Különös helyzet állhat elő, amennyiben megvalósul a nyugati elkötelezettségét kétségbeesetten bizonygatni kívánó Orbán Viktor ötlete, és magyar katonákat is bevetnek az Iszlám Állam elleni harcban. Megeshet ugyanis, hogy „honvédeink” izraeli és amerikai tanácsadókkal, illetve az általuk kiképzett fegyveresekkel találják magukat szemben. Az iráni Tasnim Hírügynökség a napokban arról adott hírt, hogy az Iszlám Állam oldalán tevékenykedő amerikai és izraeli katonai tanácsadókat tartóztattak le az iraki biztonsági erők.
A négy letartóztatott személy közül hárman amerikai-izraeli kettős állampolgárok, a negyedik pedig valamelyik Perzsa-öböl-menti arab országból származik – értesült az iraki Sarma Hírügynökség.
A katonai tanácsadókat az Iszlám Állam egyik katonai főhadiszállásán fogták el, ahonnan a dzsihádista szervezet az Irak északi részén, Ninive tartományban zajló hadműveleteket irányította. A letartóztatásokra az iraki hadsereg „Skorpió fullánkja” fedőnevű katonai akciójának keretében került sor. A harcok során az Iszlám Állam számos katonája vesztette életét. Az elfogott amerikai és izraeli katonai tanácsadókat Bagdadba szállították.
Számos más információ is van, amely alapos meggondolásra kellene, hogy késztesse a magyar katonák értelmetlen feláldozásától sem visszariadó hazai kollaboráns politikai elitet. Az iráni Press TV a napokban jelentette, hogy az izraeliek megfenyegették a televízióállomás egyik szíriai tudósítóját, aki olyan fotókra tett szert, amelyeken a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonák az al-Kaidával szövetséges al-Nuszra Front harcosaival társalognak a legteljesebb egyetértésben.
Zoom
Ismét lebuktak: a határ mindkét oldalán terroristák tanyáznak
Zoom
Makacsul tartják magukat azok a híresztelések is, amelyek szerint Izrael orvosi, titkosszolgálati és katonai támogatást is nyújt a Szíriában harcoló dzsihádista csoportoknak. Állítólag a szíriai lázadók több sebesült parancsnokát is az izraeli fennhatóság alatt álló terülteken ápolnak.
Ez év január 18-án a síita libanoni ellenállási szervezet harcosai, valamint az Iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka és több katonája is életét vesztette, amikor Izrael katonai támadást hajtott végre a Golán-fennsík Szíriához tartozó részén. A bombázásban meghalt többek között Mohamed Ali Allahdadi iráni tábornok, valamint Imád Mugníjének, a Hezbollah libanoni síita szervezet 2008-ban meggyilkolt katonai parancsnokának a fia.
Hezbollah az izraeli beavatkozást követően közölte: az akció Izrael és az al-Nuszra Front együttműködésének az eredménye volt. „A támadás leleplezte a takfiri terroristák és Izrael közötti kapcsolatokat” – jelentette ki Naim Kászem, a Hezbollah második számú vezetője az izraeli határ közelében, Qunaitrában végrehajtott izraeli bombatámadás utáni napokban.
Tavaly az ENSZ egyik jelentése is megerősítette: a szíriai lázadók és az izraeli katonák együttműködnek egymással, kiváltképpen akkor, amikor a határtól nem messze erőteljes harcok dúlnak a dzsihádisták és a szíriai kormánycsapatok között. A dokumentum rámutatott arra, hogy a terroristák sebesült társaikat átszállították a Golán-fennsík Izrael ellenőrzése alatt álló részére, ahol orvosi ellátásban részesültek. Az ENSZ-jelentés szerint izraeli katonák a tűzszüneti vonalon keresztül ismeretlen tartalmú dobozokat is átadtak a szíriai rezsim ellen harcoló dzsihádistáknak.
Perge Ottó - Kuruc.info
Kapcsolódó: