Az alábbi cikkből kiderül, eddig két esetben kellett megválni honvédségi dolgozóktól lopás miatt. Ebből egy (az alábbi esetben) garantáltan cigány. (A másik származásáról nem tudunk.) “Szép” kis arány, tekintve, hogy náluk is, akárcsak szinte minden munkahelyen, erős kisebbségben vannak a rézbőrűek.

Van azonban egy másik vetülete is a kérdésnek. Cigányaink igencsak nagyra vannak azzal, hogy úgymond mennyit segítettek például 1848-ban. Amellett, hogy állításaik túlnyomó többsége szemenszedett hazugság (lásd pl. Gábor Áron témáját), az orkok háborúban mindig az ellenkezőjét csinálták annak, amit most hazudnak. Kihasználták, hogy a hadra fogható férfiak a fronton vannak, és a hátországot fosztogatták. Vagy, ha besorozták őket, akkor, kihasználva az észrevétlen gyilkolás lehetőségét, hidegvérrel lőtték le hátulról bajtársaikat, hogy kirabolhassák őket. (További információ és hivatkozások ITT.) Azt meg, hogy békeidőben mit csinálnak, ez az eset is bemutatja – ott lopják meg bajtársaikat, ahol csak tudják…

Az alábbi sztori (bajtársai meglopásának ténye mellett) is magáért beszél. Azzal védekezik a dögevő, hogy a származása miatt rúgták ki. Igen, mindig előjön ez az „azért, mert cigány vagyok?”, mint univerzálisan bevethető „érv”...

Az eredeti hír:

Egy kolbász miatt rúgták ki a honvédségtől
A panaszos szerint származása miatt jártak el vele így, a sajtóreferens szerint mindenkit elküldenek a honvédségtől, aki lop.
 
Valamivel több, mint egy kiló maradék debrecenit vitt volna haza a szakács. Azt állítja, nem a kolbász, hanem a származása miatt rúgták ki a honvédségtől.

Panaszosunk hat éve dolgozott polgári alkalmazottként a kaposvári honvédségnél. Idén februárban egy ellenőrzés során ételmaradékot találtak nála. A szolgálatban levő katonáknak készített reggeli maradékát akarta hazavinni a kutyának. A megtalált kolbász összértéke nem érte el az 1000 forintot. A tette miatt elbocsátották. Azt állítja: csak azért rúgták ki, mert cigány.

– Egy kiló huszonöt deka debrecenit találtak nálam – mondta olvasónk, aki neve elhallgatását kérte. – A szabály, hogy a keletkezett felesleget – ha annak nem járt le a szavatossági ideje, vagy felbontatlan a csomagolása – vissza kell vételeztetni a raktárba. Ebben az esetben is megoldható lett volna, ha ez a debreceni eleve nem olyan termék, amit másodszor adtak ki. Az első alkalommal is megmaradt és visszavételezték. Az eset pénteken történt, elvileg visszavételezhető lett volna, csakhogy hétfőn már mindenképpen a szemétbe kerül, mert lejár a szavatossága.

A hölgy, miután megtalálták nála a maradékot, aláírásával elismerte a történteket. Hétfőn már nem állhatott munkába. A közös megegyezéses elválást nem fogadta el. De kérte, hogy indítsanak ellene fegyelmi vizsgálatot, vállalja tettét. – Ha közös megegyezéssel jövök el, esélyem sincs arra, hogy kivizsgálják az ügyemet. Kértem a fegyelmi eljárás megindítását. Ehelyett felmentettek a munkavégzés alól. Eddig a dolgok menete az volt, hogy a szabálysértés az ügyészségre került, ott kivizsgálták és a szabálysértés mértéke alapján kiszabták a büntetést. Erre nekem nem adtak lehetőséget. Úgy érzem, a származásom miatt kaptam ezt a büntetést. Én voltam az egyetlen kisebbséghez tartozó dolgozó a konyhán. A személyes elbeszélgetés során az ezredes úr hozzátette, hogy nem is engem akartak lefülelni, de példát kell statuálni. A felmentési időmet töltöm ez április 1-jéig tart. Harcolok az igazamért. Amit tettem vállalom, de a büntetés túl szigorú.

– Határozottan visszautasítjuk, hogy dolgozónktól a származása miatt váltunk meg – mondta Gobányi István törzszászlós, a Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred sajtóreferense. – Azért küldtük el, mert lopott. Bármennyire is elégedettek voltunk a munkájával egy ekkora szabálysértést sem tűrhetünk el. Nincs sem pozitív, sem negatív megkülönböztetés. A szabályok mindenkire vonatkoznak. Többször felhívtuk az állományban dolgozók, katonák figyelmét, hogy lopás esetén az állásukkal játszanak. Eddig kétszer fordult elő ilyen eset, mindkét elkövető munkaviszonyát megszüntettük. Az elbocsátás a honvédség szankciója, a szabálysértést továbbítottuk a illetékes hatóságnak, az önkormányzatnak.

Gobányi István elmondta azt is, hogy  nem egyszerű parancsnoki döntésről volt szó, a szabálysértés tárgyalásán jelen volt a szociális bizottság és a szakszervezet képviselője, valamint a jogászuk. Mindannyian egyetértettek.

(Sonline)