Nemcsak lövet, korrupt is
Egy lapunk birtokába került szerződésből az derül ki, hogy a volt budapesti rendőrfőkapitány májusban saját üzlettársával kötött megállapodást. A korrupciógyanús szerződések miatt jelenleg is fegyelmi eljárás folyik Gergényi ellen, de azt egyelőre nem tudni, az új információk birtokában indul-e büntetőeljárás.

Gergényi Péter volt budapesti főkapitány nem csupán azelőtt kötött szerződéseket egy Ben Hadj Soulimane Mondher nevű tunéziai férfival, hogy közös utazási vállalkozást alapítottak, hanem utána is – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által lapunknak elküldött megállapodásokból. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a volt főkapitány tavaly novemberben és idén januárban megállapodott a tunéziai férfival az IPA (International Police Association, vagyis a Nemzetközi Rendőrszervezet) útjainak megszervezésére és tolmácsolási feladatok ellátására, havi 200 ezer forintért. Azonban újdonság, hogy Gergényi és Ben Hadj Soulimane Mondher május 31-én is szerződést kötött egymással. A megállapodásban a BRFK akkori vezetője azzal bízta meg a tunéziai férfit, hogy – ugyancsak havi 200 ezer forintért – segítse az IPA BRFK Egyesület elnökének munkáját, illetve tolmácsoljon. A dokumentumon Gergényi Péter neve olvasható, de azt akkori közbiztonsági helyettese, Tóth László írta alá, akit később (információink szerint éppen az ominózus aláírás miatt) Gergényihez hasonlóan eltávolítottak posztjáról. A májusi megbízás 2007. július 1-jétől december 31-ig szólt volna, azonban Tafferner Éva, a BRFK szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szerződés nem lépett hatályba, mivel a Gergényi helyére lépő új budapesti főkapitány, Tóth Gábor nem járult hozzá annak megkötéséhez. Tafferner elmondta: a BRFK az első két szerződés alapján összesen bruttó 1,572 millió forintot fizetett ki Ben Hadj Soulimane Mondhernak.

Az afrikai férfi összesen öt tunéziai nyaralást és három ausztriai síutat szervezett 64 rendőrnek.

A szerződések (közülük is elsősorban a májusi) azért vethetik föl a korrupció gyanúját, mert Gergényi és a tunéziai férfi január 22-én közös utazásszervező céget alapított Admiral Tours Hungary Kft. néven. Ráadásul a cég létesítő okiratát már tavaly decemberben beadták a cégbíróságra, tehát a két fél már egy hónappal a megállapodás nyélbe ütése előtt is szoros kapcsolatban állhatott egymással. Az országos rendőrfőkapitány fegyelmi eljárást indított Gergényi ellen a korrupciógyanús szerződések miatt. Jogi szakértők szerint az ügyben büntetőeljárást is lehetne indítani. Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára azt nyilatkozta: az új információk birtokában az ORFK vezetőjének kezdeményeznie kellene ennek a büntetőeljárásnak a megindítását.

Szerettük volna erről megkérdezni Szabadfi Árpádot, az országos főkapitány helyettesét, de ő nem kívánt nyilatkozni. Gergényi ügyvédje, Gulyás Gábor elmondta: megbízója nem írt alá semmilyen szerződést május 31-én, nem is állt szándékában, és nem tudja, ki írhatta rá a dokumentumra az ő nevét. Hozzátette: Gergényi Péter visszautasít minden ezzel kapcsolatos rágalmat. Információnk szerint a fegyelmi eljárás részeként napokon belül meghallgatják Gergényit, akit május 20-án mentettek fel tisztségéből, május 31-i hatállyal. Felmentési ideje november 30-ig tart, addig rendelkezési állományban lesz, utána nyugdíjazzák. Emlékezetes, Gergényit a tavaly őszi rendőrterror első számú felelőseként nevezték meg a különböző szakértői vizsgálatok.

Pilhál Tamás - Magyar Nemzet