2021. szeptember 20., hétfő, Friderika napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:41 Pegasus-ügy: leszavazták a ténymegállapító vizsgálatot, 2050-ig titkosítottak az elhangzottakat13:01 Dodzsemezés után vízibiciklizés RPG-vel - a tálib cukiságkampány újabb fejezete12:22 Netajáhu hirtelen előrebukó fejjel figurázta ki a gyakran elbóbiskoló Bident12:14 Nagyszabású hadgyakorlatba kezdtek orosz hadihajók a Fekete-tengeren11:58 Borzalom: már Bidenék is migránsokat deportálnak11:06 Cigányok, zsidók, négerek és a Momentum-tagság - kellően színesre sikeredett a pécsi buzifelvonulás10:48 Lövöldözés volt a permi egyetemen, halottak is vannak09:55 "Megdöbbentő rasszizmus": realista cigányábrázolás miatt visítanak a libsik09:34 Tizenhárom beteg hunyt el a hétvégén, 1072 új fertőzöttet találtak08:33 Jordániában tárgyalt a szíriai védelmi miniszter08:08 Több mint ezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén07:45 Észak-Korea válaszintézkedésekkel fenyegetett az ausztrál atomtengeralattjáró-beszerzés miatt07:27 Vétkes mulaszást pótolt Hollandia07:11 Megritkultak a kártyacsalások06:56 Online maratoni versfolyamot szervez egy békéscsabai szakközépiskola
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Breivik mészárlásának egyik néger túlélője szeretné képviselni Norvégiát az Eurovíziós Dalversenyen

Valószínűleg nem kell aggódnia Kállay-Saunders Andrásnak (ha egyáltalán aggódott is valaha emiatt): nem ő lesz ugyanis az egyedüli néger a koppenhágai Eurovíziós Dalfesztivál előadói között. Komoly esély van rá például, hogy egy Mohamed Abdi Farah nevű énekes fogja Norvégiát képviselni az európai dalversenyen. A szabadkőműves Andreas Breivik pedig most átkozhatja a sorsot, ugyanis a Szomáliában született néger is ott volt azon a bizonyos napon Utoya szigetén, ahol a cionista tömeggyilkos 69 fiatalt mészárolt le.

Mohamed Abdi Farah
Mohamed Abdi Farah – akit rajongói csak "Mo"-nak becéznek - 7 éves korában menekült el, édesanyjával együtt, a polgárháború sújtotta Szomáliából. „Nem emlékszem sok mindenre arról az országról” – nyilatkozta a „norvégiai” énekes. „Nem szeretnék visszamenni arra a szomorú helyre” – tette hozzá.
Mo nem szívesen emlegeti azt a napot, amikor is Utoya szigetén – a bevándorlást támogató Munkáspárt ifjúsági szervezetének rendezvényén – a mészárlás bekövetkezett. Ő maga megmenekült ugyan, azonban egyik legjobb barátja – akivel kisgyerekként egy menekülttáborban találkozott – áldozatul esett Breivik golyóinak.
A szörnyű tragédia okozta lelki trauma leküzdésében a „Heal” című dal segített, melyet még a vérengzés előtt írtak a számára. A dal a türelemről szól, amely saját bevallása szerint kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy néhány éves szünet után folytatni tudta az éneklést.

A norvég úriember biztosan megdobogtatja majd az európai lányok szívét
A norvégiai dalverseny döntőjében Mo-nak 14 másik énekessel kell megküzdenie azért, hogy képviselhesse „hazáját” Koppenhágában. Laila Samuelson, a „Heal” című dal szerzője elismerte, hogy a produkció nem kifejezetten alkalmas arra, hogy szerepeljen az eurovíziós versenyen, mivel dallama meglehetősen lassú és szomorú. Nincsen benne kifejezett utalás a vérengzésre, mégis átvitt értelemben az Utoya szigetén történtekhez kapcsolódik – de persze főleg azért, mert a dal néger énekese maga is ott volt a helyszínen. Samuelson szerint ugyanakkor a két és fél évvel ezelőtt bekövetkezett mészárlás tabunak számít Norvégiában. „Az emberek félnek beszélni róla” – vélekedik a dalszerző. (Ami persze nem csoda, mivel a bevándorlás okozta gondok egyre súlyosabbak, és nem csupán megoldás nem körvonalazódik, de a témát őszintén megtárgyalni sem lehet a nyilvánosság előtt.)

Újabb szög a vén kontinens koporsójába
Mo is úgy gondolja, hogy a dal sokkal általánosabb tanulságokkal bír, mintsem hogy pusztán a két és fél éve történt vérengzésekre vonatkozna. „Mindenki, aki ezen a világon él, keresztülmegy néhány dolgon. És ez az énekszám arra ösztönöz, hogy az ember (gondolatban) visszatérjen életének arra a bizonyos pontjára, de ne veszítse el az erejét, és hogy sohase adja fel” – fogalmazta meg magvas gondolatait a néger énekes.
Hogy tényleg a most 21 esztendős Mo Abdi Farah fogja-e képviselni Norvégiát az Eurovíziós Dalversenyen, az március 15-én fog eldőlni.
Perge Ottó - npr.org nyomán

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready