Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke az EU-ból való kilépésről rendezne népszavazást Franciaországban, ha megnyerné a két év múlva esedékes elnökválasztást. A pártelnök a Mega görög tévének nyilatkozva mondta ezt kedden.
Zoom
"Az az elgondolásom, hogy megmondom a franciáknak, ha engem választanak meg 2017-ben, hat hónappal később népszavazás lesz" - közölte Marine Le Pen.
"Az Európai Unió halott, a mi gazdaságunk, szociális jóléti rendszerünk és identitásunk halála (az EU)" - folytatta Le Pen, aki arra szólította fel Görögországot, hogy kezdjen tárgyalásokat az euróövezetből való kilépésről ahelyett, hogy teljesítené a hitelezők és Brüsszel követeléseit. Üdvözölte a radikális baloldali Sziriza párt januári választási győzelmét. "Görögország számára az egyetlen megoldás a tárgyalás az euróból való szervezett kilépésről" - mondta a pártelnök.
Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Front minden idők legjobb eredményét érte el a vasárnapi helyhatósági választáson, a voksok 25,97 százalékával a harmadik lett a pártok szerinti bontásban. Nem sikerült ugyanakkor a legerősebb francia politikai erővé válnia, jóllehet a felmérésekben 30 százalékkal az élre várták. Az első helyen a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója nyerte a szavazatok 29,4 százalékával.
(MTI nyomán)