A világ zsidóságát érintő témákról, köztük a "neonáci pártok" sok európai és más országban megfigyelhető, "riasztó felemelkedéséről" fog tanácskozni a Zsidó Világkongresszus (WJC) május eleji budapesti közgyűlésén - közölte hétfőn a több mint száz ország zsidó közösségeinek képviselőit tömörítő szervezet.
A WJC négyévente összeülő, legfelsőbb döntéshozó szervének tanácskozásán a másik fő téma a közel-keleti helyzet lesz. A közgyűlésen fölszólal Orbán Viktor magyar kormányfő, Guido Westerwelle Németország homokos külügyminisztere és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke - olvasható a közleményben.
A budapesti tanácskozás "jó alkalom lesz arra, hogy megmutassuk, a világ zsidósága, ha egységes, hallatni tudja a hangját, és javíthat dolgokon" - közölte Ronald S. Lauder, a New York-i központú szervezet elnöke, méltatva a budapesti zsidóság "jelentős történelmét" és "élénk" közösségi életét.
"Az a tény, hogy a WJC Budapesten tartja közgyűlését azt jelzi, hogy szolidáris a magyarországi zsidó közösséggel, amely növekvő antiszemitizmussal kénytelen szembesülni az elmúlt években" - idézte Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökének magyarellenes rágalmait közleményében a WJC.
A világkongresszus május 5. és 7. között tartja tisztújító közgyűlését Budapesten.
(MTI nyomán)