Az ENSZ közzétette a Gázai övezet ellen indított Szilárd sziklafok izraeli hadművelet folyamán mindkét fél által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálása eredményének rövid összefoglalóját. A jelentés a többi között Izraelt teszi felelőssé az ENSZ által működtetett iskolákban menedéket kereső palesztin polgári személyek haláláért. A jelentésben az is olvasható, hogy a palesztinok fegyvert tároltak bizonyos, az ENSZ által fönntartott intézményekben. A vizsgálóbizottsági jelentést teljes egészében júniusban hozzák nyilvánosságra - írja a Válláh!Hádásot héber hírportál.
Zoom
Gázai övezet, 2014
A vizsgálóbizottsági jelentés összefoglalójának közzététele után Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a sajtónak elmondta: "Sajnálom, hogy az ENSZ által működtetett intézményekben menedéket kereső legalább 44 palesztin életét vesztette, 227 pedig megsebesült az izraeli katonai műveletek során". Izrael a Szilárd sziklafok-hadművelet folyamán az ENSZ által működtetett hét iskolát támadott meg a Gázai övezetben, áll a jelentésben. Ban Ki Mun egyben azt is kijelentette: csalódott, amiért a palesztin fegyveres szervezetek veszélyeztették az ENSZ-iskolákat azáltal, hogy azokban fegyvert tároltak, de hozzáfűzte, hogy az a három iskola, ahol fegyvereket tároltak, a harcok idején üres volt, s oda nem menekültek a helybeli palesztinok. A főtitkár hangsúlyozta, hogy semmi nem igazolja az ENSZ-intézmények és az általa fenntartott intézetek megtámadását.
Zoom
Izraeli tűzijáték a Gázai övezetben 2014-ben
Az izraeli külügyminisztérium ma este bejelentette, hogy a zsidó állam tanulmányozza a jelentést, miközben saját maga is fölállított egy vizsgálóbizottságot a tavalyi háborús események tisztázására és a jövőben is szívesen együttműködik az ENSZ-szel, valamint személyesen Ban Ki Mun főtitkárral. Az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentéséből kiderül, hogy a hadjárat következtében életüket vesztett palesztinok 60 százaléka gyermek, nő és idős személy volt. A Szilárd sziklafok-hadművelet folyamán több mint 2100 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info