Bergoglio bíboros gyertyát gyújt
Boldogok a lelki szegények, akik azért imádkoztak, hogy ne a Mazsihisz-díjas Erdő Péter bíboros legyen Szent Péter trónusának örököse. Boldogok lehetnek, mert a tegnap este megválasztott szentatya, az argentin Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires volt bíborosa ugyan nem Mazsihisz-díjas, ám szívesen múlatja idejét a hanukaünnepségeken, sőt még gyertyát is gyújt. Simon Peresz már meg is hívta szentföldi látogatásra.

Ferenc, a pápa
Nincs új a vatikáni nap alatt, mondhatnánk kicsit átköltve Salamon királynak a Prédikátor könyvéből vett versét a mostantól Ferenc néven uralkodó, tegnap megválasztott pápa és a zsidók szívélyes kapcsolatát bizonyító videók és fényképek láttán. Fölháborodtunk, amikor néhány évvel ezelőtt augusztus 20-án Erdő Péter a szentséges hátsóját fordította a Székely himnuszt éneklő hívek sokasága felé, és nagy hirtelen eltűnt a Szent István-bazilika árkádja alatt. Rosszul esett az is, hogy Erdő Péter nem állt ki a moldvai csángók anyanyelvi, tehát magyar nyelvű misézésének joga mellett. Meglepődtünk azon is, hogy II. János Pál pápa a romániai látogatásakor kizárólag a pópákkal volt hajlandó bratyizni Bukarestben, ám nem kereste föl a saját római katolikus, többségükben magyar híveit Nagyváradon, Gyulafehérváron, a Csángóföldön vagy Csíksomlyón.
A mostani pápától sem várhat sok jót a magyarság. Ám annál többet a zsidóság. A legutóbbi, a 2012. decemberi hanukaünnep idején Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires bíborosa megtisztelt vendége volt az argentin főváros zsidó hitközségének. Az akkor még „csak” bíboros, ám tegnaptól Ferenc néven uralkodó pápa még gyertyát is gyújtott a hanukaünnepen.

A hanukázó bíboros
Az izraeli lapok és tévéadók ma egész nap ismételgetik a JN 1 zsidó nemzetközi hírtévé riportját Bergoglio bíboros Buenos Aires-i hanukázásáról. A bíboros fekete kipával a fején enyeleg a Buenos Airesbe akkreditált izraeli nagykövettel és az argentin zsidóság vezetőivel.
Simon Peresz izraeli államelnök ma a jeruzsálemi elnöki rezidencián fogadta a Szentföldre látogató lengyel katolikus vezetőket, s az alkalmat és a sajtó nyilvánosságát kihasználva szívélyes szavakkal üdvözölte a most megválasztott Ferenc pápát. „I. Ferenc pápa szívesen látott vendég országunkban, ahol zsidók, muszlimok és keresztények nagy szeretettel fogadják”, mondta a nagy fölvásárló.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Korábban írtuk: Rossz előjel: a B’nai B’rith argentínai szervezete üdvözli és dicséri az új pápát
Jorge Mario Bergoglio pápává választása első hallásra jó döntésnek tűnik. Ferenc pápa konzervatív, abortuszellenes, a homokosok "házasságának" ellenzője, és általában véve is elkötelezett a hagyományos erkölcsi értékek szigorú betartása mellett. Erénye továbbá puritanizmusa, a szegények melletti elkötelezettsége, és örülhetünk annak is, hogy az USA és a nemzetközi pénzoligarchia ellen lázadozó földrészről érkezett. Nagy kérdés azonban, vajon hogyan tekintenek rá a nyugati világot irányító cionista zsidó elit képviselői, és a megválasztott pápa miképpen viszonyul hozzájuk.
Az egész világot behálózó nagyhatalmú zsidó szervezet, a B’nai B’ rith argentínai kirendeltsége nyilatkozatban üdvözölte a Buenos Aires-i érsek pápává választását. "Jorge Mario Bergoglio érsek olyan katolikus, aki elkötelezett a vallásközi párbeszéd mellett, és szoros testvéri kapcsolatot épített ki az argentínai zsidó közösséggel, kiváltképpen a B´nai B´rith szervezettel, amely hálás a nagylelkű és őszinte viselkedéséért" – olvasható a zsidó szervezet nyilatkozatában.

2012. november 12-i megemlékezés az argentin főváros katedrálisában a kristályéjszakáról. A képen látható hat gyertya a "hatmillió zsidó áldozatra" emlékeztet
A továbbiakban leszögezik, hogy "a B´nai B´rith örömmel vette tudomásul, hogy az érsek támogatta a kristályéjszakáról történő megemlékezést a Buenos Aires-i Egyházmegye templomaiban, így két alkalommal a főváros katedrálisában is. Az érsek kétszer fejtette ki záró gondolatait a Remény halála című liturgiai szöveg elolvasása után, legutóbb 2012. november 12-én. Mindezek mellett támogatta a pészach megünneplését 2009-ben a Szent Ferenc Bazilikában".
"Mi I. Ferencet nagyra becsüljük mint a zsidóság barátját, olyan embernek tartjuk, aki a párbeszéd híve, és feltétlen híve a testvéri együttműködés folytatásának. Biztosak vagyunk abban, hogy a pápa tisztségében kitart eddigi elkötelezettsége mellett, és konkrét cselekvéssé változtatja hitét a vallások közötti dialógus folytatásában" – zárul a B’nai B’rith állásfoglalása.
Perge Ottó - radiocristiandad.wordpress.com nyomán