Egyelőre nem tudja megerősíteni a washingtoni Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették. Ezt Caitlin Hayden szóvivő közölte pénteken Washingtonban, hozzátéve, hogy a témával összefüggő információk elkészítése összegyűjtése még zajlik.
A szóvivő mindazonáltal az amerikai vezetés aggodalmát tolmácsolta az orosz behatolásokra utaló információkkal kapcsolatban, és arra sürgette Moszkvát, hogy "vessen véget a provokációknak".
Zoom
Az újságírók által "átkutatott" segélyszállítmány
Ukrajna pénteken azt állította, hogy orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ország keleti határát annál a Luhanszk megyei átkelőnél, amelynek orosz oldalára nem sokkal korábban megérkezett a csaknem 300 kamionból álló orosz segélykonvoj. A kijevi közlés szerint az ukrán tüzérség megsemmisítette az országba behatolt orosz "haditechnika" nagy részét.
Ami nincs, azt nem lehet megsemmisíteni
Moszkva tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajna területére. A védelmi tárca szóvivője egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg egy fantomot semmisített meg, és nem menekülteket vagy a saját katonáit.
"Nem létezik az az orosz katonai konvoj, ami állítólagosan átlépte az orosz-ukrán határt nappal vagy akár este" - mondotta Igor Konashenkov vezérőrnagy, az Orosz Védelmi Minisztérium szóvivője.
"A legjobb az lenne, ha az ukrán tüzérség tényleg egy fantomot semmisítene meg a népe, népének menekültjei vagy a saját katonái helyett" - nyilatkozta Konashenkov .

A végén még szegény Gárda-fantom is szerephez juthat
A fehér házi szóvivő megismételte azt az amerikai álláspontot, hogy Oroszország Ukrajna stabilitását igyekszik gyengíteni az elmúlt hetekben tapasztalt, "kivételesen veszélyes és provokatív" tevékenységével, így az ukrajnai oroszbarát szakadárok fegyverzetének javításával.
Caitlin Hayden emlékeztetett arra is, hogy Vlagyimir Putyin elnök a minap arról beszélt: Moszkva minden tőle telhetőt megtesz, hogy befejezéshez segítse az ukrajnai konfliktust. Az orosz államfő a közlemény szerint "kezdheti azzal, hogy leállítja az Ukrajnába való orosz belövéseket, beszünteti a szeparatisták fegyverrel és pénzzel való ellátást, és lezárja határát a fegyveresek előtt".
Frissítés: Kijev mindent elkövet, hogy megakadályozza a segélyszállítmány célba jutását
Az orosz humanitárius konvoj szombaton még mindig orosz területen vesztegelt az ukrán határ közelében, mivel még nem történt meg a szállítmány átvizsgálása az ukrán határőrök és vámosok részéről, akik a Nemzetközi Vöröskereszttől várják a kamionok tartalmával kapcsolatos dokumentumokat - jelentette az AFP hírügynökség.
A francia hírügynökség szerint a csaknem 300 orosz kamion az ukrán határtól mintegy harminc kilométerre lévő Kamenszk-Sahtyinszkij falunál vesztegel arra várva, hogy az ukrán határőrök és vámosok átvizsgálják az 1800 tonnányi rakományt. Az AFP ennek alapján megállapította, hogy a konvoj csütörtök óta egy tapodtat sem haladt előre (korábbi hírek szerint a napokban a járművek egy voronyezsi katonai bázison maradtak).
Az ukrán illetékesek állítólag azért nem kezdték meg szombaton sem a rakomány átvizsgálását, mert a Nemzetközi Vöröskereszt részéről várták a szükséges dokumentumokat. A szervezet ugyanis a napokban tételes listát kért az orosz féltől a rakomány tartalmáról, nem elégedett meg a korábbi, "általános" felsorolással. Moszkva mindenesetre már közzétette, hogy a járművek egyebek mellett palackos ivóvizet, hús- és tejkonzerveket, napelemes világítóeszközöket, áramfejlesztő berendezéseket és hálózsákokat szállítanak a kelet-ukrajnai rászorulóknak.
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztségviselője azt mondta: Moszkva már elküldött az ukrán vámhatóságoknak egy nyilatkozatot a kamionok tartalmáról. Paul Picard, az EBESZ helyi képviselője arról tájékoztatta a francia hírügynökséget, hogy szombat reggel tanácskoztak egymással az orosz és az ukrán vámszervek képviselői, de a találkozóról nem tudni részleteket. A Vöröskereszt nem képviseltette magát ezen a tanácskozáson, csak annyit közölt, meg akarja várni, hogy a felek megegyezésre jussanak.
A donyecki oroszbarát szeparatisták ugyanakkor szombaton azzal vádolták Kijevet, hogy mindent elkövet a segélyszállítmány célba jutásának a megakadályozásáért. Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke szombati nyilatkozatában panaszolta, hogy mind a mai napig nem kapták meg a nekik szánt küldeményt. "Márpedig olyan szükségünk van rá, mint a levegőre" - mondta. Kijelentette, hogy mind az ukrán hadsereg, mind a kijevi kormány a lehető legtöbb akadályt próbálja a humanitárius akció útjába gördíteni.
Az ukrán erők és a szeparatisták szombaton az orosz határ közelében szórványos harcokba bonyolódtak ugyan, de a Reuters megjegyezte: az előző napi hírek dacára úgy tűnik, a konfliktus nem szélesedik annyira, amennyire attól tartani lehetett. A hírügynökség arra utalt, hogy a pénteki hírek szerint egy orosz hadoszlop hatolt be ukrán területre, s azt az ukrán hadsereg állítólag megsemmisítette. Nem tudni, mi is történt valójában, hiszen az orosz fél tagadta a hadoszlop behatolásának a tényét, s értelemszerűen a kijevi bejelentést is annak megsemmisítéséről.
Az ukrán, orosz, német és francia külügyminiszter vasárnap Berlinben találkozót tart. Ezzel kapcsolatosan francia részről szombaton közleményt adtak ki, amelyben Párizs kifejezte reményét, hogy ez az egyeztetés az első lépés lesz egy - az orosz-ukrán megbékélést szolgáló - majdani csúcstalálkozó felé vezető úton. A francia diplomácia ezt abba a politikai folyamatba kívánja illeszteni, amely június 6-án a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójának ünnepségén kezdődött. Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök abból az alkalomból először találkozott egymással.
A közleményt megelőzően megbeszélést folytatott Francois Hollande francia elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ukrán-orosz konfliktusról. Hollande "felszólította" Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna "területi integritását", Kijevnek pedig azt üzente, hogy tanúsítson mérsékletet hadműveletei terén. Mindkét felet felszólította ugyanakkor a "politikai folyamat" felújítására.
(MTI - Oroszhírek nyomán)
Kapcsolódó: