Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök magyar idő szerint este 20 óra után tartott sajtótájékoztatón világossá tette, hogy egyes katonai egységek kivonulása ellenére az izraeli hadsereg teljes erővel folytatja a Szilárd sziklafok hadműveletet a Gázai övezetben. Bogi Jáálon hadügyminiszter Katar államot és Iránt tette felelőssé a Hamász anyagi támogatásáért, illetve felfegyverzéséért.
"Teljes erővel folytatódik a Szilárd szikla hadművelet egészen addig, amíg be nem végzi a küldetését, célját: a Hamász alagútjainak teljes fölszámolását", jelentette ki a miniszterelnök, majd később hangsúlyozta Európa és Amerika támogatását. Netanjáhu azt is kijelentette, hogy a nagyhatalmak segítségével a Gázai övezet újjáépítését a terület fegyvermentesítéséhez, a Hamász lefegyverzéséhez kell kötni. "A hadműveletet addig folytatjuk, amíg el nem érjük a kitűzött célunkat", ismételte meg újságírói kérdésre. "Katar állam a Hamász legfőbb anyagi támogatója", jelentette ki ezután a Likud vezére.
Bogi Jáálon izraeli hadügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg folytatja az alagutak fölszámolását. A gázavárosi egyetemet a hadügyminiszter szerint azért kellett megsemmisíteni, mert ott rakéták kifejlesztésén dolgoztak a Hamász tudósai. Jáálon  ismét azt állította, hogy azért halt meg olyan sok polgári személy a palesztin oldalon, mert a Hamász élő pajzsként használja a civileket. A hadügyminiszter újságírói kérdésre azt mondta, hogy Irán látta el a Hamászt rakétákkal és egyéb fegyverzettel.
H. J. - Kuruc.info
Korábban írtuk: Izrael megkezdte a visszavonulást a Gázai övezet területéről - A Hamász szerint mindenképpen nagy árat fizetnek
Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a szombat kimenetele után esetleg bejelenti, hogy Izrael egyoldalúan abbahagyja a Szilárd sziklafok hadműveletet a Gázai övezetben, ám nem kíván tárgyalásokat kezdeni és bármilyen egyezségre jutni a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalommal - tette közzé a legtöbb izraeli hírportál nem sokkal ezelőtt.
Zoom
Binjámin Netanjáhu bejelentheti a hadművelet leállítását
Az egyoldalú izraeli visszavonulásról érkező hírekre a Hamász így reagált: "Minket semmire nem kötelez az izraeli visszavonulás. A megszálló mindenképpen megfizeti tettének az árát: a megszállónak döntenie kell, ha a Gázai övezetben marad, akkor súlyos árat fizet, ha egyoldalúan kivonul, annak fizeti meg az árát, vagy ha tárgyalásokba bocsátkozik velünk, akkor meg annak", jelentette ki Számi Ábu Zohári, a Hamász szóvivője.
A jelek szerint a színfalak mögött Izraelre komoly nemzetközi nyomás nehezedik a példátlan méretű gyilkolászás abbahagyása érdekében, ám Netanjáhu várható bejelentésével kapcsolatban, amíg az el nem hangzik, mindenképpen óvatosnak kell lennünk.
Zoom
Egyelőre azonban Izrael tűz alatt tartja a Gázai övezetet
A csatazaj és a gyilkolászás esetleges abbahagyásáról érkező hírek közepette az izraeli hadsereg lankadatlan lelkesedéssel gyilkolászik a polgári lakosság körében, míg a Hamász vígan indítja a rakétákat izraeli területekre.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Izrael máris megkezdte a visszavonulást a Gázai övezet területéről
Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet szombaton úgy döntött, hogy nem tárgyal a Hamásszal, hanem egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet és kivonul a térségből - közölte az izraeli kettes tévécsatorna.
A Gázai övezetbeli Bét Láhijá és Bét Hánún települések környékéről hosszú, rendezett menetoszlopokban vonulnak ki az izraeli egységek, miközben a Hamász egyelőre még rakétázza Izrael területét.
Zeévi-Farkas tartalékos tábornok, az izraeli katonai hírszerzés (ÁMÁN) korábbi főnöke röviddel ezelőtt az Izraeli TV-ben kijelentette: "Csend az továbbra sem lesz, mert a Hamász folytatja a rakéták indítását Izraelre".
2. frissítés: Binjámin Netanjáhu magyar idő szerint ma este 20 órakor tesz utólagos bejelentést a Gázai övezetből történt részleges kivonulásról. A kivonulás azért részleges, mert bizonyos egységek még jó néhány óráig a Gázai övezet területén maradnak, hogy befejezzék a Hamász alagútrendszerének fölszámolását - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője.
J. K. - Kuruc.info