/Bővített hír/
A francia biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című francia "szatirikus" lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest pénteken, de az utóbbi helyszínen négy túsz is meghalt. Egy terrorista, egy fiatal nő még szökésben van.
A két testvér, Chérif és Said Kouachi a reggeli órákban barikádozta el magát egy tússzal a Párizstól északkeletre fekvő Dammartin-en-Goele településen, egy nyomdaipari épületben, miután nyomukra bukkantak az utánuk másfél napja nagy erőkkel kutató hatóságok. A merénylők kézre kerítésére több tízezer rendőr, csendőr és katona részvételével zajló hajtóvadászat indult a 12 halálos áldozatot követelő szerdai terrorcselekményük után.
Négy óra előtt nem sokkal a különleges erők akciót indítottak az épületnél, ahonnan lövöldözés és robbanások hallatszottak, és füst szállt fel. Beszámolók szerint a testvérek ezután fegyvereikkel tüzelve kitörtek a nyomdaipari épületből, ekkor lőtték őket agyon. Az akcióban egyes jelentések szerint egy rendőrt lövés ért, de a túsz sértetlenül kiszabadult.
Elképzelhető, hogy a Charlie Hebdo párizsi székházát megtámadó Kouachi-fivérek nem voltak vele tisztában, miszerint a Dammartin-en-Goele településen található épületben, amelyben pénteken elbarikádozták magukat, egy "túsz" rejtőzködik - írta honlapján a Le Figaro című napilap.
A tájékoztatás szerint a túsz családtagjai a délelőtt folyamán többször is megpróbálták elérni a 27 éves fiatalembert, ő azonban nem vette fel a telefonját, csak később küldött egy sms-üzenetet, amelyben azt írta: "elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe."
A BFM-TV televízió szerint a férfi, aki grafikusként dolgozik, egy dobozban rejtőzött el, és fontos információkat adott a biztonsági erőknek.
A férfi épen és egészségesen távozott az épületből, a csendőrök a pszichológiai segítségnyújtást végző egységhez vezették, ahol a szülei várták.
A testvérek halálával szinte egy időben a biztonsági erők végeztek a Párizsban egy kóser boltban túszokat ejtő iszlamista fegyveressel is. Azonban jelentések szerint életét vesztette négy túsz, és négy további ember állapota válságos.
Azt nem tudni, hogy a túszok a rendőrségi akcióban, vagy korábban vesztették életüket, illetve sebesültek meg. Két rendőr is megsebesült a támadásban.
A tettes kora délután ejtett foglyul sok - egyes jelentések szerint húsz - embert és barikádozta el magát a boltban, majd azzal fenyegetőzött, hogy kivégzi túszait, ha a rendőrök megtámadják a Kouachi-fivéreket. Feltételezések szerint ugyanaz a szélsőséges felelős a párizsi túszejtésért, aki előző nap megölt meg egy rendőrnőt Párizsban. Egyes értesülések szerint a Kouachi-fivérek ismerték a párizsi támadót, Amedy Coulibalyt.
A francia különleges egységek tagjai közül többen is megsebesültek a franciaországi túszszabadítási akciók során - írja a Le Figaro című napilap honlapján.
A beszámoló szerint a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció helyszínén állítólag a RAID (a rendőrségi elitalakulat) több tagja megsebesült. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy a GIGN (csendőrségi kommandós alakulat) egyik tagja megsebesült Dammartin-en-Goele-ben.
(MTI - Híradó nyomán)