A kémügy negyedik gyanúsítottja annak a cégnek a birtokosa, amelyik tavaly az Eclipse-ügyben is feltűnt. Az Eclipse Zrt. 2007–2009 között 8,1 milliárd forint állami pénzhez jutott, mint beszállító. Az összeget továbbutalták a Zömök Biztonságtechnikai Kft-nek, ennek vezetője a gyanúsított.
A Magyar Nemzet a Hír Tv-re hivatkozva azt írta szombati számában, hogy az államellenes bűncselekmények miatt folytatott nyomozás negyedik gyanúsítottja vélhetőleg egy biztonsági cég társtulajdonosa, P. László, akinek az édesanyja és üzlettársa is orosz származású. A biztonságtechnikával foglalkozó Zömök Kft. lehet az – a lap információi szerint –, amely kapcsolódik az államellenes bűncselekmények gyanúja miatt letartóztatott volt nemzetbiztonsági főigazgatók és az egykori titokminiszter, Szilvásy György ügyéhez. Az ügy eddig ismeretlen gyanúsítottja, P. László, aki Püski László lehet, aki a Zömök Kft. fő tulajdonosa.
A nemzetbiztonsági kapcsolatokkal is rendelkező Zömök Biztonságtechnikai Kft. neve az adócsalással gyanúsított Eclipse Zrt. ügyében tavaly bukkant fel. A VPOP gyanúja szerint a Zömöknek – mint alvállalkozónak – kulcsszerepe volt abban, hogy az összességében tízmilliárd forintos, nemzetbiztonsági okokból titkosított informatikai közbeszerzéseket elnyert Eclipse Zrt. 8,1 milliárdja után járó áfának nyoma veszett. Az adócsalás és pénzmosás miatt indult nyomozás gyanúsítottjait – köztük Eclipse-cégvezetőket – az ügy kipattanásakor előzetes letartóztatásba vették.
Pénzek az Eclipse-től a Zömöknek
Az Eclipse 2007–2009 között 8,1 milliárd forint állami pénzhez jutott, mint beszállító. Az összeget továbbutalták a Zömöknek, majd egy Szoftver 2006 Kft. nevű rétsági cégnek, amelytől a pénz osztódni kezdett kisebb vállalkozások között, és a végén – a VPOP keddi közlése szerint – a körözött, egyesek szerint a valószínűleg már nem is élő, Katzenbach Imre egykori MTK-s labdarúgó készpénzben felvette. Az Eclipse eközben nem fizette ki az áfát. A cégek papíron az Eclipse beszállítói voltak, munkát azonban – legalábbis a pénzügyőrség gyanúja alapján – nem végeztek, ellenben egymilliárd forint értékben állítottak ki hamis számlákat.
A pénzmosással is gyanúsított számlagyárosok, illetve az előzetesben került eclipse-esek – a most lefoglalt luxussportautókkal hobbiversenyző Deák Endre ügyvezető, Hagymási László felügyelőbizottsági (fb) tag, valamint idősebb Püski László részvényes – között más kapcsolat is van. A számlagyártásban főkolomposnak mondott Ardai Barnabás a Budapest Airport (BA) biztonságvédelmi osztályvezetője volt. Dolgozott a BA-nak Püski családi cége, a Zömök is, és az Eclipse fb-tagja volt 2005-ig Veréb Balázs ügyvéd, a BA előzetes letartóztatásban lévő jogi igazgatójának, Rényi-Vámos Krisztinának az egykori élettársa. Hagymási és idősebb Püski jelenleg is tulajdonos (Ardai 2006-ig volt az) az Airport Security and Safety Management Tanácsadó Kft.-ben.
Titkosszolgálati szál
Az ügyben részt vevő volt, bár eljárás alá nem került Pintér Hajnalka, Pintér Sándor belügyminiszter lánya, aki programozóként dolgozott az Eclipsnél. Projektvezetőként, az eredetiségvizsgáló szoftver ügyében ő volt a főnök. Az Eclipse-szoftvert ötmilliárdért megrendelő Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát egyébként Ignácz István, az ORFK volt bűnügyi főigazgatója, korábbi Pest megyei, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány vezeti (Ignácz utóbbi két tisztsége idején Pintér belügyminiszterként tevékenykedett).
A belügyes szál mellett azonban nem elhanyagolható a titkosszolgálati sem. Az Eclipse testvércégében, az Eclipse Assets Management Kft.-ben Deák és Hagymási üzlettársa volt 2007-ig Hevesi Tóth Ferenc, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egykori vezetője.
(Hírszerző)
Kuruc.info kommentár: A Fidesz megkezdte Magyarország újrafelosztását – így lehetne a legrövidebben összefoglalni azt, amit most látunk, hallunk, olvasunk. Az elmúlt húsz évben kialakult gazdasági-maffiabeli-politikai status quót kétharmaddal a háta mögött simán felrúghatja Orbán és a jelek szerint meg is teszi. Hadd tegyük hozzá: nem biztos, hogy emiatt szomorkodnunk kell, az egymásra valló (inkább köpő a jó megfogalmazás) elvtársak kiboríthatják a szemeteskukát, azt, amiről mi, halandó civilek és adófizetők csak sejtjük, hogy mivel van tele.
Hogy tele van az biztos, ahogy az is, hogy az elmúlt húsz évben nem volt az MSZP-SZDSZ-MDF maffiával szembeni eléggé erős politikai-gazdasági-maffia alakulat, hogy a kettő versenyén alapuló egyensúly létrejöhessen. Ez most sem fog megvalósulni, boldog-boldogtalan rohan a Fideszhez, hogy idejekorán kössön vádalkut néhány névért cserébe.
Az Eclipse-üggyel ráadásul Orbán két legyet is üthet egy csapásra: lefejezheti az MSZP-n keresztül a politikába beépült orosz szálat és megszoríthatja Pintér Sándort, akinek jelenleg nagyobb hatalma van Magyarországon, mint Orbán Viktornak, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az olajos ügyek dossziéi nála vannak. A TEK élén viszont ott áll Orbán bizalmasa – egykori testőre –, és készen áll a belügyminisztériummal, AVH-val szembeni „ellenpólus”.
Abban biztosak lehetünk, hogy messze még a vége, lesznek itt még látványos lefejezések, karaktergyilkosságok, épp csak megérdemelt büntetés marad majd el, hisz nem is az a cél, hanem a fideszes hatalomátvétel, az új status quo megírása és ráerőltetése az „elitre”. (Alexander Strauss)