Az Iszlám Állam líbiai szárnya videofelvételt tett közzé vasárnap este 21 egyiptomi kopt keresztény kivégzéséről.
Az ötperces felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik a mártírokat mint "a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit". A videofelvételen beszélő terrorista észak-amerikai akcentussal beszélt, és többek között azt mondta: "Allah segedelmével leigázzuk Rómát".
Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.
Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára Líbiában. Az észak-afrikai országban egyre gyakoribbak a kopt keresztény közösség tagjai elleni támadások, de az egyiptomi állampolgárok vallási hovatartozástól függetlenül is célponttá váltak Líbiában, amióta Kairó támogatást nyújt a líbiai hadseregnek az iszlamista milíciák elleni küzdelemben. Líbiában az utóbbi években jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok.
A kopt keresztények lefejezésének hírére az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök pedig összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Az államfő részvétét fejezte ki a mártírhalált halt keresztények családjának - derült ki a hivatal által ismertetett közleményből.
Frissítés: Rumcájszék már kaptak is a pofájukba
Egyiptomi harci gépek támadták hétfőn Líbiában az Iszlám Államot, megtorlásul azért, mert a terroristák lefejezték 21 kopt túszukat.
Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője hétfő reggel az állami rádióban jelentette be az Iszlám Állam líbiai osztagaira mért légi csapásokat. A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba.
Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap éjjel televíziós beszédben már kilátásba helyezte, hogy Egyiptom megtorolja a mészárlást.
Az elnök néhány órával azután fordult a nyilvánossághoz, hogy az Iszlám Állam videofelvételt tett közzé a tömeges kivégzésről.
Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtett egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.
(MTI nyomán)