Az Európai Bizottság új eszközöket javasol a migrációs problémákra - de a megoldás szerintük nem az, hogy bezárjuk a kontinenst az élősködők és bűnözők előtt, ellenkezőleg: még több "menekültet" a tagállamokba, sőt járőrhálózatot, hogy minél biztonságosabban juthassanak  Európába, tovább színesítve azt!
Zoom
Agyhalott németek még több bevándorlóért tüntetnek Hamburgban
A migrációs áramlás és a menedékkérelmek kezelésének "javítását" célzó javaslatcsomaggal állt elő szerdán az Európai Bizottság. Az októberi lampedusai "katasztrófa" nyomán a csomagnak része a Földközi-tengeren - akár életük kockáztatásával is - Európába induló "emberek" életének megóvása is.
Zoom
A "menekültek" válasza: "eszünk ágában sincs hazamenni"
Brüsszel európai őrjáratozó hálózatot hozna létre Ciprustól Spanyolországig, új eszközöket javasol, hogy segítséget lehessen nyújtani azoknak a tagállamoknak, amelyekben nagy kihívás a migrációs nyomás a helyi hatóságoknak, és fokozná az embercsempészet és a szervezett bűnözés elleni együttműködést.
A bizottság könnyebbé tenné a "menekülteknek" az Európába jutást, a tagállamokat arra ösztönözné, hogy fogadják be őket, adjanak nekik letelepedési lehetőséget, továbbá még több környező országgal javasol együttműködést a migráció kérdéséről.
Zoom
Máris a "jogaikért" tüntetnek
A csomagot annak nyomán dolgozták ki, hogy október 3-án az olasz Lampedusa szigeténél kigyulladt és elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, és utasai közül csaknem négyszázan vesztették életüket.
A földközi-tengeri határok megfigyelésével, valamint a bajba került, jobbára lélekvesztőkön tengerre szállókkal kapcsolatban Brüsszel most azt javasolja, tegyék világossá minden hajózó előtt: nem származhat semmilyen hátránya abból, ha segít a bajbajutottakon. A járőrhálózat megteremtése a bizottság szerint évente mintegy 14 millió euróba kerülne.
Zoom
Che Guevara a védőszent
A szervezett bűnözés és az embercsempészet visszaszorításában a bizottság az Europolnak szán nagyobb szerepet. A testület több erőforrást is adna az európai bűnüldöző ügynökségnek, hogy az koordinálhassa a migráció kérdésében érintett uniós ügynökségek tevékenységét. Az elképzelés szerint ez évi 400 ezer euró pluszkiadással járna.
Brüsszel felhívja rá a figyelmet, hogy míg az Egyesült Államok tavaly 50 ezer ember letelepedését tette lehetővé, az uniós tagállamok alig ötezer "menekültnek" adtak erre lehetőséget. A bizottság szerint a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak lehetővé teszi, hogy elősegítsék a "menekültek" letelepedését. A bizottság minden, a menekülttáborokból a társadalomba integrált menekült után 6000 euró támogatást adna a tagállamoknak.
Zoom
Jó munkaerő
Külön kiemeli a bizottság, érdemes lenne megvizsgálni annak lehetőségét, hogy nem uniós állampolgárok hazájuk elhagyása nélkül kezdeményezhessék, hogy menekültként Európába utazhassanak. Brüsszel ezt "védett belépésnek" nevezi, és azt szeretné vele elérni, hogy akik menekültstátust akarnak kérni az EU-ban, azoknak ehhez ne kelljen lélekvesztőkön útra kelniük a tengeren át.
(MTI nyomán)