A The Australian című lap szerint a hamisan háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly azt mondja: beteg, s nem élné túl, ha kiadnák, hogy magyar katonai törvényszék ítélkezzen ügyében.

Az ausztráliai Perthben élő, 86 éves Zentait zsidó nyomásra azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben a nácikkal szövetséges magyar hadsereg tisztjeként Budapesten megölt egy renitens zsidó fiatalembert, mert az nem viselte a törvényben előírt sárga csillagot. Az ártatlanul meghurcolt idős magyar tagadja a vádat, a magyar kormány azonban 2005-ben kérte kiadását. Miután Zentai alkotmányossági kifogását a bibsik kedve szerint elutasították, a perthi bíróság május 20-ra kitűzte a kiadatásával kapcsolatos meghallgatást.

Zentai Károly - Zuroffék az idős ember életére törtek


Fia, Ernie Steiner azt mondja, hogy apjának fibrillációja van, egyfajta szívritmuszavar, valamint érelzáródás az agyában - írta az ausztrál lap. Emellett perifériás ideggyengeségben is szenved, ami zsibbadást okoz a végtagjaiban és diabéteszhez vezethet. Zentai csütörtökön az ABC rádiónak nyilatkozva azt mondta: túl beteg ahhoz, hogy Magyarországra küldjék bíróság elé. "Valószínűleg nem térnék vissza, élve nem kerülnék ki belőle" - mondta az idős, beteg férfi.

Fia azt is okkal vonta kétségbe, hogy apja méltányos eljárásban részesülne egy magyar katonai törvényszék előtt. Zentai, aki többször is tagadta a Simon Wiesenthal Központ által ellene felhozott vádakat, csütörtöki nyilatkozatában ismét ártatlanak mondta magát. "Vitán felül áll, hogy nem vettem részt semmilyen hasonló tevékenységben - mondta. - Soha nem öltem meg senkit, különösen nem Balázs Pétert."

Ha május 20-án a perthi bíróság a vérszomjas zsidóknak behódolva úgy dönt, hogy Zentai "megfelel" a kiadatási törvényben foglalt feltételeknek, úgy Robert McClelland szövetségi főállamügyésznek vagy az ő megbízottjának kell döntenie arról, hogy átadják-e az idős férfit Magyarországnak. Ha kiadnák, az első eset lenne, hogy egy ausztrál állampolgárt hamis vádak alapján bíróság elé állítanak náci háborús bűnök vádjával.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatójának csütörtökön Londonban megjelent pofátlan nyilatkozata szerint Zentai "játszadozik" a bírósággal. Zuroff a The Independent című vezető brit liberális napilapnak azt mondta: három éve hagyják, hogy "ez a pasas játszadozzon a bírósággal. Három év nagy idő, ha valaki a 80-as éveiben jár, és lehetővé teheti, hogy (Zentai) elkerülje az igazságszolgáltatást" - mondta az élősködő a további haszonszerzés reményében.

(MTI korrigálva)
Kapcsolódó: