Finnország, Európa Japánja, szélsebesen tolódik (szélső)jobbra. A mi Jobbikunknak megfelelő (sőt, nagyon sok megszólalásában azt igencsak űberelő) Igaz(i) Finnek (Perussuomalaiset) úgy jönnek fel, mint a talajvíz, és a tavalyi EP-választáson az eggyel azelőttihez képest meghúszszorozták (!) támogatottságukat – a Kereszténydemokratákkal (amely sokkal-sokkal radikálisabb párt, mint a magyar cigányvédő Fidesz-szatellitpárt, a KDNP) alkotott választási koalícióban 14%-ot kaptak.

A 2011-es országgyűlési választások nagy esélyesének is ezt a pártot tartják a megfigyelők, az átlagembereknek ugyanis tele van a t*ke a „menekült” bevándorlók (túlnyomó többségében mozlimok, kisebbrészt cigányok) bűnözésével, és lényegesen radikálisabb, keménykezűbb politikát követelnek. El akarják kerülni Nyugat-Európa legtöbb, a bevándorlóbűnözésbe lassanként belefúló államának sorsát, amelyre még igen nagy az esélyük, ugyanis Finnország jelenleg messze a legkevésbé „fertőzött” állam Nyugaton. (Egészen az 1980-as évek elejéig, finoman szólva, nem volt kedvelt bevándorlói / menekülti célállam, ezért nem is alakulhatott ki olyan helyzet, mint a mozlimokat már az ötvenes, hatvanas években is csőstül befogadó németeknél, franciáknál stb.)

Ez különösen azért kényes és gyakorlatilag olyan gyakorisággal tárgyalt téma Finnországban, mint nálunk a cigánykérdés, mert az emberek testközelből látják az égvilágon minden mozlim menekültet befogadó, szomszédos Svédország lassú agóniáját, haláltusáját, és, természetesen, el akarják kerülni a sorsát.

Számtalan, a menekültkérdéssel kapcsolatos közvélemény-kutatást tartottak-tartanak az országban. A legújabb (905, 18 évesnél idősebb embert megkérdező, 3 százalékos hibahatárral dolozó) adatai közül pár érdekesebb (forrás ITT, további magyarázat ITT):

1.)
a válaszolók 91%-a meg akarja könnyíteni a bűnöző bevándorlók kitoloncolását, és csak 4% nehezítené azt meg. Nos, ehhez nem kell különösebb kommentár. Hacsak az nem, hogy mi lenne, ha ugyanezt mi is meggondolnánk a cigányainkkal kapcsolatban... ha a finneknek szabad (és ilyen hihetetlen a kitoloncolást támogatók aránya), akkor nekünk miért nem?
2.) A válaszadók 86%-a szerint a menekültbevándorlóknak (sokkal) keményebben kellene megpróbálnia beilleszkedni a társadalomba; ezzel ellentétesen csak 4% gondolkodik (a maradék 10% nem válaszolt). Jellemző, hogy a bevándorlókkal testközelből leginkább találkozó, Helsinkiben és környékén élő lakosok még nagyobb százalékban szavaztak a keményebb beilleszkedés megkövetelésére (90%). Hát igen, ők testközelből látják, milyenek is valójában ezek a „menekültek”...
3.) Megfigyelhető a „saját bőrű” tapasztalattal rendelkező (jellemzően fővárosi vagy környéki) finnek jóval magasabb menekült-elutasítása más kérdésekben is. Arra a kérdésre, hogy járatná-e „multikulturális” (értsd: mozlim/cigányfertőzött) óvodába vagy alsó tagozatra a gyerekét, az ebből a szempontból releváns korcsoportok jó részében kimagaslóan magas az ezt elutasítók aránya, különösen Helsinkiben és környékén. Az arányokat (a bevándorlók számára) csak azok javítják, akik 50 felettiek, nem Helsinkiben laknak (azaz nincs akkora tapasztalatuk arról, milyen emberekről is van szó) vagy nincs gyerekük.
4.) Az emberek 46%-a nehezítené meg a menekültbevándorlók befogadását, és csak 11% könnyítené azt (tovább).