A szibériai Krasznojarszkban van a Pussy Riot kereszténygyalázó punkegyüttes két, előző nap kiszabadult tagja, Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova, hogy megvitasson egy, az "emberi jogok védelmét" célul kitűző tervet.
A 25 éves Aljohina hétfőn távozott a Nyizsnyij Novgorod-i börtöntelepről, ahonnan vonattal Moszkvába utazott, majd onnan repülővel Krasznojarszkba. A szibériai városban találkozik Nagyezsda Tolokonnyikovával, akit hétfőn engedtek ki a krasznojarszki börtönkórházból, ahol büntetését töltötte. Pjotr Verzilov, Tolokonnyikova férje azt mondta, hogy a két nő két napot tölt Krasznojarszkban, ez idő alatt tanulmányozzák az "emberi jogok védelmének" tervét, amelyről kiszabadulásukkor beszéltek.
Aljohina akkor azt közölte, hogy a jövőben jogvédőként szeretne tevékenykedni, mert ami az orosz börtöntelepeken a nőkkel történik, arról a külvilágnak hallania kell. Az a szándéka, hogy figyelemmel kíséri a helyzet alakulását a Nyizsnyij Novgorod-i IK-2 börtöntelepen, fenntartja a kapcsolatot az ott büntetésüket töltő nőkkel. Krasznojarszkba érkezett Gyenisz Szinyakov orosz fotós is, akit szeptember végén vettek őrizetbe a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezetnek a Prirazlomnaja orosz olajfúró toronynál végrehajtott tiltakozó akciója nyomán. Szinyakov november végén szabadult. Ő fotózta eddig a Greenpeace, valamint az ukrán Femen és a Pussy Riot együttes különböző megbotránkoztató akcióit.
Pjotr Verzilov azt is elmondta, hogy Pussy Riot két tagja csütörtökön Moszkvába utazik, pénteken pedig sajtóértekezletet tartanak az orosz fővárosban. A Pussy Riot 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott "punk misén" azt kérte Szűz Máriától, hogy mentse meg Oroszországot Putyintól. 2012 augusztusában a blaszfémiáért Marija Aljohina, Nagyezsda Tolokonnyikova és az együttes harmadik tagja, Jekatyerina Szamucevics kétévi szabadságvesztést kapott vallási gyűlöletből elkövetett garázdaság vádjával. A Jekatyerina Szamucevicsre kiszabott ítéletet még tavaly októberben a moszkvai városi bíróság felfüggesztette azzal az indokkal, hogy ő nem vett részt közvetlenül a botránykeltésben.
Az orosz duma a múlt héten hagyta jóvá egyhangúlag az államfő javaslatát, amellyel az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából széles körű amnesztiát hirdetett.
(MTI korrigálva)