Izraelben a Katonai Ügyészség fosztogatás bűncselekményének elkövetése miatt ma vádiratot adott ki három katona ellen. Két harcost azzal vádolnak, hogy tavaly nyáron a Szilárd sziklafok-hadművelet idején Gázaváros Szudzsá'ijjá negyedében egy palesztin lakásból elemelt 2420 sékelt, míg a harmadik katonát bűnsegédlettel állítják bíróság elé. A gyermekgyilkosságokról és egyéb szörnyűségekről egyelőre szó nincs, s Izraelben valószínűleg nem is lesz.
Zoom
Szudzsáijjá, 2014. július
Gázaváros Szudzsá'ijjá nevű keleti negyedébe az izraeli tüzérség és a légierő fedezete mellett 2014 júliusában hatoltak be a Goláni brigád szárazföldi egységei. A szudzsá'ijjái csata néven elhíresült gyilkolászás három napig tartott, s csak itt közel száz palesztint, többségükben gyermeket, nőt és magatehetetlen öreget gyilkoltak meg az izraeli katonák. A épített infrastruktúra lerombolását jól mutatja a a hadjárat után készült videó. A palesztinok a Gázai övezet ellen tavaly nyáron indított hadjáratnak ezt a történését szudzsá'ijjái vérfürdő néven emlegetik.
Az irtóhadjárat során néhány izraeli katonának arra is maradt ideje, hogy a romok alá került, meggyilkolt vagy megsebesített polgári lakosság házaiból pénzt emeljenek el. A ma benyújtott vádirat szerint a Goláni brigád két katonája a gyilkolászás során befészkelte magát egy polgári házba, s onnan elemelt összesen 2420 sékelt, míg a harmadik katonát csak bűnsegédlettel vádolták meg, mert noha ő is lopott, de közben meggondolta magát és nem kért a "zsákmányból". A lopott pénz, a 2420 sékel egyébként nem komoly összeg, ha figyelembe vesszük azt, hogy 1 dollár három sékelt ér. A vádiratban az is olvasható, hogy a katonákat azért is kell példásan felelősségre vonni, mert tettükkel "beárnyékolták az izraeli hadsereg erkölcsösségéről alkotott nemzetközi képet".

Szudzsáijjá, 2014. július - tájkép csata után
Zoom
Gázaváros, 2014 júliusa - az ő gyilkosaik felelősségre vonása is Hágára vár?
Mi meg kíváncsian várjuk, hogy mikor nyújtanak be vádiratot azon izraeli katonák és parancsnokaik ellen, akik tavaly nyáron a Szilárd sziklafok-hadművelet folyamán valamilyen módon kivették részüket a több mint 500 palesztin gyermek, s ennél is több felnőtt polgári személy meggyilkolásából. Kíváncsian várjuk ezt, főleg a ferihegyi repülőtéren, az izraeli katonák emlékére megszólaltatott sziréna után, és annak tudatában, hogy Németországban és Magyarországon manapság 90 és 100 év közötti aggastyánokat citálnak bíróság elé a több mint hetven esztendővel ezelőtti vélt vagy valós dolgok miatt.
Hering J. - Kuruc.info