A magyar kriminalisztika történetének minden bizonnyal a legbrutálisabb gyilkossága történt Battonyán 2010. júliusában – mondta el dr. Kis Péter, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Rékát hosszú éveken át kínozták válogatott, brutális módszerekkel. Az elkövetők származása? Talán nem is lényeges, ezen szinten talán már nem. Mégis, elsőként mindenki cigányokra gondol és ez nem lehet véletlen.
(Frissítés a cikk alján.)
A Beol beszámolója szerint, október 6-án ásták ki a rendőrök egy battonyai családi ház udvarán egy 25 éves nő holttestét. A nyomozás jelenlegi állásáról kedden tartott sajtótájékoztatót a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
– Ilyen fajsúlyú bűncselekményre eddig még nem került sor Békés megyében, de a hazai kriminalisztikai esetek sorából is kiemelkedik – szögezte le elöljáróban dr. Kis Péter, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a battonyai, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel kapcsolatban.
A nyomozás eddigi adata szerint Rékát a következő módszerekkel kínozták: a testén, arcán cigicsikkeket nyomtak el. Testi erővel rendszeresen bántalmazták, aminek erejére jellemző, hogy előfordult olyan eset, amikor az egyik elkövető lábujja is eltört. Pókereztek, ahol a győztes jutalma az volt, hogy megverhette Rékát. A fiatal nő fogait fogóval kitépték. A lábujjait fogóval eltörték. Lánccal végtagjait kikötözték. Gerendára kötéllel felhúzták, úgy, hogy a lába nem érte a földet és a fulladás határáig így tartották. Izomstimuláló géppel a vizes testét „megrázatták”.A rendőrök bejelentés alapján végeztek helyszíni szemlét a battonyai családi házban. A több mint egy éve, 2010 nyarán meggyilkolt nő maradványait október 6-án találták meg a ház ajzat-betonja alatt. A gyilkos azért tudta észrevétlenül elásni oda a tetemet, mert akkor még állt a házhoz épített melléképület. Az elásás helyét le is betonozta, így a rendőrök kézi erővel nem, csak gépek segítségével tudtak hozzáférni a tetemhez. Még október 6-án délután elfogták a gyilkossággal alaposan gyanúsítható 35 éves szegedi férfit a csongrádi megyeszékhelyen. Tóth Csaba bűnügyi osztályvezető, a nyomozás irányítója elmondta, a lány kínzásainak egy részét látta a ház 33 éves asszonyának fiatalkorú gyermeke is. Ő nem bírta tovább a lelki terhet, s kérte az anyját és annak 33 éves élettársát, hogy tegyenek bejelentést a rendőrségen. Megtették, gyilkosként a 35 éves férfit, az asszony korábbi élettársát nevezték meg. A nyomozás során azonban kiderült, hogy a lány életének kioltásában a 33 éves nő is részt vett. A kínzásokban pedig a jelenlegi élettárs, a 33 éves férfi is aktívan közreműködött, akit a rendőrök különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntette, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntettel gyanúsítanak, mivel, mint írtuk, a házban lakó gyermek is látott több kínzást.
— A kiásott csontvázon az igazságügyi orvosszakértő különböző, bántalmazásra utaló sérüléseket, töréseket fedezett fel. A családi házban végrehajtott helyszíni szemlék során nyomozóink több olyan eszközt foglaltak le, amelyek a rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján a bántalmazásokkal összefüggésbe hozhatók: különböző fogókat, szúró-vágó eszközöket, izomstimuláló gépet, kötelet — mondta Tóth Csaba. A nyomozás eddigi adatai szerint a lányt hosszú hónapokon keresztül kegyetlen kínzásoknak vetették alá a gyanúsítottak. A testén és az arcán csikkeket nyomtak el. Folyamatosan ütötték, verték, rugdosták. Utóbbiak erejére jellemző, hogy az egyik gyanúsítottnak eltört a lábujja, amikor belerúgott Rékába. A gyanúsítottak kedvelt szórakozása volt a póker. A kártyajáték győztesének jutalma az volt, hogy megverhette, megrugdoshatta a lányt.
Ám még ennél is fájdalmasabb „beavatkozásokat” is el kellett, hogy viseljen a 25 éves nő. A fogait fogóval tépték ki, a lábujjait ugyancsak fogóval eltörték. A körmei alá tűt szúrtak, majd a körmeit is fogóval tépték le. Amikor már feltűnően láthatóak voltak a sérülései, nem engedték ki a házból, láncra verték. Többször fel is akasztották. Kötéllel húzták fel a gerendára, úgy, hogy a nő lába nem érte a földet. Volt, hogy közben fával ütötték, verték, s a fulladás határáig tartották így, akkor engedték le.
Kínzóeszköznek használták az izomstimuláló gépet is. Réka testét vízzel öntötték le, és a gépet a legerősebb fokozatra állították, így okoztak a testén áramütéseket. Dr. Kis Péter elmondta, a kínzásfajták egy részét kegyeleti okokból nem hozzák nyilvánosságra.
Hogy végül mi okozta a lány halálát, erre orvosszakértői, antropológiai vizsgálat deríthet fényt.
A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a gyanúsítottak és a sértett is Csongrád megyei származásúak. Battonyán végeztek alkalmi munkákat, úgy kerültek a határmenti városba. A gyilkosság alapoka valószínűleg szerelemféltés volt, ami átcsapott brutalitásba. A házban az elmúlt években mások is laktak még. A bűnügyi igazgató szerint kusza, átláthatatlan, érzelmektől felfűtött katlan volt a romos ház, ahol kis sérelmek miatt is valószínűleg a lány kínzásával vezették le a feszültséget.
S hogy miért tűrte a Réka a bántalmazásokat? Dr. Kis Péter elmondta, az első időkben valószínűleg pszichés befolyásoltság miatt — nem látott kiutat a helyzetéből — később már nem volt választása, megláncolták. Az sem kizárt, hogy a nyomozás újabb gyanúsítottakra is fényt derít.
Az ügy három eddigi gyanúsítottja közül a két férfi előzetes letartóztatásban van, a nő pedig Budapesten, elmegyógyintézeti megfigyelés alatt áll. A két férfi elmeszakértői vizsgálatát is elrendelik a későbbiekben.
A környéken lakók beszéltek Réka lánytestvéréről Melindáról, aki szintén eltűnt. Mint kiderült, Melinda nevű testvére nem volt, két másik viszont igen, akik egy ideig szintén a házban laktak. Mindkettejükkel tudtak beszélni a rendőrök, vagyis élnek.
(Beol nyomán)
 
Friss: az egyik szadista gyilkoscigány fényképét alább közöljük. A féreg adatlapja szintén elérhető.