"TÁVOL A JÓLÉTTŐL S A CIVILIZÁCIÓTÓL - Zajk - Ha csak kilométerekben nézzük a távolságot a kis házcsoport, valamint a hozzá legközelebb eső kisváros, Letenye között: Józsefhegy nincs messze. Mégis, lakói többségét mintha fényévek választanák el a rendezett élettől.

A közigazgatásilag Zajkhoz tartozó területen alig pár család él. Közülük tizet, gyakran európai ember által elképzelhetetlen körülmények között élőket istápol az amúgy6 családgondozóval 29 települést ellátó Mura menti családsegítő szolgálat. 

- A szegénység alaposan rányomta a bélyegét az életükre - ecsetelte Mozsolics Klári, a szolgálat fiatal vezetője. - Szinte az összes itt élő családdal törődnünk kell.Egy rendezetlen udvarú, láthatóan rossz állapotban lévő ház, a Horváth família otthona előtt állunk meg.

A sár ellenére Punakné Imre Mária családgondozó habozás nélkül a tárva-nyitva lévő ajtó felé indul - melyen máris kilép a házigazda, Bogdán (Kuruc.info: tipikus ork családnév, ha valaki nem tudná. Ahogy nagyon sok cigány neve Horváth - ahogy az az elsőként meginterjúvolt orké is. Természetesen a "Horváthok" döntő többsége magyar.) Zoltán, egy vékonydongájú, kenőmájas zsemlét majszoló fiatalember, az egyik Horváth lány élettársa. Karján hemzsegnek a keresztirányú forradások.

- Beteg voltam - mondja röviden és nem túl meggyőzően, amikor észreveszi pillantásunk irányát, majd a családgondozók nyomában ő is belép a házba. (Kuruc.info: Ezek nem késelés nyomai. Azt mutatják, hogy börtönben volt és folyamatosan falcolt pengével, vagdosta a kezét, hogy "foglalkozzanak" vele. Rengeteg  cigány ezt csinálja a börtönben, leginkább előzetesben, mert nagybörtönben  öncsonkításért fegyelmit kap és ugrik a kedvezményke.)

Bent teljesen szürke, cserére jó ideje megérett vízzel zakatoló mosógép, a pár éves Elizabet egy ágyterítőbe burkolózva, és testvére, Hajnal fogad bennünket.

- Hat gyerek és három felnőtt él a házban - mutat körbe Zoltán. - Hogy miből? Szociális segélyből, családi pótlékból, meg az én rokkantnyugdíjamból (Kuruc.info: vajon Magyarországon is hasonló a helyzet, mint Finnországban, azaz a munkaképes cigányok majdnem 100%-a rokkantnyugdíjas? Tényleg érdekelne. Hiszen jól tudjuk, Nyírmihálydiban minden cigány csecsemő egyhetes korában automatikusan rokkantnyugdíjasi státuszt kap – ahogy a finnországi cigányok is 18 éves korukban). Plusz az apósom el szokott járni dolgozni. (Kuruc.info: vajon mit? Fát gyűjt? Rabol? Lop?)

A házban rendfélét csak nyomokban lehet felfedezni, a felszerelési tárgyak közül néhány a padlón hever. Az ablak keretestől hiányzik, helyén vastag nejlont szaggat a szél - ennek ellenére megdöbbentően meleg van, a fával megrakott kályha ontja a hőséget. A szülők azonban nincsenek itthon, így dolgavégezetlenül kell távoznia a két családgondozónak. Környezettanulmányt kellett volna készíteniük. 

- Voltaképpen majdnem mindegy, melyik házba megyünk, gyakorlatilag hasonló körülményeket és sorsokat fogunk találni - jegyzi meg Mozsolics Klári. - Néha még minket is elképeszt egy-két dolog. Elizabet például szinte hihetetlen körülmények között született meg. Tudtunk az édesanyja várandósságáról, de véletlenül vettük észre, hogy már nincs pocakja. Persze rákérdeztünk. Erre kiderült, hogy az amúgy filigrán alkatú édesanyja éjszaka, álmából arra riadt fel, hogy a lába között, már teljesen kibújva, üvölt a gyerek.

- A legnagyobb gond, hogy a gyerekek ilyen körülmények között nőnek fel - teszi hozzá Punakné. - A fürdőszobát nem tudják rendeltetésszerűen használni. (Kuruc.info: értsd: például egy szobát neveznek ki WC-nek, és oda sz*rnak, hugyoznak – ahogy azt a Népszava is beismerte) Nincs reményük, munkájuk, ez a telep, mint valami kaloda, fogva tartja őket. A megélhetésüket a családi pótlékból biztosítják. Tulajdonképpen ezért is szülnek újra meg újra: hogy többet kapjanak az államtól. (Kuruc.info: megint egy pofon a megélhetési gyerekgyártás tagadóinak.)

Valóban, utunk hiába vezet másik házba, a kicsivel nagyobb rend ellenére úgy érezzük: mintha nem is mentünk volna tovább. Ezúttal Orsós (Kuruc.info: megint egy tipikus “magyar” családnév. Mert a telepen mindenki fehér – mint tudjuk. Hát persze.) Ferenccel és családjával ismerkedünk meg, a férfi régi ismerősként köszönti a két hölgyet. 

A családgondozók az egyik lányt keresik, mivel korábban intézeti nevelt volt, s miután hazakerült, a gyámhivatal változatlanul figyeli, hogy odabent összegyűlt pénzét mire használja fel.

- Nekem mindig van pénzem, mert keményen dolgozom - magyarázza közben nem titkolt büszkeséggel Ferenc, aki fejsze nyomát viseli a homlokán: akkori élettársa egy veszekedés közben így nyomatékosította az érveit. (Kuruc.info: ahogy a cigányfajvédők mondanák: feléledt a cigányban a csoportdinamika, és azért ütött baltával.) - Szerintem aki akar munkát,az talál, például itt, a környező erdőkben (Kuruc.info: hallják, cigányfajvédők? Nehezen lehet azt hazudni, hogy nincs munkalehetőség, ugye. Amit még maga a Népszabadság is elismert.) Jövőre rendbe rakom ezt a lakást, odaadom valamelyik gyereknek, én pedig veszek egy szép házat.

Ferenc fagyűjtésekben szokott részt venni. Társakat szerez, akikkel egy nap alatt megrakják a platós Arót, majd a rakományt jó pénzért eladják. (Kuruc.info: Tetszenek látni? Még csak véletlenül sem azért irtják ki az erdőinket, hogy ne fagyjanak meg. Hanem, hogy legyen píííz a piára, drogra, játékgépre. Megélhetési fakitermelés, ugye, fajvédők?!)

Nem rossz kereseti lehetőség (Kuruc.info: eufemizmus – maffiázást azért csak nem írhattak...), ezt a családgondozók sem tagadják, ám hozzáteszik: csak azt nem értik, hogy hová tűnik el a munkabér - mert a család anyagi helyzetén nem látszik javulás. (Kuruc.info: segítünk, jó? Elisszák, elgépezik, cigit, plazmatévét vesznek rajta. Lásd Piricsét.)

- Bízom abban, hogy nem lesz kemény az idei tél sem. Egy kis hó nem számít, csak nagy mínuszok ne legyenek - folytatja házigazdánk. - Segélyt kérni nem akarok, mert szégyellném. Inkább kölcsönt vennék fel.

A józsefhegyi szegény családok szerint bélyeg került rájuk, számukra nincs kiút a telepről. Úgy vélik, rajtuk már csak az állam vagy az önkormányzatok segíthetnek. Csakhogy a családgondozók szerint egy ilyen beavatkozás nem érne el kellő eredményt. Egy becsehelyi példát említenek, amikor az általuk gondozott 9 fős család 10 négyzetméteren élt, iszonyatos zsúfoltságban. Hosszas erőfeszítések, sok-sok beszélgetés után sikerült számukra egy jó állapotú, szépen berendezett családi házat biztosítani. Két év alatt teljesen lelakták és tönkretették. (Kuruc.info: ehhez sem kell kommentár, azt hiszem.)

A családsegítők Józsefhegyen tíz családdal foglalkoznak, s eddig egynek sem sikerült kiszakadnia. (Kuruc.info: mert nem akarnak. Az ő, tudományos dolgozat által bizonyítottan átlag 70-es IQ-jú, azaz értelmi fogyatékos szintjükön ez pont megfelel. Törvények felettiek, a segílykéből jól megélnek, nem kell dolgozniuk. Minek rontanának a saját helyzetükön azzal, hogy elmennek dolgozni? Amikor most mindent megkapnak, és szabadon, büntetlenül bűnözhetnek, munkát kerülhetnek? Ennyit ér mellesleg minden cigányfelzárkóztató program. Amíg nem kényszerítjük őket, csak szép szóval, segíykével próbálunk rájuk hatni, addig semmi változás nem lesz. Ez kiderült Finnországban is, ahol nagyságrendekkel több segílykét kapnak, és mindenhol máshol a világon. Az orkok ilyenek.)"

(Zalai Hírlap)

Kuruc.info - Arppi S.