A hidegháborús időket idézve országa atomhatalmi státusára figyelmeztette az újabb szankciókat tervező nyugati hatalmakat Vlagyimir Putyin. Az ukrán helyzet kiemelt téma lesz a jövő heti NATO-csúcstalálkozón is, a szervezet gyors reagálású haderőt hozna létre. Közben az ukrán hadsereg közlése szerint oroszbarát szakadárok lelőtték a légierő egyik gépét Kelet-Ukrajnában. A pilóta katapultált, így túlélte a rakétatámadást.

A keleti Donyeck megye egyik városát hadifogoly ukrán katonák takarítják, a munkát fegyveres szakadárok ellenőrzik. Az egyik katona egy rajtaütés során esett fogságba.
„Őszintén mondom, rosszabb bánásmódra számítottam. Tisztességes, egyáltalán nem rossz. Adnak enni, inni, nem vernek bennünket, minden rendben van. Az elején kikérdeztek minket, hogy hol voltunk” – mondta egy hadifogoly.
Közben a régió más részein továbbra is harcok dúlnak. Ukrán parancsnokok szerint orosz harckocsik támadtak ukrán katonákra a Donyeck melletti Ilovajszknál. A katonák visszaverték a támadást, és 12 foglyot ejtettek. A kijevi vezetés mellett harcoló önkénteseknek fel kellett adniuk két falut is. Vezetőjük feltételezése szerint a pusztítás mértéke arra utal, hogy a túlerőben lévő szakadárok mellett korábban Csecsenföldön bevetett orosz egységek is harcolnak. Az úgynevezett terrorellenes hadműveletekben majdnem 800 ukrán katona halt meg, az ENSZ szerint a konfliktus több mint 2500 halálos áldozatot követelt.
Az orosz elnök a Kreml-barát ifjúsági szervezetek nyári táborában a konfliktus fő problémájának azt tartja, hogy az ukrán hatóságok elzárkóznak a szakadárokkal folytatandó tárgyalásoktól. Vlagyimir Putyin a dél-ukrajnai városok körülzárását Leningrád német ostromához hasonlította. „Velünk ne szórakozzanak!” – ilyen, hidegháborús időket idéző szavakkal figyelmeztette a nyugati országokat. „Hála Istennek, szerintem senki sem akar széles körű konfliktusba keveredni Oroszországgal. Szeretném, ha emlékeznétek arra, Oroszország a vezető atomhatalmak egyike. Ezek nem szavak, ez a valóság. Megerősítjük nukleáris elrettentő erőinket, illetve a fegyveres erőket” – szögezte le Putyin.
A nyugati országok továbbra is csak gazdasági lépésekkel büntetnék Moszkvát az ukrán helyzet miatt, ez kiemelt témája lesz a NATO jövő heti csúcstalálkozójának. A szervezet főtitkárhelyettese rádióinterjújában megerősítette, a tagállamok nem terveznek közvetlen katonai beavatkozást a válság rendezése érdekében annak ellenére, hogy háborús beavatkozással vádolják Moszkvát. Brit sajtóértesülések szerint viszont az észak-atlanti szövetség megerősíti védelmi képességét. Hét tagország: Dánia, Nagy-Britannia, Lettország, Észtország, Litvánia, Norvégia és Hollandia brit vezetés alatt létrehozna egy gyors reagálású haderőt. A legalább tízezer fős hadseregnek légi, tengerészeti és szárazföldi alakulata is lenne. A terveket a jövő heti NATO-csúcson jelenti be a brit kormányfő.
(MNO - Hír TV nyomán)