Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke arra szólította fel Polt Péter legfőbb ügyészt és Pintér Sándor belügyminisztert, hogy haladéktalanul bocsássák az Európai Parlament rendelkezésére azokat az iratokat, amelyek alapján dönthetnek Kovács Béla, a Jobbik kémkedéssel összefüggésbe hozott EP-képviselőjének mentelmi ügyében. A politikus, aki a témában szerdán sajtótájékoztatót tartott, erről telefonon nyilatkozott az MTI-nek.
A DK európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy Polt Péter még az EP-választás előtt kérte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, "azóta viszont teljes csönd van" az ügyben.
Kedden a DK birtokába került egy levél, amelyet a cseh néppárti Pavel Svoboda, az Európai Parlament mentelmi kérdésekkel is foglalkozó jogi ügyek bizottságának elnöke írt Polt Péternek - jelentette be. Elmondása szerint a szeptember 9-én keltezett levélből a DK számára úgy tűnik, mintha a magyar legfőbb ügyész "akadályozná" az ügy felderítését, ugyanis a magyar hatóságok nem adják át azokat az információkat, amelyek alapján az EP döntést hozhat a mentelmi jog felfüggesztéséről.
Az írásból kiderült, hogy a bizottság nem tud eljárni, mert Polt Péter államtitokra való hivatkozik és azt állítja, hogy nem áll jogában a titkosságot feloldani - közölte Molnár Csaba.
Az EP-képviselő viszont úgy látta, hogy Polt Péternek legfőbb ügyészként arra mindenképpen lehetősége van, hogy kezdeményezze a titkosítás feloldását. Ezt a titkosságot egyébként Pintér Sándor belügyminiszter bármikor feloldhatja - tette hozzá. Hangsúlyozta, az iratokat nem kell nyilvánosságra hozni és tartalmukat elárulni a közvéleménynek, csak arra van szükség, hogy a mentelmi jogról döntő bizottság megismerhesse azokat.
Molnár Csaba azt mondta, a DK-ban él a gyanú, hogy a Fidesz nem folytatni, hanem eltussolni akarja az ügyet. Lehetséges oknak nevezte, hogy a kormánypártnak az EP-választás kampányában érdekében állt "nekimenni" a Jobbiknak, mert veszélyesnek tartották, de hosszú távon már sokkal inkább a Jobbikkal való szövetség az érdekük. Emellett a másik ok a kormány "oroszbarátsága" - folytatta, megjegyezve: az Index kedden publikált cikkéből "egyértelműen kiderülnek Kovács családjának orosz vagy szovjet KGB-s titkosszolgálati szálai", Orbán Viktor viszont nem merészel újat húzni Vlagyimir Putyinnal.
Ha nem adják át az EP-nek a kért iratokat, akkor a DK azt fogja feltételezni, a Fidesznek érdeke, hogy eltussolják Kovács Béla ügyét - szögezte le.
Folyamatos kapcsolat van az Európai Parlament és a magyar Legfőbb Ügyészség között azzal az indítvánnyal összefüggésben, amelyben Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész – közölte az MTI-vel Fazekas Géza szerdán.
A DK-s Molnár Csaba szerdán azt közölte, hogy pártja birtokába került egy levél, amelyet a cseh néppárti Pavel Svoboda, az Európai Parlament mentelmi kérdésekkel is foglalkozó jogi ügyek bizottságának elnöke írt Polt Péternek.
Elmondása szerint a szeptember 9-én keltezett levélből a DK számára úgy tűnik, mintha a magyar legfőbb ügyész "akadályozná" az ügy felderítését, a magyar hatóságok ugyanis nem adják át azokat az információkat, amelyek alapján az EP döntést hozhat a mentelmi jog felfüggesztéséről.
Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője erre reagálva felidézte: a Központi Nyomozó Főügyészség súlyos – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben szükséges a politikus mentelmi jogának felfüggesztése. Ez a nyomozás minősített, a részleteiről eddig sem állt módjában az ügyészségnek tájékoztatást adni, így a bűncselekmény pontos megjelöléséről, a feljelentő személyéről, a nyomozás során eddig végrehajtott eljárási cselekményekről, valamint a megállapítható tényállásról sem.
Mint mondta, az Európai Parlamentnek küldött indítvány is minősített átiratot tartalmazott. Az Európai Parlament további információkat kért, erre a Legfőbb Ügyészség a törvényi lehetőségeken belül válaszolt.
Fazekas Géza általánosságban megjegyezte: ha kémkedés lenne a bűncselekmény, a világon mindenhol a legszigorúbb minősítés mellett nyomoznának benne a hatóságok.
(MTI)