Szombaton tovább folytatódott a kegyetlen izraeli öldöklés a Gázai övezetben. Az újabb légicsapásban hatan vesztették életüket, több tucat személy pedig megsebesült. A mészárlás palesztin áldozatainak száma 165 főre emelkedett. Halálos áldozatokat izraeli részről nem jelentettek. Az elmúlt hat nap folyamán az izraeli haderő 1200-nál is több alkalommal intézett támadást palesztin célpontok ellen.

Orvosi források szerint a hat napja tartó izraeli támadások következtében 948 palesztin szenvedett komolyabb sérüléseket. Több tucat lakóházat romboltak porig az agresszorok. A halottak hozzávetőleg 70%-a nő és gyermek. A légi csapások célpontja között elsősorban polgári létesítmények – kórházak, bankok, lakóházak – vannak. Sőt, az izraeli légierő még egy fogyatékos gyermekeknek otthont adó épületet is lebombázott.
Zoom
Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az övezet egészségügyi ellátórendszere teljesítőképességének határához érkezett. Az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű szervezet pedig a gyógyszerek és más orvosi felszerelések krónikus hiánya miatt fejezte ki aggodalmát.
Izraeli terroristák hatoltak be a Gázai övezetbe, folytatódik a vérengzés
Az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülései szerint az izraeli haditengerészet katonái vasárnap hajnalban behatoltak a Gázai övezet területére, ahol is tűzharcba keveredtek a Hamász fegyvereseivel. Négy izraeli katona „könnyű sérülést szenvedett” – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. Az elmúlt éjszaka folyamán tovább tartott a kegyetlen mészárlás a Gázai övezetben.

Izraeli terroristák a Gázai övezet határán
Az izraeli hadsereg közlése szerint a Gázai övezet északi részére betörő haditengerészeti egységek egy palesztin rakétakilövő állás ellen intéztek támadást. A Hamász fegyveres szárnya, a Kasszám Brigádok közleményében megerősítette az izraeli behatolás tényét, amely az övezet északi részén fekvő Sudanyia közelében történt. A zsidó terroristák partraszállását a Hamász katonái megakadályozták – tájékoztatott a Kasszám Brigádok hírszolgálata.
A meggyilkolt gázai lakosok kétharmada polgári személy
Az elmúlt éjszaka kiváltképpen borzalmas volt a palesztinok számára: az izraeli légicsapásokban 52-en vesztették életüket. A zsidók megölték egy család 18 tagját is a házuk ellen intézett bombatámadás során. Az izraeli vérengzés kezdete óta immár 165 palesztin vesztette életét.
Szombaton az ENSZ képviselői is megerősítették, hogy a meggyilkolt gázai lakosok kétharmada polgári személy.
Zoom
Szombaton a késő esti órákban palesztin rakéták csapódtak be Hebronban és Betlehemben is. Halálesetről, sérülésekről nem érkezett jelentés.
A palesztinok eddig több mint 500 rakétát lőttek ki a megszállókra. Halálos áldozatokat izraeli részről nem jelentettek. Az elmúlt hat nap folyamán az izraeli haderő 1200-nál is több alkalommal intézett támadást palesztin célpontok ellen.
Szombaton a zsidó terroristák egy mozgássérültek részére fenntartott otthonra is csapást mértek a Gázai övezetben. Egy nővér és három gondozott életét vesztette.
Perge Ottó - Palestine Information Center - al-Dzsazíra nyomán
A vasárnap is harcokkal, légiriadóval kezdődött - MTI-összefoglaló
Az izraeli tengeri kommandósok szárazföldi akciójával, s az izraeli területek elleni palesztin rakétacsapásokkal kezdődött vasárnap az „erős szikla” hadművelet hatodik napja.
Rakétaveszélyt jelző légiriadóra ébredtek az emberek az ország déli és középső részén reggel hatkor. A Hamász következetesen az izraeli hírműsorokhoz időzíti nagyobb támadásait.
Az izraeli hadsereg szóvivője szerint hajnalban a tengeri kommandósok sikeresen felszámolták a Hamász radikális szervezet egyik rakétaindító állását, amelyről a nagy hatótávolságú rakétákat indították. A radikális palesztin szervezet ugyanakkor azt közölte, hogy fegyvereseik megakadályozták az izraeli kommandó partraszállását.
Izrael kétszáz gázai célpontot lőtt az elmúlt huszonnégy órában. A többi között ötvenhárom föld alatti kilövőállomást, tizenegy rakétakészítő-műhelyt és raktárt, kilenc Hamász parancsnokságot és öt kiképzőtábort.
Zoom
Vasárnap reggel az izraeli hadsereg telefonon és más eszközökkel is felszólította az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a várható katonai akciók idejére.
Szombaton Gázából 129 rakétát lőttek Izraeli területre, ezek közül kilencet megsemmisített a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Jeruzsálemben az esti légiriadó idején elhunyt szívrohamban egy 74 éves amerikai turista és többen megsebesültek, mert elestek, miközben az óvóhelyre siettek - életveszélyes hát az izraeli sziéna és flaszter.
A szombat esti három libanoni rakétacsapás nyomán a polgári védelem elrendelte az óvóhelyek megnyitását az ország északi határánál.

Szombaton két, a Gázai övezetből kilőtt rakéta Ciszjordániában ért földet, az egyik Hebron város lakott övezetében. Az izraeli hadsereg biztonsági előírásokat vezetett be itt is.
(MTI nyomán)
Megrázó képsorok a zsidó terroristák gázai mészárlásáról ide kattintva láthatók (18+)