Izrael megszorításokkal elfogadta azt az elvet, hogy nem továbbíthatja telepeseinek az Európai Uniótól kapott támogatásokat, de ezt egyelőre csak a tudományos együttműködésre vonatkoztatja - tudta meg a Háárec című izraeli lap.

Az EU július 14-én hozta nyilvánosságra, hogy 2014-től kezdve minden Izraellel kötött megállapodásába be kell venni egy záradékot, amely szerint a megállapodás hatálya nem terjed ki az 1967-ben megszállt területekre. Az irányelvvel Brüsszel jelezni akarta: egyre inkább aggasztja, hogy Izrael folyamatosan bővíti a zsidó telepeket azokon a területeken, amelyeket a palesztinok majdani önálló államuk részének tartanak.
A kormány már átadta az Európai Uniónak a javaslatát a „Horizon-2020” nevű tudományos együttműködésben való részvételére, és vállalta, hogy nem juttat kutatási pénzeket az 1967-es vonalakon túlra. (És persze a zsidók soha nem hazudnak, főleg ha pénzről, akkor pedig különösen nem, ha sok pénzről van szó - a szerk.) A Jeruzsálemben javasolt kompromisszum szerint azonban egy záradékkal látnák el az egyezményt, amely hangsúlyozza, hogy ez nem jelenti a palesztin-izraeli tárgyalásokon létrejövő végleges határok előzetes meghúzását - írta az újság diplomáciai tudósítója szerdán.
Egyelőre nem világos, hogy Izrael ajánlatát elfogadja-e az EU, de a válasz Jeruzsálem reményei szerint már ezen a héten megérkezik.
A hétéves, nyolcvan milliárd eurós költségvetésű „Horizon-2020" nevű program az EU új munkahelyek teremtését célzó, kiemelt tudományos és kutatási együttműködése, amelyben központi szerepet vállaltak az izraeli tudósok. Az izraeli tudományos intézmények vezetői az utóbbi hónapokban komoly nyomást gyakoroltak a kormányra az EU-s együttműködés biztosításáért, mert az kulcsfontosságú a helyi kutatások anyagi alapjainak megteremtéséhez.
A tervek szerint a zsidó állam több mint hatszáz millió euróval szállna be hét év alatt a programba, de mintegy másfélszeres kutatási támogatást kapna vissza. Izrael kutatóközpontként különleges helyzetet élvez a tudományos és fejlesztési együttműködésben, a projekt egyetlen olyan teljes jogú résztvevője, amely nem tagja az uniónak. A kérdés már csak az, hogy miért, az ugyanis, hogy az EU-ban nincsenek kiválóan képzett tudósok, elég gyenge magyarázat lenne...
(MTI nyomán)