályázati pénz utolsó részletét. A lakhatási feltételek javításán túl a program képzési és oktatási modult is tartalmaz, a két településről 16-an általános iskolai, 12-en pedig pedig kőműves szak-mai képzésben vesz részt. Ez utóbbira 55 millió forintot biztosított az OFA, azaz az Országos Foglalkoztatási Alap.

 A szakmát szerző romáknak a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ próbál munkát szerezni, ám ez cseppet sem egyszerű.

Kondor Balázs tüzet rak a cserépkályhában - új otthonukban végre emberi körülmények között élhetnek - Fotó: Szakony Attila

- Az új házak felújításában mi magunk is részt vettünk, amit megtanultunk elméletben, azt a gyakorlatban is kamatoztattuk - mesélte a zalaszentjakabi Nikolics Ferenc, aki rövidesen szakképzett kőműves lesz.

 Mint az kiderült: a telepfelszámolási programban részt vevő romák zöme tesz azért, hogy sorsa jobbra forduljon, nem restek iskolapadba ülni vagy szakmát tanulni.

Bogdán Iván projektmanager szerint talán jobb lenne, ha az új házak átadását feltételekhez kötné a szaktárca.- Most végzem a nyolcadikat - újságolta immár új házában Bogdán Júlia, aki öt gyermekével költözött a faluszélről a központba. - Vásároltam már szekrénysort és konyhabútort, sőt, a parkettázás is befejeződött, de azért időbe telik majd, amíg teljesen berendezem a házat.

Zalamerenye polgármestere, Ódor László is követte a telepfelszámolást. Mint mondta: a faluban élők többsége örömmel fogadta a változást, hiszen az itt élő romákkal sosem volt különösebb probléma.

Új telepfelszámolási pályázat

Mint azt Mihálylovics Béla, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium mentora jelezte: a közelmúltban újabb romatelep-felszámolási pályázat került kiírásra. A rendelkezésre álló mintegy 800 millió forintra önkormányzatok, illetve civil szervezetek is pályázhatnak. A miniszteri munkatárs szerint Zalában is akad még jó pár település - Szentpéterúr, Bocska, Zalakomár - ahol sort lehetne keríteni hasonló "képződmények" felszámolására.
(Zalai Hírlap)