"A zsidók és a keresztények közötti kapcsolatok elmélyítéséért" szállt síkra Ferenc pápa a római zsidó közösség főrabbijához intézett levelében.
A csütörtökön nyilvánosságra hozott levelet az új katolikus egyházfő megválasztása napján (!) írta Riccardo Di Segni főrabbinak. Ferenc kifejezte reményét, hogy pápai tevékenysége során képes lesz hozzájárulni "a zsidók és keresztények közötti kapcsolatok elmélyítéséhez". Emlékeztetett arra, hogy ezek a kapcsolatok a II. Vatikáni Zsinat nyomán indultak fejlődésnek. Az új pápa levelében hangsúlyozta, hogy e kapcsolatokat "a jövőben is a megújult együttműködés szellemében lehet fejleszteni" egy olyan világnak a szolgálatában, amely egyre nagyobb összhangba kerülhet a Teremtő akaratával.
A levél címzettje az ANSA hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy örömmel fogadta a levelet. "Úgy látom, hogy ily módon folytatódik a XVI. Benedek által kijelölt irányvonal" - mondta a főrabbi. Riccardo Di Segni különösen nagyra értékelte, hogy a pápa egyértelműen hivatkozik a II. Vatikáni Zsinatra. A főrabbi szerint ugyanis az a zsinat alapját képezi minden olyan "előrelépésnek", amelyet a katolikus egyház az elmúlt évtizedekben tett. Reményei szerint ez a hivatkozás jelzés arra vonatkozóan, hogy az új pápa nem akar lemondani azokról az elvekről.
(MTI nyomán)