Az ENSZ Csapatszétválasztási Megfigyelő Hadereje (Disengagement Observer Force, UNDOF) a Biztonsági Tanács elé terjesztett jelentésében rámutat arra a tényre, amit az „antiszemiták” és az „összeesküvés-elméletek” „őrült” hívei régóta hangoztatnak: az izraeli hadsereg rendszeres kapcsolatban áll a szíriai kormány ellen harcoló iszlamista csoportokkal.
Az ENSZ Csapatszétválasztási Megfigyelő Hadereje 1974 óta ellenőrzi az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsík területét. A most nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderül, hogy az izraeli hatóságok az elmúlt 18 hónapban közvetlenül együttműködtek a fundamentalista iszlám fegyveres szervezetekkel a megszállt Golán-fennsík és Szíria határtérségében – jelentette a Háárec című izraeli napilap.
Zoom
A "világ legerkölcsösebb hadserege" Szíria és a megszállt Golán-fennsík határán Aszad ellen harcoló sérült iszlamistákat ment (2014. szeptember 23. Reuters)
A jelentés megállapítja azt is, hogy az ENSZ-megfigyelők tanúi voltak annak is, amikor izraeli katonák „a határon húzódó kerítés keleti oldalán átengednek két személyt Izraelbe”. A világszervezet ellenőrei szerint továbbá sebesült iszlamista lázadók is érkeztek Izraelbe orvosi kezelés céljából. Őket Safed illetve Nahariya kórházaiban kezelik. „Az UNDOF legalább 10 olyan sebesült személyről tud, akiket izraeli katonák segítségével szállították át a tűzszüneti vonalon keresztül” – olvasható a Biztonsági Tanács elé terjesztett dokumentumban.
Az ENSZ megfigyelői ezen kívül saját szemükkel látták, hogy „izraeli katonák két dobozt adtak át fegyveres szíriai csoportok képviselőinek a határ szíriai oldalán”.
A damaszkuszi kormány jó ideje hangoztatja, hogy széles körű együttműködés tapasztalható Izrael és a szíriai iszlamista lázadók között. Az ügyben Szíria több alkalommal is az ENSZ-hez fordult. Mindeddig eredménytelenül. Szeptemberben a szíriai hadsereg az ENSZ-nek a Golán-fennsíkon állomásozó megfigyelőinek a figyelmét hívta fel arra, hogy a tűzszüneti vonal közelében „Tel Aviv sátrakat állított fel az Izraelbe belépő fegyveres terroristák számára”.
Márciusban az iráni Press TV olyan felvételeket mutatott be, amelyeken izraeli katonák voltak láthatók, amint sebesült iszlamista milicistákat szállítottak a tűzszüneti vonalon keresztül Izraelbe.
(A Press TV felvétele; angol nyelvű)
Perge Ottó - Press TV nyomán