Alább egy kötelező jellegű videó az általunk már számtalan cikkben (lásd pl. EZT, EZT és EZT) tárgyalt kassai Lunik IX-beli cigánytelepről. A műsor – többek között – hangsúlyozza, hogy senki fehér nem mer már a környékre menni rendőri kíséret nélkül. Nesze neked „békés”, a légynek sem ártó, kirekesztett cigányság... Arról is szó esik, hogy két évtizeddel ezelőtt ez még egy elit lakótelep volt, tágas lakásokkal, ahol csak az anyagilag jobban eleresztett emberek kaptak lakást. Aztán megindult a romlás a máshonnan kipaterolt, összeférhetetlen cigányok kényszer-odaköltöztetésével. Húsz év alatt az egykor virágzó elit környékből egy lepratelep lett, ahol valósággal hemzsegnek a patkányok. (A lyukóvölgyi – elit környék volt, most katasztrófa sújtotta terület – párhuzam „adja magát”.)

Különösen ajánljuk a műsor végén a szociológus, Szilágyi Gábor, megdöbbentő nyilatkozatát: „Annyira idegen nekik [a cigányoknak] a többségi társadalomnak az életvitele, annyira utálják a többségi társadalom életvitelét, hogy még a tőlük ingyen, juttatásként kapott javakat sem hajlandók elfogadni. Visszautasítani sem akarják természetesen, hiszen mégiscsak jobb fedél alatt, mint fedél nélkül. Következésképpen szép csendesen lepusztítják. Így fejezik ki kívülállásukat, tiltakozásukat.”

Ezek után csak annyit kérdeznénk: ha már maguk a szociológusok is azt állítják, hogy a cigányság akarattal tönkretesz mindent, amit neki adunk, akkor egyáltalán miért is adunk nekik bármit is? Ez, ahogy ebből a példából (és oly sok másból – pl. a „gádzsók” életének, testi épségének nem-tisztelete és következésképp a gyilkosságok nagy száma) is látszik, egy olyan ember alatti életforma, amely még csak véletlenül sem akarja elfogadni a mi (európaiak) társadalmi berendezkedésünket. Ha ők deklarálják a kívülállásukat még úgy is, hogy mindent elpusztítanak, mindenki fehéret meggyilkolnak maguk körül, akkor nekünk miért kell őket mégis megtűrnünk, és miért nem „segíthetünk” nekik például az állampolgárság megvonásával és az országból való kitoloncolással mondjuk egy, az orosz tundrán a tótokkal, bolgárokkal, románokkal és egyéb cigányfertőzött népekkel közösen megvett / bérelt új Cigányországba? Miért csak és kizárólag nekünk kell alkalmazkodnunk ehhez az ember alatti söpredékhez? Miért nem vehetjük át a francia, olasz, svájci, dán, svéd, kanadai, amerikai vagy egyenesen a finn gyakorlatot, miért kell önként és dalolva aláírnunk a halálos ítéletünket?
 
Olvasó: Nyílt levél Vujity Tvrtko részére
 
Kolléga!

  Úgy látom, elég kevés ész szorult a baseball-sapkád alá, különben nem mondanál olyan baromságokat a cigányokkal kapcsolatban, mint a Napló c. TV-műsor a kassai Lunik IX -ről szóló adásában.
  A cigányokra akár odafigyelsz, akár nem, akkor is a maguk primitív életét élik és erőszakkal nem lehet felrángatni senkit még a szarból sem, ha ő abban érzi jól magát.
  Nézz körül: a világon sehol sem tudnak, mert nem képesek, mi több: NEM AKARNAK(!) sem beilleszkedni, sem együtt élni senkivel! Mindent, mindenkit csak kihasználni akarnak, lepusztítani, tönkre tenni, lopni, csalni és az utolsókig élősködni, munka, tanulás nélkül. Az állatokra felnézek, de ezek messze nem ütik meg még azok szintjét sem.

  Ez nem rasszizmus, ahogy a zsidóknál szokás azonnal megbélyegezni azt aki tény-, és ésszerűen próbál gondolkodni, kimondva a "kimondhatatlant". A darazsat sem azért utálom, mert sárga-fekete csíkos, hanem mert azt a gyümölcsöt akarja megrágni, tönkretenni, széthordani, amit én ültettem magamnak és a családomnak.

  Ha a világ bármely pontjáról költöztetnél a Rózsadombra hasonló életvitelű cigányokat az ott lévő csillogó villákba, a Lunik IX szintjére amortizálnák rövid időn belül az egész hegyoldalt.
  Persze sokkal kényelmesebb nektek egymás ellen hergelni a cigányt és a magyart, mert addig sem figyel oda a fontosabb történésekre. Mózes népe ezt már csak így szokta csinálni.

  Egyetlen megoldás vezet csak eredményre, mégpedig az, amit itthon a Jobbik akar és más országokban is csinálnak: elkülöníteni, táborokba (ha jobban tetszik: gettókba) zárni őket, őrzés és kijárási tilalom mellett.  Felkínálni a lehetőséget a munkára, a tanulásra, az emberi életre.
  Először a táboron belül járhatnak iskolába, tanulhatnak szakmákat, dolgozniuk kell, hogy eltartsák önmagukat és azokat, akik valóban akarnak és tudnak ember módjára élni, és megbecsülve mindazt amit kaptak, azok, a többi előtt példát mutatva élhetnek a társadalomban szabadon. Így, ilyen alapon adjanak a kiemelteknek lakást vagy házat, de csak akkor, ha annak gondját viselik, karban tartják, fejlesztik. A táborokban meg kell tanítani őket minderre, a földművelésre, állattartásra, kertészkedésre stb.
  Láttál már cigánytelepen virágoskertet? Nem, mert nincs igényük rá!

  Az már több száz éve nem vezet sehova, hogy a cigányok mindig új lakásokat kapnak, s hálából azonnal felszedik a parkettát, padlót, hogy legyen mivel tüzelni addig is, amíg nem vágják ki a környező erdők fáit, kibontják az ajtót-ablakot, leszerelik a csapokat, mosdókat. Mindent, ami mozdítható, pénzzé tesznek, mert a kocsmában fizetni kell valamiből.
  Ez nem általánosítás, mert nem néhány cigány viselkedéséből származik ez a tapasztalat, hanem a cigányok zöme így viselkedik, s köztük a kassai Lunik IX -ben élők is.

  Sajnálom azokat a becsületes cigányokat, akik tanulnak, dolgoznak, normálisan élnek, de tudom, tapasztalom, hogy őket megbecsüli a környezetük.

  Én, amikor építkeztem, egy cigánygyerek volt a jobbkezem. Vékony, szikár EMBER volt, de keményen dolgozott, szavahihető becsületes cigány volt, akire számítani lehetett minden körülmények között. Komoly pénzt lehetett bízni rá és soha be nem csapott. Sőt! A közelben élő cigányokkal szemben megvédett, akik felkeresték, azzal a céllal, hogy mit vihetnének el az építkezésről. Úgy ellátta a baját négy cigánynak, hogy többé a környékre sem merészkedtek. A gyerekeim Cigány Józsinak hívták, amúgy Czupper Józsi volt a becsületes neve, aki félrehallotta, az csak Szuper Józsinak hívta, s végül ez rajta is maradt ... és tényleg az volt, Szuper a kevesek közül.   (A múlt idő csupán az emlékeimnek szól, bízom abban, hogy Szuper Józsi ma is becsületesen él.)

Ádám Gábor
(volt tévés operatőr, újságíró)